Δρόμοι 60 χλμ. στο Σέιχ Σου

Ακόμη ένα κτύπημα στην ίδια την ύπαρξη του δάσους, κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης

Ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων μήκους 60 χλμ. περίπου κατασκευάζεται μέσα στο Σέιχ Σου, ένα έργο άχρηστο και επιβλαβές για το δάσος, που θα το μετατρέψει σ’ ένα σύνολο μικρών πάρκων, όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 2.12.08 οι οικολόγοι:
Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ
Γιάννης Τζιώλας, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος, «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Επίσης, κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για την τεράστια αυτή παρέμβαση στο δάσος, σχέδια, φωτογραφίες και εναλλακτικές προτάσεις.
Και τόνισαν ότι ήδη έχουν κοπεί ή καταχωθεί εκατοντάδες δένδρα και θάμνοι, πολλά από πρόσφατες αναδασώσεις ή αναβλαστήσεις και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Οι δρόμοι κατασκευάζονται κυρίως σε αντιπυρικές λωρίδες και δασικούς δρόμους, των οποίων το πλάτος αυξάνεται μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, ενώ σε πολλά σημεία γίνεται «διόρθωση» της χάραξης με εκβραχισμούς, εκσκαφές και αποκοπές καμπυλών. Συγχρόνως εκτελούνται και έργα απορροής των νερών της βροχής, ετοιμάζοντας το έδαφος για ασφαλτοστρώσεις.

Αναλυτικά:

Μέσα στο Σέιχ Σου εκτελούνται τον τελευταίο καιρό εργασίες με ευθύνη του Δασαρχείου, οι οποίες αποτελούν την τρίτη μεγάλη επέμβαση στο χώρο του πρώην –πλέον- δάσους τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, μετά την κατασκευή της περιφερειακής και τους ανισόπεδους κόμβους. Σύμφωνα με τη μελέτη που μας έδωσε το Δασαρχείο, αλλά και όπως διαπιστώσαμε από αλλεπάλληλες επιτόπιες έρευνες και καταγγελίες οδοιπόρων, μέσα στο Σέιχ Σου κατασκευάζεται δίκτυο δρόμων συνολικού μήκους περίπου 60 χλμ. Οι δρόμοι αυτοί κατασκευάζονται κυρίως σε αντιπυρικές λωρίδες και δασικούς δρόμους, των οποίων το πλάτος αυξάνεται μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, ενώ σε πολλά σημεία γίνεται «διόρθωση» της χάραξης με εκβραχισμούς, εκσκαφές και αποκοπές καμπυλών. Συγχρόνως εκτελούνται εκτεταμένα έργα υδροδότησης αλλά κυρίως απορροής των νερών της βροχής. Όλα τα παραπάνω έργα συνήθως προοιωνίζουν ασφαλτοστρώσεις των δρόμων, αλλιώς είναι τελείως περιττά σε συνήθεις δασικούς δρόμους.
Σύμφωνα όμως το Δασαρχείο, η ασφαλτόστρωση αποφεύχθηκε μετά από παρεμβάσεις του. Δεν αποφάνθηκε όμως η χαλικόστρωση των δρόμων, που φυσικά θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Όπως διαπιστώσαμε, ενώ τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ήδη κοπεί ή καταχωθεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες δένδρα και θάμνοι, πολλά από πρόσφατες αναδασώσεις ή αναβλαστήσεις και ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά με την πρόοδο των εργασιών.
Σύμφωνα με την άποψη του Δασαρχείου, οι δρόμοι θα διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έτσι άλλωστε εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε.!!

