Skip to content

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά ενάντια στην παραχώρηση του Καρατάσου

2016 Μάρτιος 17
by seas

Παρεμβάσεις από περιφ. συμβούλους, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και μαθητες του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης.

Σε έκδοση ψηφίσματος κατέληξε η συζήτηση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο  του Δήμου Παύλου Μελά  για το θέμα της ενδεχόμενης παραχώρησης του Καρατάσιου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την δημιουργία γηπέδου 30.000 θέσεων, χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, 10 βοηθητικών γηπέδων, εμπορικού κέντρου κλπ.

Στην συνεδρίαση το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, με την παρέμβαση συλλόγων και φορέων αλλά και την παρέμβαση μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης. Παρέμβαση έκαναν ο κ Μιχάλης Σπάσος απο τον Οικολογικό Σύλλογο Ευκαρπίας και την Πρωτοβουλία για την Αποδοση του στρατόπεδου Καρατασιου στην τοπική κοινωνία , ο Ηλίας Καλαντίδης απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου, ο κ. Πυρίδης απο τον Σύλλογο Μετεώρων, ο Ξενοφών Ζήσης απο τους Περιαστικούς Καλλιεργητές, η  Δέσποινα Χαραλαμπίδου απο την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος απο την Οικολογία Αλληλεγγύη και η Ελεάννα Ιωαννίδου απο την παράταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης «Γειτονιές σε Δράση-Οικολογία Αλληλεγγύη Πολιτισμός».

Απο την μεριά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά ενημέρωσε τους συμβούλους ότι   πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και αντιπροσωπείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ χθές το απόγευμα και κατατέθηκε ενα προσχέδιο για το πλάνο και την προοπτική της επένδυσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο στρατόπεδο Καρατάσιου.

Ύστερα και απο τις τοποθετήσεις των αρχηγών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, αποφάσισε ομόφωνα, ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πολίχνης δεν προβλέπει αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου με γήπεδα ποδοσφαίρου, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και δεν μπορεί να προωθείται τέτοιο σενάριο ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας.

Για το ζήτημα αυτό έχουν εκδόσει ανακοινώσεις η αυτοδιοικητική παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη στην οποία υπενθημίζεται ότι το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη που επηρεάζει θετικά το κλίμα ολόκληρης της πόλης, και ενδεχόμενη καταστροφή του θα οδηγήσει σε ασφυξία το κέντρο της πόλης. Διατρέχεται από ένα σημαντικό κομμάτι του χειμάρρου Ξηροπόταμου και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τον ιστορικό τόπο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης. Το πείραμα των αυτοδιαχειριζόμενων αστικών καλλιεργειών που αναπτύσσεται εδώ από το 2011 αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα της κρίσης αλλά και σημαντική κοινωνική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ: Όχι γήπεδο στου Καρατάσου!

Την αντίθεσή του στο σχέδιο του ΠΑΟΚ για δημιουργία γηπέδου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου εξέφρασε με ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά και τη συνάντηση εκπροσώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ταμείου Εθνικής ‘Αμυνας, με αντικείμενο τη δημιουργία αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο οικοδόμησής του και υπενθυμίζει την πάγια θέση του για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες ως ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής». Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ: Καμία οικοδόμηση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS