Ανοίγει σήμερα ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Μαυροραχη,αγωνες κατοικων,αποκλεισμος οδου 001

Το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από σήμερα το πρωί και την υποδοχή όλων των απορριμματοφόρων, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ασσήρου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Ράβναλη, «η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη καλής θέλησης για την απόφαση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης να συνεδριάσει αύριο το πρωί με θέμα το αίτημα των κατοίκων και φορέων του δήμου να μην εγκατασταθεί στη Μαυροράχη εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, αλλά και την «ορθή» λειτουργία του ΧΥΤΑ».

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συνδέσμου ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων φορέων και κατοίκων του δήμου Ασσήρου οι οποίοι για 6 μέρες εμποδίζουν τη διέλευση των απορριμματοφόρων. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε, η εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην ίδια περιοχή.
Ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, τόνισε πως «η μόνη αλλαγή που έχουμε δει από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας (σ.σ. τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2008) είναι προς το χειρότερο, αφού προσπαθούν να χωροθετήσουν και το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η περιοχή του δεν είναι η μόνη που θίγεται, έτσι ώστε να δικαιολογείται μια τέτοια κινητοποίηση, ο κ. Ράβναλης υπογράμμισε ότι «ο δήμος που θίγεται βασικά είναι ο δικός μας. Μαυροραχη,αγωνες κατοικων,αποκλεισμος οδου 010Αρκεί να σας πω ότι καθημερινά 200 απορριμματοφόρα διέρχονται από την Άσσηρο, ενώ και τα παράλληλα με το ΧΥΤΑ περιβαλλοντικά έργα δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε». Υποστήριξε δε ότι αντιδρούν αποκλειστικά για τα αντισταθμιστικά οφέλη και ότι βασική προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα στην υπόθεση ζήτησε και πέτυχε ο πρόεδρος του ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στο σύλλογο «Φίλοι της Γης», υποστηρίζοντας ότι Μαυροραχη,αγωνες κατοικων,αποκλεισμος οδου 005«δεν είναι δυνατόν κάποιοι που έχουν αυτοχριστεί οικολόγοι και δεν έχουν τις γνώσεις να κρίνουν τη λειτουργία ενός τέτοιου υπερσύγχρονου εργοστασίου να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”

Δεν απαντάει όμως αν κατά πόσο γίνεται όπως προβλέπεται η αποκομιδή των μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων και ποια μέρημνα έχει παρθεί για την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέλη των Οικολόγων Πράσινων επισκεύθηκαν το Σάββατο την περιοχή και ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται ενώ θα βρίσκονται στο πλευρό τους αύριο στη συνεδρίαση του Συνδέσμου ΟΤΑ με την παρουσία των Νομαρχιακών Συμβούλων του συνδιασμού Οικολογία-Αλληλεγγύη.

Comments are closed.