Επισημαίνουμε:

Α. Το Σέιχ Σου έχει το μεγαλύτερο μήκος αντιπυρικών λωρίδων από οποιοδήποτε άλλο περιαστικό δάσος στην Ελλάδα, 190 χλμ στα 30.000 στρέμματα, λωρίδες που απλώς χρειάζονται συντήρηση.
Β. Η κατασκευή των δρόμων διευκολύνει τη δημιουργία και άλλων χωματερών μέσα στο Σέιχ Σου, που αυξάνουν γεωμετρικά την πιθανότητα πυρκαγιάς.
Γ. Οι δρόμοι και η συνακόλουθη κυκλοφορία αυτοκινήτων και θορυβωδών δικύκλων προκαλούν ζημιές στην πανίδα και χλωρίδα, αλλά και όχληση σ’ όσους επιθυμούν να περπατήσουν χωρίς θόρυβο και καυσαέρια.
Δ. Όπως συνέβη και με το δρόμο Φιλίππειο- Εξοχή, που εξελίχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια από μονοπάτι σε ασφαλτοστρωμένη αρτηρία, μοιραία οι χαλικόστρωτοι δρόμοι των 60 χλμ, κάτω από την επίφαση του κυκλοφοριακού και την κοινωνική αδιαφορία για το δάσος, θα ασφαλτοστρωθούν για να «τελειώσουν» οριστικά το Σέιχ Σου πριν προλάβει να το κάνει η επερχόμενη λαίλαπα της εξωτερικής περιφερειακής.
Ε. Οι καινούργιοι δρόμοι θα αυξήσουν αφόρητα την πίεση για οικοπεδοποίηση, όπως έγινε και με την περιοχή Ασβεστοχωρίου- Εξοχής, μόλις κατασκευαστεί ο δρόμος που αναφέρουμε παραπάνω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έργο δεν υπάρχει και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, που βασικά αντιμετωπίζονται με την επέκταση των δασών, δεν αναφέρονται καθόλου.
Προφανώς για να χρυσωθεί το χάπι από όλα τα παραπάνω, το Δασαρχείο προχώρησε στην κατασκευή μονοπατιών και χώρων αναψυχής. Τα έργα αυτά θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν παρόμοια της δεκαετίας του 1990, εφόσον δεν υπάρχει καμιά συντήρηση, φύλαξη αλλά και κοινωνική αντίληψη προστασίας του δάσους.

Τι ζητούμε:

Όπως τονίσαμε και στους αρμόδιους, είναι επείγον για το Σέιχ Σου:
Α. Να σταματήσει αμέσως η εκτέλεση των έργων
Β. Να περιοριστεί δραστικά η κυκλοφορία αυτοκινήτων με την κατασκευή προστατευτικών μπαρών σε δευτερεύουσες αντιπυρικές ζώνες, με δυνατότητα ανύψωσης σε περίπτωση ανάγκης, όπως γίνεται στον Υμηττό και όπως γινόταν και στο Σέιχ Σου πριν από είκοσι περίπου χρόνια με μεγάλη επιτυχία.
Γ. Να υπάρχει φύλαξη της περιοχής με περιπολία όλο το 24ωρο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Δ. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών ιδιοκτησιών, με ανταλλαγή των εκτάσεων ή και αποζημιώσεις. Η απαιτούμενη έκταση είναι περίπου το 1/100 της Βατοπεδιανής.
Ε. Να υπογειοποιηθεί, όπου υπάρχουν μεγάλοι πρανή, η εσωτερική περιφερειακή και να αποκατασταθεί η συνέχεια του δάσους, όπως συμβαίνει με την περιφερειακή του Υμηττού.
Στ. Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα κατασκευής της εξωτερικής περιφερειακής και να υπάρξει επιτέλους στροφή προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Με τη σημερινή αντίληψη, που δυστυχώς είναι κυρίαρχη στην πόλη, σε λίγο καιρό το Σέιχ Σου ως δάσος θα είναι μια πικρή ανάμνηση, θα έχει μετατραπεί σ’ ένα σύνολο μικρών πάρκων και η κατάσταση, στη χειρότερη περιβαλλοντικά πόλη της Ευρώπης, θα είναι εφιαλτική.

