Βερολίνο: Ακτιβιστές κατά των πυρηνικών

Berlin Anti-nuclear activistsΠερίπου 50.000 ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας διαδήλωσαν χθες στο Βερολίνο, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με αίτημα μια “πραγματική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι διαδηλωτές, συνοδευόμενοι από 350 τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα από την Κάτω Σαξονία, ζήτησαν επίσης το κλείσιμο της τοποθεσίας αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία δεν κρίνεται πολύ ασφαλής, στο Γκορλέμπεν, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περίπου 100 οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και συνδικάτων, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου ως την Πύλη του Βραδεμβούργου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Σταματήστε πραγματικά – πυρηνικά, όχι ευχαριστώ!”.

Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί επισήμως να κλείσει σταδιακά ως το 2020 τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Ωστόσο η δέσμευση αυτή μπορεί να εγκαταλειφθεί αν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εγκαταλείψει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου τους τωρινούς σοσιαλδημοκράτες εταίρους της και σχηματίσει συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

ΠΗΓΕΣ: http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=7928191&service=141

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4640074,00.html

Comments are closed.