Οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη επίδραση στην άγρια φύση


Αναφέρει έκθεση της ROYAL SOCIETY for the PROTECTION of BIRDS – RSPB.

Η BRITISH WIND ENERGY ASSOCIATION – BWEA, η κορυφαία ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, καλωσόρισε την έκθεση της ROYAL SOCIETY for the PROTECTION of BIRDS – RSPB «Θετικός Σχεδιασμός για Χερσαίες Αιολικές Εγκαταστάσεις» (Positive Planning for Onshore Wind), η οποία αναλύει πως να αυξηθεί σημαντικά η ισχύς των χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν τα χερσαία αιολικά πάρκα χωρίς επιβάρυνση της άγριας φύσης.

Η Maria McCaffery, Δ/ντρια της BWEA δήλωσε :
“Έρευνες σε αιολικά πάρκα έχουν επανειλημμένα δείξει ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη επίδραση στην άγρια φύση. Από την άλλη είναι πλέον σίγουρο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει καταστροφικές επιδράσεις στους βιότοπους των πτηνών, αν δεν αντιδράσουμε σύντομα. Η έκκληση της RSPB για επιτάχυνση των χερσαίων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας είναι μελετημένη σωστά και ήρθε την κατάλληλη στιγμή.”

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι στα πλαίσια ενός ευρύτερου μίγματος ανανεώσιμων ενεργειών, που απαιτείται για να επιτύχει το Ην. Βασίλειο τους στόχους του στα πλαίσια των στόχων για ΑΠΕ της ΕΕ για το 2020, θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική αύξηση στη χερσαία ισχύ των αιολικών εγκαταστάσεων, που σημαίνει ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού ανεμογεννητριών.
Η έκθεση τονίζει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει μια σωστά οργανωμένη αδειοδοτική διαδικασία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση σε αριθμό και κλίμακα των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η BWEA επίσης αναφέρει ότι το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού που αναφέρεται στην έκθεση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για να τυλίξει τις αιτήσεις αιολικών πάρκων σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

“Η BWEA πιστεύει ότι είναι σημαντικό η έκθεση της RSPB να συνοδευτεί από δράσεις στο πεδίο εφαρμογής. Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει καλύτερες υποδομές και εργαλεία στις τοπικές αυτοδιοικήσεις ώστε να ανταποκριθούν στις αιτήσεις” κατέληξε η McCaffery.
(για την απόδοση Τσιπουρίδης Γιάννης)

Αντίγραφο της μελέτης στο: http://www.rspb.org.uk/news/details.asp?id=tcm:9-213213
BWEA: www.bwea.com

One Response to “Οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη επίδραση στην άγρια φύση”

  1. gavriela says:

    tha ithela na mou steile perissotera stoixeia gia auti tin ekthesi giati afora to thema tis ptuxiakis mou. sas euxaristw polu