Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τους Ρομά

Περιοδεία της κ. Β. Τσακίρη και του “δάσκαλου των τσιγγάνων”

Roma 07__2_Κλιμάκιο με επικεφαλής την κ. Βασιλική Τσακίρη, υποψήφια βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ξεκινάει αύριο, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, περιοδεία στη Β. Ελλάδα για να επισκεφτεί οικισμούς με άτομα τσιγγάνικης καταγωγής. Η κ. Βασιλική Τσακίρη γεννήθηκε το 1975 και είναι βιωματική παιδαγωγός αναλφάβητων τσιγγάνικης καταγωγής και ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Αν και έχει στερηθεί εκ γενετής την όρασή της, η Βασιλική αφιέρωσε τη ζωή της στον εθελοντισμό και στην κοινωνική προσφορά προς τις νέες μητέρες. Για την προσφορά στην καινοτομία και τον εθελοντισμό βραβεύθηκε το 2008 από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το κλιμάκιο συνοδεύεται από τον κ. Θανάση Νικολαϊδη, γνωστό και ως “δάσκαλο των τσιγγάνων”. Ο κ. Νικολαϊδης, επίσης, έχει διδάξει ελληνικά και στους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας είναι ο Δενδροπόταμος, τον οποίο θα επισκεφτούν αύριο στις 8:30 μαζί με υποψηφίους βουλευτές της Θεσσαλονίκης και τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος κλείνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

Το απόγευμα στις 7 θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων των Οικολόγων Πράσινων στη γωνία Πλάτωνος 1 και Εγνατία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η ύπαρξη των Ρομά (τσιγγάνων) είναι πλούτος για την κοινωνία. Γι’ αυτό υποστηρίζουν την προσαρμογή των πολιτικών και πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις απέναντί τους και να καταργηθούν τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξασφάλιση πρόσβασης για όλα τα μέλη της κοινότητας των Ρομά (τσιγγάνων) στην προληπτική ιατρική αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατάλληλη εκπαίδευση, τη στέγαση, την καθαριότητα και υγιεινή, το πόσιμο-ασφαλές νερό και την αποχέτευση μέσα από οργανωμένα και με την αναγκαία κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία προγράμματα. Απορρίπτουμε την πελατειακή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την αναποτελεσματική χρήση ή σπατάλη τους που τελικά δεν βοηθάει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ρομά. Οι τσιγγάνοι και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μπορούν να συμβάλλουν με την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη στην αποτελεσματική οργάνωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης κι επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, με τήρηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Comments are closed.