Και βιολογικά και μεταλλαγμένα;

Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν κινδυνεύουν στη χώρα μας με επιμολύνσεις. Γιατί λοιπόν να υπαναχωρήσει στο 0,9% παρουσίας ΓΤΟ και για τα βιολογικά ο κανονισμός της Ε.Ε.;

Η ζεύξη των αγεφύρωτων

Eδώ και 2,5 μήνες, από 1/1/09, είναι σε ισχύ ο κανονισμός της Ε.Ε. 834/07 που ορίζει ως ανώτατο όριο παρουσίας Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα). Αραγε για να «προστατευτούν» από εμπορική καταστροφή οι βιοκαλλιεργητές των χωρών όπου επιτρέπεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων και είναι συχνές οι επιμολύνσεις των βιολογικών με ΓΤΟ;

Οπως και νά’χει, βιολογικά και μεταλλαγμένα είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Το βιολογικά δεν είναι νοητό να περιέχουν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα ή μεταλλαγμένα..

Ωστόσο, ο «ρεαλισμός» (δηλαδή, η απληστία και ο κυνισμός) νίκησαν τον «οπτιμισμό” (την πίστη στην αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων διά της βιοκαλλιέργειας) οδηγώντας τον προηγούμενο νόμο (ΕΟΚ 2092/91) της μηδενικής ανοχής στα γενετικώς τροποποιημένα σε απόσυρση. Υπό το σημερινό καθεστώς, όχι μόνο έχει ανοίξει διάπλατα μια πίσω πόρτα στα μεταλλαγμένα, αλλά διαψεύδεται και κάθε ελπίδα να τ’ αποφύγουμε.

Αν τα βιολογικά περιέχουν και μεταλλαγμένα, ο καταναλωτής δεν έχει πια καμία επιλογή. Είναι η πιο πανούργα, η πιο ύπουλη ρύθμιση υπέρ των γενετικώς τροποποιημένων που έχει έως τώρα θεσπιστεί. Αποτέλεσμα των πιέσεων των αγροκολοσσών που έχουν δοκιμάσει τα πιο δόλια μέσα, προκειμένου να αλώσουν την παγκόσμια γεωργία με σπόρους «φρανκεστάιν».

Η Ευρώπη αντιστάθηκε. Οχι σε επίπεδο οργάνων και ηγετών, αλλά καταναλωτών. Τώρα η Κομισιόν, που παίζει το παιχνίδι των εταιρειών, κατάφερε να πλήξει την αξιοπιστία της μοναδικής κατηγορίας προϊόντων που είναι όπως θα έπρεπε να είναι τα εδώδιμα – καθαρά, ασφαλή. Αλλά η παγκοσμιοποιημένη αγορά στην εποχή της διακινδύνευσης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την καθαρότητα ούτε για την ασφάλεια των τροφίμων, που προϋποθέτουν ένα άλλο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, περισσότερη ευθύνη, βραδύτερες διαδικασίες, ακηδεμόνευτους παραγωγούς, μικρότερο κέρδος.

Είναι γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα τα τρώμε εδώ και χρόνια χωρίς να το γνωρίζουμε, αφού τα προϊόντα που παράγονται από ζώα τα οποία μεγαλώνουν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς καμιά επισήμανση. Επίσης, πολλές από τις κατεργασμένες τροφές περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά (σόγια, καλαμπόκι) που δεν αναγράφονται στο προϊόν αν το καθένα περιέχεται σε ποσοστό κάτω από 0,9%. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια διαφυγής από τον εφιάλτη.

Θα πρέπει οι παραγωγοί, αλλά και οι εισαγωγείς βιολογικών προϊόντων, αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αναστροφής στην καταστροφή αυτού που δικαιούμαστε να τρώμε, να μην συνθηκολογήσουν, να διενεργούν ιδιωτικούς ελέγχους, να εφαρμόζουν τα δικά τους ανελαστικά ιδιωτικά πρότυπα της μηδενικής περιεκτικότητας σε ΓΤΟ, να σηματοδοτούν αναλόγως τα προϊόντα τους, συμπαρασύροντας προς αυτήν την κατεύθυνση φορείς πιστοποίησης και κράτος.

Αλλωστε η Ελλάδα έχει διατρανώσει ένα σταθερό «όχι» στη σπορά μεταλλαγμένων. Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν κινδυνεύουν στη χώρα μας με επιμολύνσεις. Γιατί λοιπόν να υπαναχωρήσει στο 0,9% για τα βιολογικά; Δυόμισι μήνες ο «φαιός» κανονισμός είναι σε ισχύ και η Πολιτεία δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Θα το κάνει; Ή θα επιλέξει και σε αυτήν την περίπτωση την αφασία;

Τασουλα Καραϊσκακη, Καθημερινή

Comments are closed.