Αλληλέγγυες Παραγγελείες

Με την ευκαιρία των εκλογών το ιστολόγιό μας έχει αυξήσει τους αναγνώστες του με πολλούς νέους φίλους. Να θυμίσουμε και να θυμηθούμε ότι η οικολογία είναι και πράξη, είναι και τρόπος ζωής. Κάποιοι φίλοι μας έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικολογικής διανομής βιολογικών προϊόντων με προμήθεια προϊόντων απ’ ευθείας από τον παραγωγό στο σπίτι τους χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων. Σας τους παρουσιάζουμε και σας τους συστήνουμε.

Πατάμε χώμα – τρώμε συνειδητά

Ζούμε στη Θεσσαλονίκη και παραγγέλνουμε ως χαλαρή ομάδα τα κηπευτικά, το αλεύρι, το ψωμί (και σιγά-σιγά κι άλλα πράματα) απευθείας από κοντινούς παραγωγούς που καλλιεργούν ήπια τη γη. Έτσι, εμπιστευόμαστε αυτά που τρώμε, τους βοηθάμε να μείνουν στον τόπο τους και να κάνουν αυτό που αγαπούν, αποκεντρώνουμε, συνδεόμαστε, αλληλο-φροντιζόμαστε. Και ελευθερωνόμαστε από το μεσάζοντα. Στο κάτω-κάτω, αρκετά έχει το Καρφούρ και ο Μασούτης στην τράπεζα. Δε συμφωνείτε;

Πώς δουλεύει αυτή η ιστορία;

Σχεδόν κάθε βδομάδα, συντονίζουμε μια νέα παραγγελία. Τα παραλαμβάνουμε απευθείας απ’τον παραγωγό. Και τα μοιράζουμε χέρι-χέρι. Τόσο απλά.

Γιατί “μπαίνουμε στον κόπο”;

Γιατί δεν είναι κόπος. Γιατί μας πνίγει η παθητικότητα. Γιατί μας τσατίζει η έλλειψη γνώσης (και η παραπλάνηση) για το τι τρώμε, τι ταΐζουμε τα μικρά, τι βάζουμε στο πιάτο του ανήμπορου συγγενούς. Γιατί μας στενεύει στο γιακά η απρόσωπη σχέση στο σούπερ μάρκετ. Γιατί δεν είναι κόπος.

Πάνω απ’όλα, γιατί θέλουμε να προλάβουμε. Να προλάβουμε να ρίξουμε λίγη ρίζα μες το χώμα. Οι παππούδες μας πρόλαβαν να χτίσουν τα σπίτια τους με τα χέρια τους. Οι πατεράδες μας βοσκούσαν πρόβατα και – ακόμα και τώρα, εβδομηντάρηδες – βάζουν ντοματιές όπου βρουν δυο μέτρα χώρο. Οι μανάδες μας πρόλαβαν να βγάλουν την πέτσα απ’το γάλα. Εμείς οι ίδιοι προλάβαμε να παίξουμε με τα χώματα και τα σκουλήκια, πριν μας σφίξουν τα τσιμέντα. Νιώθουμε θυμό που τα παιδιά μας δεν θα προλάβουν τίποτα, αν δεν κάνουμε κάτι. Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία τους, αν δεν κάνουμε κάτι: Να γίνουν ανώνυμοι, παθητικοί αστοί, που θα νομίζουν ότι η πορτοκαλάδα μεγαλώνει σε πορτοκαλαδιές.

Αν δεν κάνουμε κάτι.

Κάνουμε κάτι. Και το χαιρόμαστε που είναι ζωντανό κι ανθρώπινο.

Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι ή να μπείτε στο κόλπο, στείλτε mail στο trialarilarola@yahoo.gr, στο Φώτη. Ή τηλεφωνήστε στο 2310 690522.

Δύο πράγματα κρατήστε:

  1. Παίρνουμε μόνο όσα βγάζει η γη στην εποχή τους.
  2. Θα χρειαστεί να συμμετάσχετε και στη διανομή. Μου τα φέρνεις σήμερα εσύ, αύριο θα σου τα φέρω εγώ.

Comments are closed.