Όχι στον πολιτισμό της ξαπλώστρας!

Ο Π. Ψωμιάδης υπερασπιστής και των beach bars σε υγροτόπους της Χαλκιδικής

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», για να πετύχει την απομάκρυνση των περισσότερων από 10 beach bar που φιλοξενούνται εντός των ορίων του υγροτόπου του Αγ. Μάμα και της Ν. Ηράκλειας στη Χαλκιδική, δεν απορεί καθόλου που ο κ. Π. Ψωμιάδης υποστηρίζει και πάλι την αυθαιρεσία εναντίον του περιβάλλοντος.

Για κάποιους δεν έχει καμιά σημασία το ότι η περιοχή υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000. Ούτε το ότι η αδειοδότηση παρόμοιων δραστηριοτήτων από τους Δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποσκάπτει το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura. Ούτε το ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκουν οι παραθαλάσσιες εκτάσεις, απαγόρευσε τη λειτουργία επιχειρήσεων beach bar στην περιοχή.

Συνεπής με τον εαυτό του, κ. Παν. Ψωμιάδης δήλωσε την αντίθεσή του σ’ αυτήν την απόφαση, που προστατεύει το περιβάλλον της περιοχής και αναβαθμίζει το τοπίο από την επίθεση της ξαπλώστρας, της εκκωφαντικής μουσικής και της ασχήμιας. Επιπλέον, έστρεψε τα πυρά του εναντίον μας λέγοντας ότι: «Δήθεν οικολόγοι συμπεριφέρονται ως δυνάστες, μπλοκάροντας την τουριστική αξιοποίηση περιοχών της Χαλκιδικής και σε άλλα μέρη της χώρας» (εφημερίδα «Μακεδονία», 15-3-2012).

Εδώ και τριάντα χρόνια η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον πυρήνα της διάδοσης των αρχών για μια βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, πρόβαλε τις προοπτικές της πολιτικής οικολογίας, ανέδειξε την κοινωνική αλληλεγγύη κι έθεσε τις βάσεις για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο οργανώσεων συντεταγμένων στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεν περιμένει εύσημα από τον εν αργία περιφερειάρχη.

Οι τρεις οργανώσεις είχαν ζητήσει στις 27-7-2011 με σαφήνεια την απομάκρυνση αυτών των επιχειρήσεων, επειδή αρνούνται την άναρχη ανάπτυξη των «οργανωμένων παραλιών» και των beach bar, που τείνουν να καταλάβουν σχεδόν όλες τις ακτές, ειδικά της Χαλκιδικής, καταστρέφοντας πολύτιμα οικοσυστήματα και απομακρύνοντας την άγρια ζωή. Οι δραστηριότητες τέτοιου τύπου συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική απειλή, καθώς η αποψίλωση του τοπίου από τη βλάστηση, οι αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορύπανση, η κίνηση οχημάτων σημαίνει απομάκρυνση της άγριας ζωής και δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.