Η ασυδοσία των Τραπεζών

Δεν ενσωματώνουν τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, καταγγέλει το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε, στις 16.01.2009, την παρακάτω ανοιχτή επιστολή – παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.α.:

«Κύριε Υπουργέ,

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έλαβε καταγγελίες, από καταναλωτές, ότι οι τράπεζες κάθε άλλο παρά ενσωματώνουν τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων (Ε.Κ.Τ. και euribor), στις δόσεις των στεγαστικών δανείων:

• Άλλες τράπεζες μειώνουν μεν το επιτόκιο των δανείων, αλλά αυξάνουν το ποσό, έναντι κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν μεγαλύτερη δόση.
• Άλλες τράπεζες όχι μόνο δε μειώνουν τα επιτόκια, αλλά τα αυξάνουν.

Αν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αυτό δε συνεπάγεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να «χαρατσώνονται». Αποτελεί τουλάχιστον αναλγησία, από πλευράς των τραπεζών, η εμμονή τους να μην ανταποκρίνονται, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του, για την απόφαση της ενίσχυσης των τραπεζών, με 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Είχαμε ζητήσει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, στις τράπεζες.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αίτημά μας και σας ζητούμε να επιβάλλετε, στις τράπεζες, να ενσωματώσουν τις μειώσεις επιτοκίων, στις δόσεις τους και να εποπτεύσετε την εφαρμογή των αποφάσεών σας, από τις τράπεζες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των τραπεζών, θεωρούμε απαραίτητο να ασκήσετε, εναντίον τους, όλα τα νόμιμα μέτρα, που διαθέτετε».

Όπως φαίνεται, από τις καταγγελίες στο ΚΕ.Π.ΚΑ., οι τράπεζες συνεχίζουν να χαρατσώνουν τους καταναλωτές.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2310233333, από τις 09:00 έως τις 14:30.

One Response to “Η ασυδοσία των Τραπεζών”

  1. Το θέμα είναι γνωστό από καιρό. Δυστυχώς, όμως όταν η κυβέρνηση έχει στόχο μόνο να κερδίζουν οι τράπεζες.