Παραιτήσεις υπουργών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα δάση

athens-fires-pic-getty-image-2-833005894Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα 26/8 στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι στην οποία ζήτησαν την παραίτηση αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Γιάννα Κοντούλη και Νίκος Χρυσόγελος, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωποι Τύπου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, η Μαρία Βιτωράκη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας για το Περιβάλλον, ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων.

O Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ’ όλα για την προστασία του δάσους» μια και είναι ένα κόμμα που ασχολείται συνεχώς με τα δάση και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, όχι μόνο όσο διαρκεί η δημοσιότητα. «Όσο καίγονταν τα δάση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Η πολιτική κουλτούρα μας δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε μια καταστροφή για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη» υπενθύμισε ο Ν. Χρυσόγελος. «Τώρα όμως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και η κυβέρνηση ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τεράστια καταστροφή που είναι περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια. Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανικανότητά της να προλάβει την καταστροφή, να συντονίσει σωστά τις προσπάθειες κατάσβεσης και κυρίως να εργαστεί συντονισμένα για την επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας των δασών.

Έφτασε η ώρα των παραιτήσεων αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως. Δεν ανεχόμαστε πλέον την απουσία στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης, δεν ανεχόμαστε να χάνεται έτσι η ζωή μας. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και απαιτούμε να αναληφθούν άμεσα και πλήρως. Πέρα από τη συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνώντων, ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και τον συντονισμό της πυρσσβεστικής:

  • Του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κου Παυλόπουλου, κων Μαρκογιαννάκη και Νάκου και του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Μουζά
  • Του υπουργού Αγροτιοκής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Χατζηγάκη και του υφυπουργού κου Κιλτίδη.

Ακούγεται γελοίο, επίσης, ένας Υπουργός όπως ο κος Σουφλιάς, που στη δική του οικοδομή δεν τήρησε το νόμο και τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να δηλώνει τώρα ότι …θα επιβάλει την τήρηση του νόμου στις καμένες περιοχές.

Η Γιάννα Κοντούλη υπενθύμισε σε όσους νοιάζονται για το δάσος μόνο τη στιγμή της καταστροφής ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 και για δυο χρόνια συνεχώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, καταθέτουν αναλυτικές προτάσεις, συνεργάζονται με φορείς, αλλά και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση όμως αδιαφόρησε πλήρως.

Την ώρα που το δάκτυλο δείχνει τον ένοχο, την κυβέρνηση, για τις τρομακτικές ευθύνες της, αδιαφανείς μηχανισμοί έχουν αναλάβει εργολαβικά να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στο δάκτυλο και να τους αποπροσανατολίσουν με ανοησίες».

«Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά δίνει και το λάθος πολιτικό μήνυμα όταν προωθεί ένα σχέδιο που αν εφαρμοστεί επιδιώκει να αυξήσει τον πληθυσμό στην Αττική στα 8.000.000, όταν ατιμώρητα πρώην υπουργός της χτίζει «αναψυκτήριο» στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, άλλος υπουργός παραβιάζει τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές διατάξεις ή χαράσσει αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό, άλλος επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς στον Υμηττό. Μόνο αν οι πολίτες αποδείξουν ότι οι κυβερνήσεις και πολιτικοί που καταστρέφουν το δάσος θα έχουν ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, τότε μόνο θα πετύχουμε την προστασία του δάσους».

Η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον επισήμανε για άλλη μια φορά ότι: «Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»

«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπεύθυνος των Οικολόγων Πράσινων θεμάτων πολιτικής προστασίας. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».

Ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική την κινητοποίηση των πολιτών στις 28/8 για την καταστροφή των δασών και καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοινώσεις τους έχουν επισημάνει αναλυτικά τις ευθύνες της κυβέρνησης:

  • Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης.
  • Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  • Η Δασική Υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη.
  • Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά.
  • Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο.

Ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων και κάτοικος σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές έζησε από κοντά την κατάσταση, μαζί με ομάδα μελών των Οικολόγων Πράσινων που βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο από την πρώτη στιγμή. Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία αναφέρει: «Την τραγική εικόνα της ολοσχερούς καταστροφής του περιβάλλοντος δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Μπορώ να περιγράψω όμως όσα άλλα είδα μέσα σε αυτό το διήμερο. Είδα αφοσιωμένους πυροσβέστες να προσπαθούν με αυταπάρνηση να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το δάσος και τις περιουσίες του κόσμου. Τα κατάφεραν καλά. Παράλληλα έδιναν μάχη να περισώσουν την εικόνα του κρατικού μηχανισμού, ενός μηχανισμού παντελώς απροετοίμαστου, ανοργάνωτου, άβουλου, ανίκανου. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Είδα την παθιασμένη πρόθεση του κόσμου να βοηθήσει, να συμμετάσχει, να δώσει μάχη. Δεν υπήρχε κανείς να τους οργανώσει. Κανένα πλάνο αξιοποίησης αυτής της ισχυρής δύναμης, καμία προετοιμασία, καμία οργάνωση. Είδα την τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να οργανωθεί την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας τα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας έκκληση βοηθείας προς τις αρμόδιες αρχές. Είδα τεράστια εξσκαφτικά μηχανήματα να προσπαθούν την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους για να περάσουν οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα μηχανήματα και τις υδροφόρες τα είχαν διαθέσει ιδιώτες. Είδα έναν αετό να πετάει πάνω από μια φλεγόμενη πλαγιά του βουνού και να κράζει λυπημένα. Ίσως είχε αφήσει αβοήθητα στις φλόγες τα μικρά του. Είδα βίλες χτισμένες εκεί που κάποτε ήταν σίγουρα δάσος, βίλες που για να χτιστούν είχαν σίγουρα εξοντώσει πολλά δέντρα και τους ιδιοκτήτες τους να ανησυχούν σφόδρα για την περιουσία τους αλλά και την «τεράστια φυσική καταστροφή που συντελείται από τους οικοπεδοφάγους». Είδα, είδα, είδα…Για να σταματήσουμε να βλέπουμε όλοι μας τέτοιες εικόνες πρέπει επιτέλους να:

  • Ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση γρήγορα και σωστά το κτηματολόγιο και δασολόγιο ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού. και να εφαρμοστεί αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους. Να ελεχθεί και με αεροφωτογραφίες η ουσιαστική νομιμότητα όλων των οικιστικών παρεμβάσεων στις περιοχές που επλήγησαν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους συνήργησαν
  • Στελεχωθεί η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους, να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης
  • Δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι πολλοί εθελοντές και να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών αλλά κυρίως στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ηρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών

για την καταστροφή των δασών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε Δασική Πολιτική και δεν εκμεταλλευόμαστε τις πυρκαγιές για να μπούμε στη Βουλή, μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία του δάσους. Γι’ αυτό από τις 22 Αυγούστου δηλώσαμε πως «αν και νιώθουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία και την ίδια οργή όπως τότε, το 2007, θεωρούμε ότι όσο καίγονταν τα δάση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Αλλά και κάποια στιγμή πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες που υπάρχουν. Δυστυχώς η τραγωδία του 2007 δεν φαίνεται να δίδαξε τίποτα την κυβέρνηση που επέλεξε να διαιωνίσει το έλλειμμα μέτρων πρόληψης και την απουσία συγκροτημένης δασικής πολιτικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμεριζόμαστε την οργή των πολιτών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες και να προλάβουμε τις επόμενες καταστροφές. Όταν όμως σβήσουν οι φλόγες, έχουμε να πούμε πολλά για όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι όφειλαν να είχαν γίνει από καιρό και δεν έγιναν ποτέ».

