«Ελαιόντειες» εταιρείες…


Μια παράδοξη συμμαχία: Κακλαμάνη- Βωβού- Παναθηναϊκού με ολίγον Σουφλιά.

Η Αθήνα ασφυκτιά. Εχει ελάχιστο πράσινο και πολύ νέφος, θόρυβο, μπετόν. Μας περιμένουν καύσωνες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ενα από αυτά είναι η εξεύρεση ελεύθερων χώρων για την ανάπτυξη του πρασίνου. Ολοι όμως χτίζουν κάθε τετραγωνικό που ανακαλύπτουν. Περιορίζονται στο ελάχιστο ή απειλούνται τα πάρκα που μας είχαν υποσχεθεί στο φαληρικό δέλτα, στου Γουδή, στο παλαιό αεροδρόμιο. Με το αεροδρόμιο στα Σπάτα χάνονται και τα κάποτε υπέροχα γεωργικά Μεσόγεια. Τα δάση των βουνών κάηκαν. Εμενε ο Ελαιώνας, σαν δύσκολη υπόσχεση. Τον τρώει η «ανάπλαση». Με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Κακλαμάνη που θέλει να μπετονάρει και το άλσος στο Παγκράτι (θα ακολουθήσει ίσως, αν δεν προσέξουμε, και ο Εθνικός Κήπος), τον μόνιμα «χθεσινό» ιδεολόγο μπετατζή κ. Σουφλιά, τους εκμεταλλεύσιμους βάζελους και τον πολυμήχανο κ. Βωβό, έργα του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε στους Αμπελόκηπους και σε όλη την Κηφισίας.

Ο Ελαιώνας ήταν από δεκαετίες μια ελπίδα. Συντάχθηκαν νόμοι, ετοιμάστηκαν σχέδια. Εμεναν οι πρακτικές λύσεις. Δεν έγινε τίποτε. Τα δέντρα της περιοχής καταστράφηκαν. Υποβιβάστηκε όλος ο μεγάλος χώρος. Υπεύθυνες, φυσικά, οι Αρχές. Ολες. Ισως όχι με το αζημίωτο! Ακολούθησε το σχέδιο για τον Παναθηναϊκό με υπόσχεση «ανάπλασης» της Αλεξάνδρας. Γιατί όχι; Από κοντά και ένα νέο δημαρχιακό μέγαρο. Γιατί όμως και γιατί εκεί; Στο τέλος προστέθηκε και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού. Σε ποιες κοινωνικές ανάγκες ανταποκρίνεται; Ποιες μελέτες το επέβαλαν ως ιδέα; Αγνωστο. Το μόνο γνωστό είναι ότι ο καλός κ. δήμαρχος οργίζεται με τις όποιες αντιδράσεις. Και βρίζει. Δεν ανέχεται τον αντίλογο. Τελικά έχουμε μια παράδοξη συμμαχία: Κακλαμάνη- Βωβού- Παναθηναϊκού με ολίγον Σουφλιά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών ώστε να μελετηθεί σοβαρά το θέμα εξόργισε τους μεγαλοπαράγοντες που… θυμήθηκαν τους εργαζομένους!

Από κείμενο του Ρ. Σωμερίτη, Βήμα, 23.12.08

Σε εκπομπή της ΝΕΤ (Πρώτη Γραμμή, 22/12/2008) συζητήθηκε το θέμα του Ελαιώνα. Ήταν η πρώτη φορά που οι διαφορετικές απόψεις έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και η άποψη κατά της τσιμεντοποίησης κέρδισε συντριπτικά. Δείτε την εκπομπή σε τρία video:

Μέρος 1ºΜέρος 2ºΜέρος 3º

Ακόμα, δείτε ένα video σε δύο μέρη, που είχε γυριστεί τον Ιούνιο του 2007 και παρουσιάζει την άποψη των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής για τη Διπλή “ανάπλαση”

Μέρος Πρώτο

Μέρος Δεύτερο.

Comments are closed.