Skip to content

ΕΙΔΟΜΕΝΗ: To κράτος δε θέλει, οι οργανώσεις δεν μπορούν (εμποδίζονται)… το βενζινάδικο και θέλει και μπορεί!

2016 Ιανουάριος 19
by seas

# where are the refugees?

Πάντως, σίγουρα, οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται στο ειδικά διαμορφωμένο camp στην Ειδομένη, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πόσιμο νερό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, υποδομές ατομικής υγιεινής, ρουχισμό, παπούτσια και ότι άλλο χρειάζονται για την αντιμετώπιση του χειμερινού ψύχους.

Αντί αυτού είναι υποχρεωμένοι/-ες να περιμένουν έξω από ένα βενζινάδικο, καθισμένοι/ες στο έδαφος σε χαμηλές θερμοκρασίες την ίδια στιγμή που λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχουν αναξιοποίητες δομές που με τόσο κόπο έχουν στηθεί για το σκοπό αυτό.

Οι εθελοντικές ομάδες και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, όλο αυτό τον καιρό, στην περιοχή των συνόρων έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές με επιστολές όπως αυτή που ακολουθεί, τον τερματισμό της σκανδαλώδους αυτής πρακτικής η οποία συνιστά πηγή επιπλέον ταλαιπωρίας για τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους.

Επιστολή προς τους αναπλ. Υπουργούς μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα και προστασίας του πολίτη κ. Ν. Τόσκα

Θεσσαλονίκη 19/1/2015

Το τελευταίο διάστημα με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας διέλευσης των συνόρων στην Ειδομένη, μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, όλοι/ες εμείς που ενώσαμε στις δυνάμεις μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους/στις πρόσφυγες, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός παραλογισμού.

Πιο συγκεκριμένα στην Ειδομένη η πρακτική εδώ και ένα μήνα είναι να σταματούν όλα τα λεωφορεία σε πρατήριο βενζίνης 20 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όπου και παραμένουν από λίγες ώρες έως και μία ημέρα στις συγκεκριμένες ιδιωτικές εγκαταστάσεις, περιμένοντας από τις αστυνομικές αρχές την έγκριση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τα σύνορα. Οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι/ες να περιμένουν στο κρύο εκτός αν οι οδηγοί προθυμοποιηθούν να έχουν τις μηχανές των λεωφορείων σε λειτουργία, ενώ στους χώρους του καφέ και του εστιατορίου δεν μπορεί να κάτσει κάποιος/α αν δεν καταναλώσει κάποια από τα προϊόντα που προσφέρονται. Επιπλέον, με το πρόσχημα του ιδιωτικού χώρου, κάθε απόπειρα εθελοντών/ντριών να προσφέρουν βοήθεια στους/στις πρόσφυγες αποτρέπεται και η πρόσβαση στις οργανώσεις «απαγορεύεται». Και όλα αυτά που την ίδια στιγμή στα σύνορα μετά από πολύμηνη συνεργασία μεταξύ τους και παρά την κρατική ολιγωρία και αδιαφορία, εθελοντικές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο συνεννόησης και αυτοοργάνωσης. Στο αναξιοποίητο στημένο camp υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται στους πρόσφυγες θερμαινόμενοι χώροι αναμονής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πόσιμο νερό και υποδομές ατομικής υγιεινής, χώροι για την παραμονή και απασχόληση παιδιών, δωρεάν σύνδεση ίντερνετ μέσω WiFi και φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ζεστό και φρεσκομαγειρεμένο γεύμα με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, χώροι για την διανομή ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών για την αντιμετώπιση του χειμερινού ψύχους (σκούφους, γάντια κασκόλ κλπ) και υποστήριξη από διερμηνείς που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και ενημέρωση στους πρόσφυγες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις χώρες που θα διαβούν και για τις χώρες που θα ζητήσουν άσυλο.

