Το τελευταίο αντίο στους λαμπτήρες πυράκτωσης!

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης, που πιθανόν κρέμονται τώρα στο ταβάνι του σπιτιού σας, θα εξαφανιστούν σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012, σύμφωνα με ένα σχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Μη βιαστείτε όμως να πάτε στα μαγαζιά για να αγοράσετε τεράστιες ποσότητες πριν γίνουν άφαντοι! Οι επιλογές που θα έχετε στο μέλλον ως καταναλωτές είναι οι λάμπες φθορισμού ή αλογόνου που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα!
Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυράκτωσης (οι συνήθεις γλόμποι που υπάρχουν στις λάμπες) καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια: περίπου το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν χρησιμεύει για το άναμμα της λάμπας, ενώ το υπόλοιπο 95% εκλύει αχρείαστη θερμότητα.

Δεδομένου του σοβαρού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αλλά και της δέσμευσης της ΕΕ να μειώσει σταδιακά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το Δεκέμβριο του 2008 ένα σχέδιο αντικατάστασης των παραδοσιακών λαμπτήρων πυράκτωσης που εγκρίθηκε στη συνέχεια από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ΕΕ πριν λάβει την έγκριση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2009.

Το 55% των αναγνωστών μας συμφωνεί με την αντικατάσταση

Βάσει αυτής της απόφασης, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυράκτωσης θα εξαφανιστούν σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012 (πρώτα αυτοί των 100-Watt και στη συνέχεια οι υπόλοιποι, ενώ θα εξακολουθήσουν να πωλούνται οι γλόμποι που ήδη υπάρχουν στην αγορά μέχρι την εξάντλησή τους).

Εσείς, οι αναγνώστες μας, φαίνεται να συμφωνείτε μ’ αυτή την απόφαση: σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στις ευρωεκλογές στο δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας ρωτήσαμε αν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει σταδιακά τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Η πλειοψηφία (55% των συνολικά 1393 συμμετεχόντων) απάντησε “Ναι, εντελώς “(55%), άλλοι “Ναι, όποιο κράτος μέλος το επιθυμεί” (26%) και μερικοί “Όχι” (19%).

Ο καταναλωτής ο μεγάλος κερδισμένος της αντικατάστασης

Για τη Satu Hassi, αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, με τον τρόπο αυτό “θα αντικατασταθούν λαμπτήρες που σπαταλούν άδικα ενέργεια, καθώς και αυτοί που δεν φωτίζουν όπως θα έπρεπε ή που διαρκούν λίγο καιρό”.

Ο μεγάλος κερδισμένος της αντικατάστασης των λαμπτήρων θα είναι κατά τη γνώμη της Φιλανδής ο καταναλωτής. “Σε πολλά σπίτια ο φωτισμός είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή θα βοηθήσει τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα χάρη στους χαμηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα προστατεύσει καλύτερα το περιβάλλον” είπε χαρακτηριστικά η κα Hassi στην “Πρώτη Σελίδα” .

Μια νέα περίοδος “(Δια)φωτισμού”

Σας έπιασε ήδη πανικός και μόνο με τη σκέψη ότι μπορεί να μείνετε (κυριολεκτικά) στο σκοτάδι; Μην ανησυχείτε, δεν θα λείψουν οι εναλλακτικές λύσεις. Όταν οι κλασικοί γλόμποι των 100-Watt θα είναι άφαντοι, θα μπορείτε ακόμη να αγοράσετε τους λαμπτήρες φθορισμού, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κατά 75%, και τις λάμπες αλογόνου, που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε 25-50% περισσότερη ενέργεια.

Αν και κάποιοι από εσάς μπορεί να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι μερικά προβλήματα υγείας (επιληψία, ημικρανίες, αυτισμός, κ.ά) μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τους λαμπτήρες φθορισμού, ενώ άλλοι μπορεί να θεωρείτε την τιμή των νέων λαμπτήρων ακριβότερη ή το φως τους δυσάρεστο, να υπενθυμίσουμε ότι:

* Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι λαμπτήρες θα βοηθήσουν τους ευρωπαίους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια ισοδύναμη με αυτή της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας (40 TWh -τεραβατώρες ανά ώρα) και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
* Ένα μέσο νοικοκυριό που θα αντικαταστήσει τους λαμπτήρες πυράκτωσης με λαμπτήρες φθορισμού αναμένεται να κερδίσει (ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το υψηλότερο κόστος της αντικατάστασης των λαμπτήρων) μεταξύ 25 και 50 ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ετησίως. Ποσό που συνεπάγεται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως…

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω κοινοτική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Από την “Πρώτη Σελίδα” την εφημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2 Responses to “Το τελευταίο αντίο στους λαμπτήρες πυράκτωσης!”

  1. candiru says:

    αυτό είναι μέγιστος φασισμός! κανείς δεν μιλάει ότι αυτές οι λάμπες περιέχουν υδράργυρο και άμα σπάσει μέσα στο σπίτι θα επιβαρυνθούμε με αυτό το τοξικότατο μέταλλο. Χώρια που το φως αυτό δεν το ανέχονται όλοι οι άνθρωποι και πιθανότατα να είναι ανθυγιεινό για όλους μας!

    Αμα είναι να κάνουμε οικονομία ας κάνουμε από αλλού! Δεν μας φταίνε οι λάμπες πυράκτωσης για την κατάντια του πλανήτη

  2. Anonymous says:

    Υπάρχουν ήδη και οι λαμπτήρες Led που καταναλώνουν ακόμη λιγότερο ρεύμα και είναι ιδανικές για χρήση σε δομές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Πάντως από το ρίσκο να αλλάξει μη αναστρεψιμα το κλίμα του πλανήτη και να πάθω καρκίνο από τα καυσαέρια των εργοστασίων λιγνήτη προτιμώ να αναλάβω το ρίσκο να μου σπάσει μια λάμπα φθορισμού.