19 Responses to “Δρόμοι 60 χλμ. στο Σέιχ Σου”

 1. Κυριακίδης Παναγιώτης says:

  Είναι προτιμότερο πριν καταγγείλετε οτιδήποτε να ενημερώνεστε από τους αρμοδίους δασικούς υπαλλήλους και εν αρνήσει να τους καταγγέλετε χα χα
  Είμαι και γω ένας από αυτούς και λυπάμαι όταν διαπιστώνω ότι με τοποθετείτε απέναντι αντί για δίπλα. Προστασία δασικού περιβάλλοντος χωρίς δασικούς δεν γίνεται !!!!!
  Βέβαια, είναι λάθος η καταγγελία σας και μακράν της πραγματικότητας

 2. Γεώργιος Λαμψίδης says:

  Αν θεωρείς φίλτατε ότι τα έργα που γίνονται στο Σέιχ Σου αποτελούν ανάπλαση του δάσους, πραγματικά απορώ για την ιδιότητά σου ως δασικού υπαλλήλου.
  Ή μάλλον το αντίθετο, όλα πλέον αποκτούν νόημα…

 3. Γιάννης Παπαδόπουλος says:

  Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και μαζικά για να σταματήσουν οι εργασίες , χρησιμοποιόντας ένδικα μέσα,καθώς και οργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτηρίας.
  Εάν δεν δράσουμε άμεσα το χάσαμε το δάσος.
  Θα πρέπει εσείς που έχετε τα μέσα να μην μείνετε στα δελτία τύπου και την αρθογραφία , αλλά να μας οργανώσε για δυναμική αντίδραση και να προσφήγετε άμεσα στην δικαιoσύνη.
  Εάν μπορώ να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο είμαι στην διάθεση σας στο τηλέφωνο 6944464156 ή στο παραπάνω mail.

 4. viosakis says:

  @Κυριακίδης Παναγιώτης,
  Ως γνωστον, οι δασικοι ειναι οι εντεταλμενοι, αυτοι που πρεπει να προστατευουν και να φροντιζουν το δασος ,αλλα αναθεμα με αν γνωριζουν την συνολικη λειτουργια και τους λογους υπαρξης των δασων, ως οικοσυστηματων.
  Η εως τωρα διαχειρηση/κατατμηση/απογυμνωση/καψιμο/καταστροφη του δασους καθως και της πανιδας και χλωριδας στα σημεια που γινονται νεοι δρομοι,ειναι προφανης.
  Η εισοδος σ’αυτο ολης αυτης της τεχνολογιας,εστω περιστασιακα,φερνει ανατροπες στις συνηθειες των ζωων και των πτηνων,χανονται τα γνωστα μονοπατια για νερο,τροφη και συναντηση με τα αλλλα ειδη που ζουν εκει.
  Το παραδειγμα της Εγνατιας οδου,η κατασκευη της οποιας εφερε τα καταστροφικα αποτελεσματα στην διαβιωση ολων των ντοπιων ειδων,ισως να σας πεισει.
  Τελος οι αρκουδες.Πως να διασχισουν τον δρομο αφου δεν προβλεφτηκε ουτε συνυπολογιστηκε η παρουσια τους? Σε ενα τεραστιο μηκος,σχεδον απο Εβρο εως Ηγουμενιτσα,χωριστηκαν οι περιοχες διαβιωσης, με ενα συνορο αδιαβατο,τον δρομο ταχειας κυκλοφοριας,οπου εκτος της μολυνσης απο τα ιδια τα εργα,καθως και την λειτουργια τοσων εκατομυριων κινητηρων ντιζελ και βενζινης απο τα διερχομενα οχηματα.
  Δεν ειμαι καθετα αντιθετος στα εργα που θα βοηθουσαν στην διαχειρηση των οικοσυστηματων.
  Αντιτιθεμαι ομως στην ανευ οριων παραδοση τους σε εταιριες εργων,χωρις τις απαραιτητες μελετες για το οικο-περιβαλλον ως συνολο.
  Θα θελατε να απαντησετε/συνεχισετε με νεα επιχειρηματα?

 5. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ says:

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ… ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ”ΔΑΣΚΑΛΕΜΕΝΟΙ” ,ΛΕΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…ΚΑΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ …ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ….ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?? ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥ ΑΘΩΟΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΩΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ….ΠΙΣΤΕΥΑ ΕΝΕΚΑΘΕΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ…ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΞΙΖΑΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ….ΤΕΛΙΚΑ…ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΛΑΟΣ ΜΑΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗ….”ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΕΠΙΜΕΜΕΤΕ”ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ…..

 6. Strachinis I. says:

  Ξεκίνησε η ηλεκτρονική καμπάνια για το θέμα. Μπορείτε να προωθήσετε αυτό το μήνυμα σε όσους μπορείτε:

  Καταστροφή του Σέιχ Σου!
  Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όσους μπορείτε μέσω email!

  Βοηθήστε να σταματήσουν τα καταστροφικά έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και αφορούν οδοστρωσία και ασφαλτοστρώσεις σε συνολικό μήκος 60 χιλιομέτρων μέσα στο δάσος!!!. Δεν πρόκειται για περιφεριακές οδούς αλλά δρόμους στο κέντρο του δάσους, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη, εντελώς παράνομα! Έχουν κοπεί 10άδες χιλιάδες δέντρα μέχρι στιγμής για πλάτυνση παλιών δρόμων.

  Στο Σέιχ Σου, μη κρατικές οργανώσεις έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες 23 αμφίβια και ερπετά, τουλάχιστον 4 θηλαστικά και 10άδες πτηνά, όλα προστατευόμενα από την Σύμβαση της Βέρνης.

  Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε περισσότερο και να υπογράψετε για να σταματήσουν τα καταστροφικά έργα άμεσα:

  http://www.petitiononline.com/seich01/petition.html

 7. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ,ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ,ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ.ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ,ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΩ.

 8. THROUSOS says:

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΔΡΟΜΟΙ ΕΓΩ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΗΠΙΕΣ ΘΑΛΕΓΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 9. THROUSOS says:

  ΠΗΓΑΙΝΩ ΕΙΠΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ?
  ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ?

 10. Ιωάννης says:

  1. Γίνονται διαπλατήνσεις σχεδόν σε όλους τους δασικούς δρόμους, από το ύψος του πυροσβεστείου, μέχρι το πανόραμα, και στους παράλληλους άξονες.
  2. Τα “έργα” αυτά συνοδεύονται με υποδομές απίστευτες! Φτιάχνονται φράγματα, παντού και σε όλες τις κοιλάδες του περιαστικού δάσους και για το λόγο αυτό ανοίχτηκαν χιλιόμετρα δρόμων προσπέλασης στα σχετικά σημεία, καταστρέφοντας χιλιάδες θάμνους και δένδρα. Νομίζει κανείς ότι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον κατακλυσμό!
  3. Έχουν γίνει πράγματι και ήπιες παρεμβάσεις (μονοπάτια, παρατηρητήρια, παιδικές χαρές), αλλά θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα πως είναι δυνατή η προσπέλαση σαυτά…
  4. Αλλά οι βάρβαροι, γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν βγήκαν λίγο πιο έξω από το μικροελληνικό καβούκι τους να δούν πως διαμορφώνονται τα περιαστικά δάση σε άλλες ευρωπαικές πόλεις. Εκτός και αν τα λαμόγια βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία (μία ακόμη)
  5. Και να μην ξεχνάμε, όταν άνοιγε ο δρόμος από Φιλίππειο προς εξοχή, στην κορυφογραμμή του δάσους,εκόπτοντο οι αρμόδιοι δασικοί και άλλοι “επιστήμονες”, πως θα εχρησιμοποιείτο μόνον για την ταχεία προσπέλαση των ασθενοφόρων προς το Παπανικολάου. Αμ δε, ταχύτατα κατέστρεψαν τα …φυλάκια, που ουδέποτε επανδρώθηκαν και ο δρόμος έγινε ταχείας κυκλοφορίας.
  6. Δυστυχώς συνηθείσαμε και αδρανοποιηθήκαμε. Μάλλον είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε ότι έχει απομείνει. Τα λαμόγια έχουν αναπτυχθεί και τρώνε τις σάρκες του δάσους. Σε λίγο θα φάνε και τις δικές μας…

