Άδειο κουμπαρά για το κλίμα προσφέρει η Ε.Ε. στις αναπτυσσόμενες χώρες

Δε θα συμμετάσχουν σε μία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα αν δεν υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. λέει η Greenpeace.

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ωστόσο απέτυχαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις [1]. Με τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε μία επιτυχημένη συμφωνία στην Κοπεγχάγη όπου, στο τέλος του χρόνου, θα αποφασιστεί το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα παροχής κεφαλαίων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αφορούν επενδύσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν είπαν πόσα χρήματα θα δαπανήσουν για να υποστηρίξουν τις δράσεις αυτές και μετέθεσαν για τη Θερινή Σύνοδο Κορυφής (Ιούνιος 2009) την αντιμετώπιση του ζητήματος.

‘Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες έναν άδειο κουμπαρά που αρνήθηκαν να γεμίσουν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες δε θα συμμετάσχουν σε μία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες γενναίες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν τις χρονοτριβές και να αξιοποιήσουν τις επόμενες υπουργικές συνόδους για την επίτευξη συμφωνίας, που θα εξασφαλίζει συγκεκριμένα κεφάλαια για τις αναπτυσσόμενες χώρες[3]. Η Greenpeace καλεί επίσης την G20 να δημιουργήσει ομάδα δράσης, στην επόμενη Σύνοδο στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της για τη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης.

‘Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρωτοστάτησαν στην εξεύρεση λύσεων για τη σωτηρία των τραπεζών με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, αλλά μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει παταγωδώς στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου και πράσινου πλάνου οικονομικής ανάκαμψης το οποίο θα μας βγάλει και από την οικονομική αλλά και από την περιβαλλοντική κρίση’ [3] είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Σημειώσεις
1. H Greenpeace καλεί τα αναπτυγμένα κράτη να προχωρήσουν σε ετήσιες (έως το 2020) χρηματοδοτήσεις ύψους τουλάχιστον € 40 δις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 30 δις για την προστασία των δασών, και € 40 δις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
2. Οι θέσεις της Greenpeace για την ιστορική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών στην «δημιουργία» του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αλλά και για την αναγκαιότητα διάθεσης συγκεκριμένων ποσών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – ενόψει Κοπεγχάγης – προκειμένου να προχωρήσουν σε μέτρα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/eu-financing
3. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας η ανεπάρκεια των ορυκτών καυσίμων, η οποία ευθυνόταν εν πολλοίς για την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων το 2008, δεν έχει επιλυθεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα περίοδο υψηλών τιμών. (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, World Energy Outlook, 2008)

Comments are closed.