Αυτό το δηλώσαμε από την πρώτη μέρα δημοσίως με τις ανακοινώσεις μας στα ΜΜΕ. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν –πολύ περισσότερο αν είναι σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία – να παρερμηνεύσει αυτή τη θέση μας, που απορρέει από μια νέα πολιτική κουλτούρα, και να παίξει βρόμικα παιχνίδια εναντίον των Οικολόγων Πράσινων.

Δεν θυμηθήκαμε το δάσος μόνο μπροστά στις κάμερες

Από την πρώτη στιγμή δεν μείναμε αδρανείς. Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στις τοπικές κοινωνίες των πληττόμενων περιοχών και σε όσους μάχονταν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με έμπρακτο τρόπο. Μέλη μας συμμετέχουν στα παρατηρητήρια για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και στους εθελοντές που προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευτήκαμε να βρεθούμε στο πλευρό του δάσους αλλά και των κατοίκων και μετά την επόμενη μέρα. Επισκεφθήκαμε τις καμένες περιοχές, συναντηθήκαμε με φορείς στην Πεντέλη και το Γραμματικό, επισκεφθήκαμε για ενημέρωση το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι καθώς και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επισκεφθήκαμε την περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, συγκεντρώνουμε στοιχεία από όσους έζησαν από κοντά την καταστροφή. Στηρίξαμε το έργο των πυροσβεστών, των εργαζομένων στους δήμους που πλήττονταν και ιδίως των εθελοντών που αγωνίζονταν πέρα και από τις φυσικές τους δυνατότητες μέρες τώρα να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

«Εμείς θυμόμαστε τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές. Εσείς;»

Εμείς δεν νοιαζόμαστε για το δάσος μόνο τη στιγμή που καίγεται και ύστερα ξεχνάμε. Εμείς δεν νοιαζόμαστε εκ των υστέρων για το δάσος. ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ. Θυμόμασταν τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές και προειδοποιούσαμε.

Για τον κίνδυνο επανάληψης της καταστροφής που ζήσαμε το 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι τα είχαμε πει από νωρίς. Κάποιος πρέπει να την κάνει αυτή τη δουλειά, να αποτελεί τη συνείδηση της κοινωνίας, κι εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το ισχυριστούμε με πλήρη επίγνωση των λόγων μας γιατί 2 χρόνια τα λέμε και εμμένουμε στις προτάσεις μας, ξέροντας ότι είναι σωστές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μετά τις φωτιές του 2007. Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας «Εμείς θυμόμαστε τις περσινές πυρκαγιές. Εσείς;» από το Μάρτιο του 2008 οργανώσαμε ημερίδες, επισκεφθήκαμε τις πυρόπληκτες περιοχές, μιλήσαμε με φορείς, ειδικούς και πολίτες, συγκεντρώσαμε στοιχεία, καταθέσαμε δημόσια όσο και στο Υπουργείο ΑΑΤ (κο Κιλτίδη) αναλυτικές προτάσεις – 12 σημεία για την προστασία των δασών. Καλέσαμε τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους, να συμμετάσχουν στις τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την προστασία των δασών. Μέλη μας συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες εθελοντών χωρίς να σηκώνουν κομματική σημαία.

Προειδοποιούσαμε εγκαίρως για τους κινδύνους

Στις 6 Ιουλίου 2008 λέγαμε σε συνέντευξη τύπου: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση για τα δασικά οικοσυστήματα και με λύπη διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν συντελεστεί ακόμη οι απλές εκείνες αλλαγές που θα θωρακίσουν το δασικό πλούτο της χώρας μας από τους καταπατητές και από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Από τις επαφές μας, μάλιστα, με επιστήμονες, Διευθυντές Δασών, Δασάρχες, υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας νομών και εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο της καμπάνιας μας «Εμείς θυμόμαστε τις περσινές πυρκαγιές. Εσείς;» που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2008, καταλήγουμε στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι παρά τα όσα συζητήσαμε στο γραφείο του υφυπουργού κ. Κιλτίδη σε επίσκεψή μας στις 13.03.2008, επί της ουσίας καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα».