Παρόλα αυτά η Αστυνομική Διοίκηση στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης –προφανώς με εντολές άνωθεν– έχει αποκλείσει την περιοχή του καταυλισμού που δημιουργήθηκε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και όταν επιτέλους μεταφερθούν οι πρόσφυγες με λεωφορεία στο σημείο των συνόρων, αντί να κατευθυνθούν στο χώρο του camp, οδηγούνται απευθείας προς τη γείτονα χώρα! Οι εθελοντές/ντριες προσπαθούν μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά να εφοδιάσουν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους με ότι μπορεί να χρειαστούν στο ταξίδι τους ενώ ταυτόχρονα διανέμεται ζεστό φαγητό το οποίο είτε καταναλώνουν άμεσα «στα όρθια» είτε το κρατούν σε τσάντα για να το καταναλώσουν κρύο μετά τη διάβαση των συνόρων. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που οι πρόσφυγες περιμένοντας τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι/ες να περιμένουν καθισμένοι/ες στο έδαφος σε χαμηλές θερμοκρασίες την ίδια στιγμή που λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχουν αναξιοποίητες δομές που με τόσο κόπο έχουν στηθεί γι αυτό το σκοπό και χωρίς να συντρέχει κάποιος εμφανής λόγος να μην χρησιμοποιούνται.

Η εχθρική και ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό, με τους φράχτες και την ακύρωση ασφαλών χερσαίων διόδων με συνέπεια τα ναυάγια και τις εκατοντάδες νεκρών προσφύγων, με το διαχωρισμό σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες και την εκ νέου λειτουργία των κέντρων κράτησης, με την προσήλωση στον έλεγχο των συνόρων και στην αποτροπή των προσφυγικών ροών, βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της σε τοπικό επίπεδο στην παράλογη πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο μήνα στην Ειδομένη.

Ζητάμε από την πολιτεία:

  • Να αναθεωρήσει άμεσα τη συγκεκριμένη διαδικασία διέλευσης των συνόρων στην Ειδομένη που εμποδίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε υλική βοήθεια, υπηρεσίες και δομές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο μέσω της έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης πολιτών και οργανώσεων καλύπτοντας για άλλη μία φορά την κρατική ανεπάρκεια και ολιγωρία.
  • Να τερματίσει τη σκανδαλώδη αυτή πρακτική η οποία, πέρα από το ότι συνιστά πηγή επιπλέον ταλαιπωρίας για τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένη επιχείρηση να κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενη την αδιανόητη αυτή ανθρωπιστική κρίση καθώς της έχουν χορηγηθεί μονοπωλιακού τύπου επιχειρηματικά προνόμια καθιστώντας την το μοναδικό «φορέα» συνδρομής –με το αζημίωτο βέβαια- των προσφύγων στην περιοχή.

 

Εθελοντές Κιλκίς Πρόσφυγες Ειδομένη
Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης
Εθελοντική ομάδα ΘΕΛΗΣΗ
ΕΛΜΕ Ημαθίας
Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων
Eτεροτοπία, χώρος πολιτισμού και πολιτικής
Eυαγγελική Εκκλησίας Βόρειας Ελλάδας – Ομάδα Μυλοτόπου
Καλαθάκι, Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΣΕΠ «Άλλος Τρόπος»
Κοινωνικός χώρος «Οικόπολις»
ΝΑΟΜΙ, δημιουργική κυψέλη προσφύγων
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Ομάδα αλληλεγγύης Σερρών για τους πρόσφυγες
Oμάδα υποστήριξης προσφύγων δήμου Χαλκηδόνας
Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Πρωτοβουλία Γυναικών σε δράση Έδεσσας
Πρωτοβουλία Γυναικών Λάρισας
Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης «Περνάμε τα σύνορα»
Refugee Solidarity Movement Thessaloniki-Eidomeni
Τhe A21 Campaign
Υλική Υποστήριξη Προσφύγων – Γιαννιτσά
Χριστιανική Κίνηση Αγάπης

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS