Κακή η κατάσταση σε Αξιό, Νέστο, Αλιάκμονα

Μελέτες μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ το αποδεικνύουν

Μέτρια έως κακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση των υδάτων στα ποτάμια Αξιό, Αλιάκμονα και Νέστο, σύμφωνα με μελέτες φοιτητών του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΑΠΘ «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής», που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου.

Οι μελέτες βασίστηκαν στην εξέταση των φυσικοχημικών, των υδρομορφολογικών και των βιολογικών ποιοτικών στοιχείων των υδάτων.

Η υπερδραστηριότητα στο γεωργικό τομέα, όπως η υπεράντληση των υδάτων και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η μη ολοκληρωμένη επεξεργασία των βιομηχανικών λυμάτων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή.

Σε ότι αφορά τον ποταμό Νέστο, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα των υδάτων είναι καλή ή υψηλή στους παραπόταμους, ενώ στον κύριο ρου του ποταμού χαρακτηρίζεται ελλιπής ή μέτρια.

Το υδατικό ισοζύγιο του ποταμού είναι πλεονασματικό, δηλαδή οι εισροές νερού υπερβαίνουν τις εκροές, ωστόσο το 56% των οικισμών στην ορεινή λεκάνη του ποταμού, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, γεγονός που παραπέμπει σε ανεπαρκή διαχείριση.

Τον ποταμό επιβαρύνουν η κτηνοτροφική δραστηριότητα, τα φράγματα που λειτουργούν, η διάθεση λυμάτων από χωματερές, ενώ όπως επισημαίνεται δεν λειτουργεί η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Χρυσούπολη.

Μόνο σε δύο σταθμούς δειγματοληψίας από τους συνολικά 13 στον ποταμό Αλιάκμονα, εντοπίστηκε νερό καλής ποιότητας, ενώ στους υπόλοιπους είναι από μέτρια έως κακή.

Ιδιαίτερα επιβαρημένος εμφανίζεται ο ποταμός στη θέση Γκιόλι, όπου καταλήγουν τα λύματα της Καστοριάς και στη Τάφρο 66 στη Νικομήδεια, όπου λειτουργούν εποχιακά οι κονσερβοποιίες φρούτων και παρατηρείται η υψηλότερη τιμή στα ολικά αιωρούμενα στερεά.

Αρνητικά στην ισορροπία του ποταμού επιδρούν ακόμη, οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και οι αμμοληψίες στον κάτω ρου, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού.

Μέτρια ή ελλιπής είναι η ποιότητα νερού στους περισσότερους σταθμούς δειγματοληψίας στον Αξιό.

Η ροή του ποταμού εμφανίζεται μειωμένη και τα υπόγεια νερά είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα. Την κατάσταση επιβαρύνουν αγροτικές, βιομηχανικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, και η απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων.

One Response to “Κακή η κατάσταση σε Αξιό, Νέστο, Αλιάκμονα”

  1. odysseas says:

    Κάποτε (γύρω στις αρχές του 90)είχαμε κάνει μια δράση και καταγράψαμε ως Οικολογική Κίνηση όλους τους αγωγούς και επιβαρύνσεις από το Δέλτα του Αξιού μέχρι τα σύνορα… Υπάρχει ενδιαφέρον από συν-αναγνώστες και φίλους να ξεκινήσουμε μια καινούργια καταγραφή; Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Μόνο όρεξη για περπάτημα δίπλα στο ποτάμι, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες και ελεύθερα πρωινά. Άντε να ξεκουνηθούμε λίγο γιατί πολύ το ρίξαμε στην κουβέντα και τη θεωρία…