Το βοδινό είναι το πιο ρυπογόνο κρέας

Οι αγελάδες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα μοσχάρια μπορούν να παρομοιαστούν με θηριώδη, ρυπογόνα τζιπ: Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού αντιστοιχεί στην εκπομπή 16 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, τέσσερις φορές περισσότερο από το χοιρινό και δέκα φορές πιο πολύ από το κοτόπουλο.

Η παραγωγή βοδινού δεν είναι καθόλου αποδοτική διαδικασία και οι αγελάδες απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, εξηγεί στο AFP ο Νέιθαν Πελετιέ του Πανεπιστημίου Νταλουσί στον Καναδά.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές ασχολούνται σήμερα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων, η οποία είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας στις αμερικανικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (πχ παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος). Το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ εκπέμπει 5 τόνους CO2 το χρόνο από την οδήγηση και 3,5 τόνους από τα τρόφιμα που καταναλώνει.

Στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι οδηγούν λιγότερο και ζουν σε μικρότερα σπίτια, η επίπτωση της παραγωγής τροφίμων είναι αναλογικά ακόμα μεγαλύτερη.

Η εκτροφή ζώων αντιστοιχεί από μόνη της στο 18% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και το βοδινό είναι ο κύριος ένοχος.

Αν οι καταναλωτές αντικαθιστούσαν πλήρως το βοδινό με πουλερικά, οι εκπομπές της κτηνοτροφίας θα έπεφταν κατά 70%, τόνισε ο Πελετιέ.

Περισσότερα στοιχεία δίνει ο «υπολογιστής δίαιτας χαμηλού άνθρακα» στο http://www.eatlowcarbon.org/

Ένα άλλο πρόβλημα, πέρα από τις ιδιότητες των ίδιων των αγελάδων, είναι ότι καταναλώνουμε υπερβολικά πολύ κρέας. «Κάποτε το τρώγαμε μια φορά την εβδομάδα. Τώρα το τρώμε κάθε μέρας» σχολίασε ο Καναδός ερευνητής.

Αν η κατανάλωση κρέατος στις ανεπτυγμένες χώρες μειωνόταν από τα περίπου 90 κιλά το χρόνο στα συνιστώμενα 53 κιλά, οι εκπομπές της κτηνοτροφίας θα περιορίζονταν κατά 44%, εκτίμησε.

Την ίδια άποψη έχει ο Δρ Κρις Ουέμπερ, καθηγητής Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια: «Τα τρόφιμα έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά το αποτύπωμα [άνθρακα] των καταναλωτών επειδή είναι μια καθημερινή επιλογή η οποία, τουλάχιστον στη θεωρία, είναι εύκολο να αλλάξει» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Comments are closed.