Οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό ως το τέλος του έτους

naturaΗ αδιαφορία της (προηγούμενης πλέον) κυβέρνησης για το μέλλον της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/8. Γεγονός συνηθισμένο που ίσως εξηγεί το γιατί αυτή δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το μόνο κόμμα που ήταν παρόν στην συνέλευση, έγιναν μάρτυρες της δυσάρεστης διαπίστωσης πως από τον Ιανουάριο του 2010 οι ευαίσθητες περιοχές ενδέχεται να μείνουν χωρίς προστασία, αφού οι συμβάσεις των εργαζομένων πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2009, χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντασσόμαστε με πρόσφατο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που εντοπίζει τα προβλήματα χρηματοδότησης, έλλειψης μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού και αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης. Δεν μπορεί ένας Φορέας Διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος να στελεχώνεται αποκλειστικά με συμβασιούχους που αντί να αφιερώνονται στο έργο τους να ανησυχούν εάν θα έχουν και του χρόνου δουλειά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέσουν έντονα το ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και η νέα κυβέρνηση να το θέσει ως άμεση προτεραιότητα, ώστε να μη δημιουργηθούν νομικές και διοικητικές δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα στη δυσάρεστη περίπτωση που το 2010 κάποιος φορέας «ξεμείνει» από εργαζόμενους.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, που ενημερώθηκε για την τραγική αυτή κατάσταση, δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης και με ειδικές ερωτήσεις που ετοιμάζουμε σκοπεύουμε να φέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι απαράδεκτο οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Φορέων Διαχείρισης να καλύπτονται με συμβασιούχους. Θα είναι απαράδεκτο να μείνει έστω και ένας Φορέας Διαχείρισης χωρίς προσωπικό έστω και για μια μέρα, λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας. Η εξαιρετική φύση της χώρας αξίζει μια προστασία πολύ πιο ουσιαστική από αυτή που της επιφύλαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Comments are closed.