Συλλυπητήρια των Οικολόγων Πράσινων

Kotoulas 2Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο του Σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην Κεφαλονιά.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων «Παρά την απουσία μιας αποτελεσματικής πολιτικής και σχεδίου προστασίας των δασών, παρά τον κακό συντονισμό που διαπιστώνουμε συχνά, είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν και πέρα από τις ανθρώπινες αντοχές για την κατάσβεση των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι.

Η απώλεια ενός ανθρώπου που είχε πολλές ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων πάνω από 500 ώρες στα αεροσκάφη PZL (όμοια με αυτό που κατέπεσε) επανέφερε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το αίτημα για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των εναέριων μέσων που επιχειρούν κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης με άμεσο κίνδυνο για την ζωή των χειριστών τους που κάθε καλοκαίρι δίνουν μάχη με τις φλόγες υπό αντίξοες συνθήκες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν νέα ιεράρχηση στις πολιτικές προστασίας των δασών από πυρκαγιές με πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο ξεκίνημα τους με ενδυνάμωση των υποδομών και κατάλληλη εκπαίδευση των πολιτών και των φορέων σε τοπικό επίπεδο, περιορίζοντας την υπερβολική έμφαση που δίνεται σήμερα στην αεροπυρόσβεση. Θεωρούν όμως, απαραίτητο, να δοθεί παραλλήλως έμφαση και στην καλύτερη αξιοποίηση αλλά και στην ασφάλεια των αέριων μέσων, σε συντονισμό με τις δομές που δημιουργούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Kotoulas 1με αυτές που υπάρχουν στις υπόλοιπες Ευρω-Μεσογειακές χώρες. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο στόλο αεροπορικών μέσων αεροπυρόσβεσης αλλά πολλά από αυτά είναι παλαιωμένα και δεν γίνεται αποτελεσματική χρήση τους μια και πολύ συχνά οι επιλογές για το που θα δράσουν λαμβάνονται μετά από πιέσεις λόγω κομματικών και πολιτικών-πελατειακών διασυνδέσεων ή πιέσεις μέσω των ΜΜΕ για να έρθουν τα…αεροπλάνα».

«Η αδιαφορία και ως συνέχεια της η ανικανότητα έγκαιρης προστασίας των δασών από τις μόνιμες καλοκαιρινές πυρκαγιές στον τόπο μας κατέληξε μεταξύ άλλων και στο να χαθεί ένας άνθρωπος. Οι ευθύνες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που έχει την υποχρέωση για συντήρηση των «ηλικιωμένων» αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για την δασοπυρόσβεση είναι μεγάλες όπως και του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής που συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί στη μάχη με τις φλόγες», δήλωσε η Γιάννα Κοντούλη, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αντικαταστήσει τα παλαιά εναέρια μέσα με σύγχρονα μέσα κατάσβεσης που να είναι περισσότερο ασφαλή και να καλύψει παράλληλα τα κενά στο προσωπικό αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή της Πυροσβεστικής για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος».

Οι φωτογραφίες είναι από τον ιστότοπο της Ελευθεροτυπίας

Comments are closed.