Ήδη την άνοιξη του 2009 με την ευκαιρία της μέρας δασοπονίας επισημαίναμε την «αδυναμία της κυβέρνησης να μάθει από το πάθημα του 2007 και να ασκήσει δασική πολιτική με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε επισημάνει τους κινδύνους από τις 18 Ιουνίου με Συνέντευξη Τύπου που είχαμε οργανώσει. Δεν μας άκουσαν όμως, αντίθετα εφησύχασαν. Είχαμε πει τότε στη συνέντευξη τύπου, στην οποία είχαν μιλήσει ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των ΟΠ και η Βάσω Νάκου, υπέυθυνη για θέματα δασικής πολιτικής:

«Με σημαντικές πυρκαγιές σε ήδη ταλαιπωρημένες δασικές εκτάσεις άρχισε και το φετινό καλοκαίρι, επαναφέροντας στη μνήμη μας την αγωνία και το φόβο που ζήσαμε τα δύο περασμένα “καυτά” καλοκαίρια. Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις – φιλέτα, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τις θέσει εγκαίρως σε έλεγχο, αλλά και η μη λήψη προληπτικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο – με ενεργοποίηση και κατάλληλο εξοπλισμό των τοπικών κοινωνιών και με βιώσιμη διαχείριση του δάσους – που θα εμπόδιζαν τη γρήγορη εξάπλωσή τους αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία για τη δασοπροστασία που επιδεικνύει η κυβέρνηση ακόμα και μετά την τραγική εμπειρία του 2007.

Η παντελής έλλειψη δασικής πολιτικής, η συστηματική απαξίωση και εξαθλίωση της Δασικής Υπηρεσίας και η ανύπαρκτη πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι πλέον ασυγχώρητες, τόσο γιατί καταστρέφουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γης και βλάπτουν τη χώρα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, όσο και γιατί επαναλαμβάνονται χωρίς δισταγμό και κάθε χρόνο με χειρότερο τρόπο.

Φέτος αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι για τα δάση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: αύξηση φυτικής μάζας -καύσιμης ύλης μέσα στα δάση λόγω των βροχοπτώσεων του χειμώνα, απουσία διαχείρισης των δασών, πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, πίεση για αλλαγή χρήσης γης, σκουπίδια και απρόσεκτη ανθρώπινη παρουσία. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη καταστροφή σαν αυτή του 2007, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στα αμείλικτα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη δασική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τα μέτρα για τη δασοπροστασία και κυρίως για το τι γίνεται για να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη καταστροφή: Ζητάμε στοιχεία για τις πιο πρόσφατες προσλήψεις δασικών υπαλλήλων (δασολόγων, δασοπόνων, δασοφυλάκων και δασεργατών), για τα χρήματα που διατέθηκαν φέτος στην πρόληψη, τα έργα που εκτελέστηκαν με αυτά τα χρήματα, την επάρκεια των δασαρχείων σε υλικά και προσωπικό, το σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης και τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή, τον απολογισμό των πυρκαγιών του 2008 και τι έγινε με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, τι γίνεται με το δασικό κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες – πλην των περιοχών Αττικής και Χαλκιδικής. Η περιβαλλοντολογική ευαισθησία αποδεικνύεται μόνο με έργα.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι μόνο με μια ισχυρή και συνεκτική δασική πολιτική μπορεί να υπάρξει πραγματική και αποτελεσματική δασοπροστασία. Οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή, ακριβώς επειδή τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους με πολλαπλά οφέλη. Έχουμε ήδη από πέρυσι ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη δασική πολιτική. Ελπίζουμε στη διεύρυνσή του και καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμμετέχει. Καλούμε επίσης τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους, να συμμετάσχουν στις τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την προστασία των δασών. Χρειαζόμαστε το δάσος. Όμως και το δάσος μας χρειάζεται για να υπάρχε�

Comments are closed.