Στον εισαγγελέα για την Κορώνεια

Η Κορώνεια σκοτώνει τα πουλιά Καταγγελία στον εισαγγελέα κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος για την Κορώνειας, στην οποία καταγγέλλει ότι διαπράττονται σοβαρά ποινικά αδικήματα και ζημίες στο περιβάλλον κατά την κατασκευή της ενωτικής τάφρου Κορώνειας –Βόλβης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.222 503, 409 770, fax 2310.421 196
E-mail: ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org
12.1.09

Στον εισαγγελέα για την ενωτική τάφρο Κορώνειας –Βόλβης

Καταγγελία κατέθεσε σήμερα ο Μ. Τρεμόπουλος

Πολυσέλιδη αναφορά προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κατέθεσε σήμερα ο νομαρχιακός σύμβουλος των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος, στην οποία καταγγέλλει ότι διαπράττονται σοβαρά ποινικά αδικήματα και ζημίες στο περιβάλλον κατά την κατασκευή της ενωτικής τάφρου Κορώνειας –Βόλβης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στα «Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομη λειτουργία ενωτικής τάφρου», προϋπολογισμού 8.000.000 Ευρώ, γίνεται παράβαση των εγκεκριμένων με ΚΥΑ περιβαλλοντικών όρων ενώ δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία (εγκύκλιος 38/05 του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ) επί μέρους τεχνικές μελέτες. Έτσι, προκαλείται μεγάλης έκτασης και ενδεχόμενα μη ανατρέψιμη ζημία στο περιβάλλον της λίμνης Κορώνεια, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

«Η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε την κριτική μας για μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα και υιοθέτησε το 2005 νέο σχέδιο αποκατάστασης (master plan), εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικό πρόβλημα με υπερβολικά τεχνικά έργα και πανάκριβες εργολαβίες, χωρίς τη λήψη μέτρων που καταπολεμούν τα αίτια της υποβάθμισης. Η γνωστή ανεπάρκεια της διοίκησης της Νομαρχίας συνδυάζεται με αδιαφανείς μεθοδεύσεις και εργολαβικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, ενώ δεν απαντάει σε κανένα από τα σημεία των καταγγελιών μας, επιχειρεί να τους καταστήσει όλους συνυπεύθυνους στο γεγονός ότι η ολιγωρία, η αδυναμία να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και η συνταύτιση της πολιτικής του με διάφορα συμφέροντα οδηγούν τη λίμνη σε οριστικό θάνατο.

Κι ενώ με την ενωτική τάφρο Κορώνειας –Βόλβης και την εκτροπή των χειμάρρων προς την Κορώνεια πανεπιστημιακοί και ΕΚΒΥ συμφωνούν μαζί μας στο ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη λίμνη Βόλβη (μείωση δυνατότητας αυτοκαθαρισμού, εισαγωγή νερού ιδιαιτέρως υποβαθμισμένης ποιότητας, άφθονα βακτήρια, τοξικό φυτοπλαγκτό, διαφορετικής δομής ζωοπλαγκτό κλπ.), ο κ. Ψωμιάδης προβλέπει «υδρολογική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια»! Κι ενώ την ίδια στιγμή τα αναγκαία αγροπεριβαλλοντικά μέτρα είναι σε εθελοντική βάση κι ενώ η διοίκηση της Νομαρχίας καταπατεί και τις αποφάσεις που είχε πάρει το 2005 για αλλαγή των συστημάτων άρδευσης, αντικατάσταση των αρδευτικών καρουλιών, σύστημα ποτίσματος με σταγόνες και χορήγηση κινήτρων στους γεωργούς για τη συμμόρφωσή τους στις ρυθμίσεις.

Προβάλλει, μάλιστα, ως επιτυχία και το «διαγωνισμό για το τρίτο υποέργο» των βαθέων ενδιαιτημάτων, ενώ πρόκειται για διαδικασίες σύνταξης της μελέτης και όχι δημοπράτηση του έργου! Και μάλιστα, οι διαδικασίες αυτές γίνονται στην ουσία με ανάθεση και όχι με το διαγωνισμό που προβλέπει ο νόμος. Αφού η μελέτη τώρα άρχισε να συντάσσεται, πως γνωρίζει ο νομάρχης τον προϋπολογισμό των 14,2 εκατ. Ευρώ; Μήπως τα χαρτιά είναι σημαδεμένα;

Η μελέτη αυτή επίσης έχει πολλά σκοτεινά σημεία, αφού στην τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης που προτάθηκε από τον κ. Π. Ψωμιάδη και υπογράφτηκε, οι αρχικά διαφανείς διαδικασίες της μετατράπηκαν σε αδιαφανείς. Οι μελέτες από οριστικές γίνονται απροσδιόριστες ενώ ο όρος να είναι σύμφωνες οι μελέτες με την ισχύουσα νομοθεσία μετατρέπεται στο να είναι σύμφωνες με τους κανόνες της επιστήμης! Είναι απαράδεκτο ενώ οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας έχουν απορρίψει την υποβληθείσα αναγνωριστική μελέτη της οριστικής μελέτης του έργου των βαθέων ενδιαιτημάτων, η διοίκηση να επιμένει να στηρίζεται σε αυτές και να συνεχίζει απτόητη.

Έχουμε, βέβαια, καταγγείλει την πολιτική εγκατάλειψης του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και γνωρίζουμε ότι απαιτείται συνολική αλλαγή του γεωργικού μοντέλου και το σταμάτημα της ρύπανσης της λίμνης από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και γεωργικά απόβλητα.

Όμως, είναι γνωστό ότι η διοίκηση της Νομαρχίας άρχισε να κινείται για την αποκατάσταση της λίμνης με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα το 2007. Έστω και τώρα, μπορεί και οφείλει να εφαρμόσει τις επιστημονικές προτάσεις, να ελέγχει ουσιαστικά τις βιομηχανίες, να εξασφαλίσει το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων και το δίκτυο αποχέτευσης του Λαγκαδά και όλων των παραλίμνιων οικισμών, να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Για να γίνουν όμως αυτά, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική, κάτι που φαίνεται αδύνατο.

Δείτε την Καταγγελία

Δείτε το δισέλιδο που είχε ο Αγγελιοφόρος.

Comments are closed.