Νέες πρωτοβουλίες για τα δάση

Η προστασία των δασών είναι επιλογή συνείδησης

athens-fires-pic-getty-image-2-833005894Συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασαν τις νέες πρωτοβουλίες τους για τα δάση έδωσαν την Παρασκευή 18/9 οι Οικολόγοι Πράσινοι, με τη συμμετοχή του Ν. Χρυσόγελου και της Ι.Κοντούλη, των δύο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας, του ευρωβουλευτή Μ.Τρεμόπουλου και του εκπροσώπου τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρακευόπουλου.

Η προστασία του δάσους είναι επιλογή συνείδησης”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών (και οι 2 επικεφαλής της καμπάνιας των ΟΠ χρειάζονται σταυρό). “Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν νοιάζονται για το δάσος μόνο τη στιγμή που καίγεται και ύστερα ξεχνάνε. Δεν νοιάζονται εκ των υστέρων για το δάσος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ. Για τον κίνδυνο επανάληψης της καταστροφής που ζήσαμε το 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι τα είχανε πει από νωρίς. Είχανε επισημάνει τους κινδύνους από τις 18 Ιουνίου με Συνέντευξη Τύπου που είχαν οργανώσει. Δεν τους άκουσαν όμως, αντίθετα εφησύχασαν. Κάποιος πρέπει να την κάνει αυτή τη δουλειά, να αποτελεί τη συνείδηση της κοινωνίας, κι εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το ισχυριστούμε με πλήρη επίγνωση των λόγων μας γιατί 2 χρόνια τα λέμε και εμμένουμε στις προτάσεις μας, ξέροντας ότι είναι σωστές”.

Όπως εξήγησε η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές και υποψήφια επίσης στη Β’ Αθηνών Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μετά τις φωτιές του 2007. Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας «Εμείς θυμόμαστε τις πυρκαγιές. Εσείς;» οργανώσαμε ημερίδες, επισκεφθήκαμε τις πυρόπληκτες περιοχές, μιλήσαμε με φορείς, ειδικούς και πολίτες, συγκεντρώσαμε στοιχεία, καταθέσαμε δημόσια όσο και στο Υπουργείο ΑΑΤ (κο Κιλτίδη) αναλυτικές προτάσεις – 12 σημεία για την προστασία των δασών. Καλέσαμε τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους, να συμμετάσχουν στις τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την προστασία των δασών. Μέλη μας συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες εθελοντών χωρίς να σηκώνουν κομματική σημαία”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν – και τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού – τις παρεμβάσεις τους για το δάσος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στην διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας με ένα σύνολο παρεμβάσεων” επισήμανε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος τύπου. Και έδωσε στοιχεία σχετικά με τις παρεμβάσεις αυτές:

  • διοργάνωση ημερίδας την Παρασκευή 25/9, ώρα 09.00 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια με θέμα “Η δασοπροστασία ως εθνική προτεραιότητα” όπου έχουν προσκληθεί κοινωνικοί φορείς και θα παρουσιαστούν οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων καθώς και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια τους που έχουν δώσει τη δική τους προσωπική μάχη για την προστασία του δάσους και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
  • κατάθεση στις 31/8 από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ.Τρεμόπουλου Μ.Τρεμόπουλο, δυο ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του δασολογίου και των Δασικών Χαρτών καθώς και με την αξιοποίηση από την Ελλάδα πόρων από το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη (αναλυτικές πληροφορίες σε ξεχωριστή ανακοίνωσή μας)
  • παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ.Τρεμόπουλου με ομιλία στις 14/9 αλλά και με τροποποιήσεις που έγιναν σε σημαντικό βαθμό δεκτές από την ολομέλεια στην τελική διατύπωση του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε στις 16/9. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού στη Νότια Ευρώπη υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες με ισχυρή πλειοψηφία (647 υπέρ, 22 κατά, 27 αποχές).

Η Ομάδα των Πράσινων-EFA ψήφισε υπέρ του τελικού κειμένου του ψηφίσματος, αν και δεν είχε συνυπογράψει το κοινό συμβιβαστικό σχέδιο πρότασης καθώς θεωρούσε ότι ήταν πισωγύρισμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ψήφισμα του 2007, ιδίως σε ότι αφορά την καταδίκη της αλλαγής χρήσεων γης μετά από πυρκαγιές αλλά και την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εφόσον δεν υλοποιηθούν τα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης” ενημέρωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. “Η ψήφος στην Ολομέλεια είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του κειμένου του ψηφίσματος, σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση που είχαν καταθέσει το Λαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στα παρακάτω σημεία:

  1. Απαίτηση για επιστροφή της Κοινοτικής οικονομικής βοήθειας στη περίπτωση που δεν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης (τροπολογία των Πράσινων, ονομαστική ψηφοφορία 369 υπέρ- 320 κατά)
  2. Κάλεσμα των Κρατών Μελών να ενδυναμώσουν και να εφαρμόσουν ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των εμπρησμών (τροπολογία των Πράσινων)
  3. Το Κάλεσμα προς την Επιτροπή για αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού μετά τις πυρκαγιές, αντικαταστάθηκε με κάλεσμα για αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων στις πληγείσες περιοχές”.

Comments are closed.