Παράνομο το ίδρυμα του Άνθιμου

Εμπλοκή Κοντού και Ψωμιάδη στην παράνομη και αντιπεριβαλλοντική μεθόδευση
για το ίδρυμα της μητρόπολης Θεσσαλονίκης σε δασική έκταση στο Πανόραμα, καταγγέλλει η Οικολογία Αλληλεγγύη. παρέμβαση του Εισαγγελέα

Παράνομη και αντιπεριβαλλοντική η μεθόδευση
για το ίδρυμα της μητρόπολης Θεσσαλονίκης σε δασική έκταση στο Πανόραμα

Εμπλοκή Κοντού και Ψωμιάδη, όπως και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Με την παραχώρηση, την αλλαγή χρήσης και την καταστροφή δασικής έκτασης για την οικοδόμηση ιδρύματος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Πανόραμα, είναι σαφές ότι βλάπτεται το περιβάλλον αλλά και ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση και της υπόλοιπης δασικής έκτασης της περιοχής, που φτάνει συνολικά τα 1.000 στρέμματα, από τα οποία τα 900 είναι και αναδασωτέα.

Πρόκειται για ένα έργο έκτασης 32 στρεμμάτων και οικοπεδικής αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προνομιακή περιοχή, που συνοδεύεται από αποψίλωση δασικής έκτασης, μπάζωμα χειμάρρου κτλ. Το έργο έπρεπε να έχει συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να εξεταστεί η σκοπιμότητα και οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά γιατί είναι εμφανής η μεθόδευση ώστε να «ξεπεραστούν» οι προβλέψεις του νόμου και να εξυπηρετηθούν ορατές πελατειακές στοχεύσεις.

Όπως δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, «παρόλο τον προβαλλόμενο φιλάνθρωπο χαρακτήρα του, το όλο θέμα όχι μόνο δημιουργεί συνειρμούς με την πρόσφατη απαράδεκτη μοναστηριακή real estate δραστηριότητα της μονής Βατοπεδίου αλλά εξηγεί και την πολιτική στήριξη από κύκλους της επίσημης εκκλησίας, που είχε εξασφαλίσει ο πρόσφατα καταδικασθείς για παράβαση καθήκοντος νομάρχης Θεσσαλονίκης».

Στο σημερινό Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος πρόσθεσε επιπλέον στοιχεία, τεκμηριώνοντας ότι η αλλαγή χρήσης της δασικής έκτασης όχι μόνο βλάπτει το περιβάλλον αλλά είναι και παράνομη:

Α) Η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου για την παραχώρηση της έκτασης (12/4/2006) αναφέρεται μόνο σε «εγκατάσταση νοσοκομείων» ενώ πρόκειται για ίδρυμα, το οποίο (παρόλο που αλλάζει τίτλους κατά το δοκούν) δεν αναφέρεται στις περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η παραχώρηση δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων (άρθρο 13 του νόμου 1734/87). Δυνατότητα εξαίρεσης υπάρχει μόνο για Ιδρύματα των Πατριαρχείων και της Μονής Σινά.

Β) Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση εγκατάστασης νοσοκομείων σε δασικές εκτάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί αρνητικά, απορρίπτοντας τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Πεντέλη (Μαρίκειο Ίδρυμα, πρακτικό επεξεργασίας διατάγματος -ΣτΕ 105/1993). Το ΣτΕ θεωρεί ότι τέτοιες μεθοδεύσεις είναι αντισυνταγματικές γιατί οποιοσδήποτε κοινωφελής λόγος δεν αποτελεί νόμιμο λόγο για την αλλαγή της χρήσης δάσους ή δασικής έκτασης.

Γ) Η σπουδή με την οποία ανταποκρίθηκε αρχικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός (17/8/07) και στη συνέχεια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο αίτημα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για κατάργηση ρέματος (11/10/07) και έκδοση όρων δόμησης κατά παρέκκλιση του νόμου (10/9/08), υποβαθμίζει σαφώς το περιβάλλον (κάλυψη 20% αντί 10% και συντελεστή δόμησης 0,3 αντί 0,2, που σημαίνει δομημένη επιφάνεια 9.600 τ.μ.) κάτι που έρχεται σε αντίθεση και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πανοράματος (16/4/08).

Δ) Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 2242/94, εάν μια περιοχή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος συνορεύει με αναδασωτέα έκταση, οι όροι δόμησης δεν ρυθμίζονται από τη Νομαρχία αλλά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα.

Ε) Παρατυπία υπάρχει και στο το γεγονός ότι η παραχώρηση και η αλλαγή χρήσης για εκτάσεις για 10 μέχρι 50 στρέμματα απαιτεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η μη συμμόρφωση συνιστά «λόγο υποχρεωτικής ανάκλησης παραχώρησης» (αρ. 13 & 3 του ν. 1734/87).

«Ζητήσαμε να κατατεθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία των φακέλων που υπάρχουν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και να επανεξεταστεί το ζήτημα, αλλά μάταια. Μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, το ζήτημα είναι φανερό ότι θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως και μια σειρά καταγγελιών που έχουμε κάνει στον Εισαγγελέα και στους Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης», κατέληξε ο Μ. Τρεμόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΚΑΙ:

Στο μικροσκόπιο παραχώρηση έκτασης στη Θεσ/νίκη

Ρεπορτάζ 26.2.2009 με δηλώσεις Τρεμόπουλου και συνέντευξη Άνθιμου
Ρεπορτάζ 27.2.2009

Comments are closed.