145 εκ ευρώ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το 2008

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρισμού 2008

Το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρισμού 2008
Η ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει την πεπατημένη πορεία της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού

Τη στιγμή που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας μπροστά στην απειλή της αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται στην πεπατημένη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, τον πιο ρυπογόνο τομέα της οικονομίας μας. Αυτό προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2008 του διασυνδεδεμένου ηπειρωτικού Συστήματος Ηλεκτρισμού που δημοσιοποίησε χθες ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Πιο συγκεκριμένα:
Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα αυξήθηκε το 2008 κατά 0,6%. Αξιοσημείωτο είναι πως η μικρή αυτή αύξηση προέρχεται αποκλειστικά από την κατανάλωση Μέσης και Χαμηλής Τάσης η οποία αυξήθηκε κατά 1,2% ενώ εκείνη των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων (καταναλωτές υψηλής τάσης) μειώθηκε κατά 3,2%. Γίνεται φανερό πως επείγει η λήψη μέτρων εξοικονόμησης κυρίως στον οικιακό τομέα και σε εκείνον των υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρισμού στο ηπειρωτικό σύστημα συνέχισε να εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών το 2008 αποτέλεσε το 58,3% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής καλύπτοντας το 52,5% της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, δεκάδες αιτήσεις για κατασκευή νέων μονάδων με ορυκτά καύσιμα ισχύος χιλιάδων Μεγαβάτ κατατίθενται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Εντυπωσιακή, τέλος, είναι και η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ηλεκτρισμού οι οποίες καλύπτουν πλέον το 9,9% της κατανάλωσης στο ηπειρωτικό σύστημα, έχοντας αυξηθεί κατά 28,6% σε σχέση με το 2007.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται πώς καλύφθηκε η τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού ανά καύσιμο στο Ηπειρωτικό Σύστημα το 2008

Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών- η παραγωγή τους αποτέλεσε μόλις το 8,0% της κατανάλωσης του ηπειρωτικού συστήματος. Οι «νέες ΑΠΕ» (αιολικά, ηλιακά, βιομάζα) συνεισέφεραν μόλις 2,8%. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για το «Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο» η Ελλάδα είναι νομικά δεσμευμένη να εξασφαλίσει συνεισφορά των ΑΠΕ κατά 30-35% στην τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού το 2020. Επομένως, ακόμα κι αν υποθέσουμε σταθεροποίηση της κατανάλωσης στα σημερινά επίπεδα, και συνεισφορά 7-8% των μεγάλων υδροηλεκτρικών, θα πρέπει σε μόλις 12 χρόνια η παραγωγή από νέες ΑΠΕ σχεδόν να δεκαπλασιαστεί (από 2,8% σε 22-28%).

Για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS η συνέχιση της μέχρι σήμερα κατάστασης είναι απλά ανεπίτρεπτη και επείγει να ξεκινήσει και στη χώρα μας μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων του ενεργειακού μας μοντέλου.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, είναι ανεπίτρεπτο για παράδειγμα να εκτιμώνται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ για το 2008 δαπάνες 285 εκ ευρώ για εισαγωγές ηλεκτρισμού και 145 εκ ευρώ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε είναι η πιο φθηνή, καθαρή, ανεξάντλητη και εγχώρια «πηγή» ενέργειας που διαθέτουμε και όμως παραμένει αναξιοποίητη. Και για αυτό είναι σημαντικές οι ευθύνες της πολιτείας, των επιχειρήσεων αλλά και όλων των πολιτών που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως η εποχή της άφθονης και φτηνής ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η συμμόρφωση της χώρας μας με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και η αναγκαία στροφή της οικονομίας σε μια υπεύθυνη και βιώσιμη κατεύθυνση απαιτεί ένα ριζικό επανακαθορισμό της ενεργειακής μας πολιτικής με άξονες:
• Τη μείωση της κατανάλωσης, με έμφαση στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα
• Την αποτελεσματική προώθηση σε μεγάλη κλίμακα των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο τοπικό περιβάλλον και προτεραιότητα στον οικιακό τομέα

One Response to “145 εκ ευρώ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το 2008”

 1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

  Tίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση
  Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΟΠΩΣ : ΦΕΚ 880/Β 19/8/1998 (ΚΟΧΕΕ), Ν. 2831/2000 ΦΕΚ 140Α/13.6.2000 ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 91/2002, ΦΕΚ 128 Α/ 03.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθ. 6876/4871 ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.

  Η B.A.S.I.C. GROUP ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΥΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΑΣ ΚΤΙΡΙΟ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ.

  ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ.

  ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

  ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : 6944302365

  ΤΗΛ. : 2310 326530 -2310 326590
  FAX. : 2310 221899
  E MAIL : groupbasic@gmail.com
  http://www.basicgroup.gr