 11. THROUSOS says:

  Δεν εχω δει διαπλατυνσεις οδων και απιστευτες υποδομες αλλα οπως ειπα ηπιες παρεμβασεις αλλα αλλο ειναι το ζητουμενο. Πιστευω οτι το μεγαλυτερο προβλημα του δασους ειναι η οικιστικη πιεση κυριως απο την μερια της εξοχης και απο την μερια της Πυλαιας. Απο την μερια της Εξοχης τα οικοπεδα σιγα σιγα ξεφυτρωνουν. Και αυτο κατα την γνωμη μου ειναι το μεγαλυτερο προβλημα Δηλαδη Η οριοθετηση και προστασια
  Επισης ενα ελπιδοφορο που βλεπω επειδη οπως επια καθε εβδομαδα πηγαινω στο δασος Η αναδασωση μετα το 1996 μετα την μεγαλη πυρκαγια θαλεγα εχει σε μεγαλο βαθμο πετυχει αν παλι δεν υπαρξει νεα ανθρωπογενης παρεμβαση. Τα μικρα πευκακια μεγαλωνουν και αυτο δινει μια ελπιδα. Ο δρομος κανονικα θαπρεπε να αστυνομευθει να ειναι αυστηρα για τα ασθενοφορα.

 12. Στραχίνης Ηλίας says:

  Αν δείτε στο λινκ που έδωσα παραπάνω θα δείτε και φωτογραφίες που δίνω ενδεικτικά. Έχουν μετατρέψει το βουνό σε νταμάρι. Τα έργα φαίνονται και από την πόλη!

  Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 12:00 η ώρα συγκέντρωση στην γέφυρα περαιβού (Μαλακοπής) για διαμαρτυρία. Προσπαθήστε να το διαδώσετε και να είστε παρόντες.

 13. THROUSOS says:

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!
  ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΡΟΜΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 400-500 ΜΕΤΡΩΝ ΠΛΑΤΟΥΣ 4-5 ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΦΑΓΑΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΜΕΤΡΑ ΠΛΑΤΟΣ Η ΦΑΓΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ

 14. THROUSOS says:

  Επισης πανω στον δρομο που εχει ανοιχτει κατι θα ριξουνε χαλικι η’ ασφαλτο

 15. αερα says:

  μηπως ξεκινησε η κατασκευη της εξωτερικης περιφερειακης που τεμαχιζει και σκοτωνει οριστικα το δασος

 16. THROUSOS says:

  Δεν πιστευω αλλα βλεπω οτι οι υπαρχοντες δρομοι εχουν
  ξανασκαφτει και διαπλατυνθει πραγμα εντελως ασκοπο. Ηδη εχουν προχωρησει 2-3 χιλιομετρα. Σαν να θελουν ασκοπα να ξοδεψουν χρηματα και δεν ξερω τι αλλο σκεφτονται. Σε ενα σημειο περιπου 100τμ εχουν ξηλωθει τα δεντρα και μαλλον θελλουν να κανουν ακομα μια παιδικη χαρα. Αναβαθμιζουν βεβαια και τις υπαρχουσες παιδκες χαρες. το θεμα ειναι ποιος θα τις επισκεφτει.
  Σε αλλες “μη αφρικανικες” χωρες το σχεδιο θα ηταν στο διαδικτυο προς πασα ενημερωση. Πιθανως υπαρχει και το σχεδιο το δασος να γινει σαν επισκεψιμο παρκο που δεν ειναι

 17. αερα says:

  Πίστεψε το για την περιφερειακή!!! προχθές ανοίξαμε με φίλους κουτιά νομίζωντας πως ήταν μελίσσια και τι να δούμε…περιέχαν δείγματα εδάφους από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για την κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής που κόβει το Σέιχ Σου στα δύο και λόγο κοντινής απόστασης στην Εσωτερική Περιφερειακή δηλητητριάζει τα πάντα και δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κάνε Google Search για να δεις το χρονοδιαγραμμα αυτού του ύπουλο σχεδίου κατασροφής

 18. ΚΑΨΑΛΙΑΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ says:

  ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΣΤΟ LINK ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.ΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Κ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΩΝ.ΙΣΩΣ ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ (ΠΧ SKAI )ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ..

 19. THROUSOS says:

  Τα αμφιβολου αξιας εργα σταματησαν, τα σκουπιδια παραμενουν.