Δήμος Παύλου Μελά: Αμίαντος δηλητηριάζει τα παιδιά, από το εργοστάσιο Χίτζου, ιδιοκτησία της Alpha Bank

της Βάσιας Μπάρμπα

φωτό: ανθρώπινος πνεύμονας προσβεβλημένος με ίνες αμιάντου

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο ζητά από την Alpha Bank ο δήμος Παύλου Μελά, σχετικά με τον καθαρισμό του παλιού εργοστασίου Χίτζου, ιδιοκτησία της τράπεζας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Παύλου Μελά, το κτίριο, η οροφή του οποίου έχει καταρρεύσει, είναι γεμάτο θραύσματα αμιάντου, και θέτει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών που φοιτούν στα σχολεία, ακριβώς δίπλα απ’ το επίμαχο οικόπεδο.

Μιλώντας στο Thousandnews.gr, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Αθανάσιος Λαζαρίδης εξηγεί ότι το κτίριο του παλιού εργοστασίου Χίτζου κατασχέθηκε από την Alpha Bank το 2008. Οι τοίχοι και η οροφή του κτιρίου περιέχουν αμίαντο, ουσία που αν εισπνευσθεί, ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Οι κάτοικοι της περιοχής αναπνέουν τα μικροσωματίδια αμιάντου που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Λίγα μέτρα παρακάτω, υπάρχει σχολικό συγκρότημα, στο οποίο συστεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πολίχνης και το 4ο Δημοτικό σχολείο Πολίχνης κι έτσι περισσότεροι από 700 μαθητές εκτίθενται σε αυτόν το σοβαρό κίνδυνο, καθώς διέρχονται από το σημείο ή παίζουν σε αυτό.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια και σε λοιπούς φορείς, αλλά θεωρούμε ότι ευθύνεται η Alpha Bank για αυτήν την κατάσταση. Ζητάμε να ευαισθητοποιηθεί και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό του οικοπέδου», δηλώνει ο κ. Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος δεν δύναται να επέμβει στο σημείο, καθώς απαιτείται εξειδικευμένο υπηρεσία, την οποία η δημοτική αρχή δεν διαθέτει.

«Mε τη βροχή και τον αέρα τα θραύσματα αμιάντου μεταφέρονται σε όλη τη γύρω περιοχή», τονίζει ο κύριος Οδυσσέας Χιλιτίδης, από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Ακόμη, συμπληρώνει ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου πλάκες αμιάντου έχουν θρυμματιστεί στο παρελθόν από άρματα μάχης. «Θα μπορούσε ο δήμος να βρει κάποιο συνεργείο, να το πληρώσει και να καθαρίσει τον αμίαντο», υποστηρίζει μιλώντας στο Thousandnews.gr ο κ. Χιλιτίδης.

Ωστόσο, ενέργειες για να φτάσει το θέμα στους αρμόδιους και να αναλάβει κάποιος την αποξήλωση του αμιάντου είχαν γίνει και στο παρελθόν.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2014, η Δ/νση περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ώστε να δοθεί λύσει στο ζήτημα. Η δίωξη, ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ.

Στις 17 Δεκέμβρη 2014, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, κατέθεσε σχετική επερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Υγείας. Η ερώτηση περιλάμβανε το γιατί δεν προχώρησε η δίωξη κατά παντός υπευθύνου και το αν θα αναλάβει τις ευθύνες της η Alpha Bank.

Τέλος, πρόσφατα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων προέβησαν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας την επίλυση του θέματος.

Παρ’ όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, βέβαια, κανένας φορέας δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η έκθεση πολιτών και μαθητών σε σοβαρό κίνδυνο. Τα παιδιά συνεχίζουν να εισπνέουν καρκινογόνο αμίαντο, όσο οι εμπλεκόμενοι ψάχνουν τον φταίχτη κι όσο κανείς δεν καθαρίζει το οικόπεδο. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην νέα κυβέρνηση, η οποία μένει να επιληφθεί του θέματος, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Πηγή: www.thousandnews.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *