“Εγχειρίδιο καταστροφής του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές”

Χαρακτηρίζει η Greenpeace την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι η Έκθεση 2008 της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ‘World Energy Outlook 2008’ που παρουσιάστηκε σήμερα, καταδικάζει τον πλανήτη σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Η IEA αγνοεί τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και προβλέπει αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ενώ προωθεί τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

«Η νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, αποτελεί στην ουσία ένα εγχειρίδιο καταστροφής του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Η έκθεση αυτή προβλέπει την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την εφαρμογή αδόκιμων ή επικίνδυνων τεχνολογιών, ενώ συνεχίζει να αγνοεί τις πραγματικές δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Χρειαζόμαστε μία Ενεργειακή Επανάσταση και τη χρειαζόμαστε τώρα!» δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Αντίθετα με την έκθεση της IEA, η πρόσφατη έκθεση της Greenpeace και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Ενεργειακή Επανάσταση: Η Λύση για ένα Βιώσιμο Ενεργειακό Μέλλον», καταδεικνύει πώς η χρήση των ΑΠΕ, μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές, να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για ολόκληρο τον πλανήτη και να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Ιμπραήμ: 210 38 06 374 & 375, 6979 44 33 05

Βασικά προβλήματα της Έκθεσης της IEA

· Αν και η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) δεν εφαρμόζεται σε εμπορική κλίμακα πουθενά, η IEA προβλέπει δύο με τρεις μονάδες παραγωγής με CCS να ενεργοποιούνται κάθε μήνα από τώρα έως και το 2030. (1)

· Η προβλεπόμενη αύξηση της διείσδυσης της πυρηνικής ενέργειας είναι εξίσου ουτοπική, προβλέποντας την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου αντιδραστήρα κάθε μήνα έως το 2030, ξεπερνώντας υπερβολικά τις δυνατότητες της πυρηνικής βιομηχανίας. (2)


Βασικές διαφορές Ενεργειακής Επανάστασης με World Energy Outlook 2008

Ενεργειακή Επανάσταση

World Energy Outlook 2008

Προβλέπει κορύφωση των εκπομπών το 2015 και μείωση στα σημερινά επίπεδα το 2020

Το πιο φιλόδοξο σενάριο προβλέπει κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2020

Προβλέπει μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα σε 20,9 γιγατόνους (Gt) ανά έτος έως το 2030

Το πιο φιλόδοξο σενάριο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα σε 25,7 Gt ανά έτος έως το 2030

Καταργεί την πυρηνική ενέργεια και στηρίζεται μόνο σε τεχνολογικά ώριμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το πιο φιλόδοξο σενάριο βασίζεται σημαντικά στην πυρηνική ενέργεια και στην αδόκιμη και επικίνδυνη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

Το κόστος επενδύσεων ανέρχεται σε 14,7 τρις δολάρια έως το 2030. Ωστόσο εξοικονομεί 18 τρις δολάρια από το κόστος καυσίμων.

Το κόστος επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα ανέρχεται σε 13,6 τρις δολάρια έως το 2030

Σημειώσεις προς Συντάκτες

1. Δείτε ολόκληρη την έκθεση ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ στα αγγλικά εδώ:

http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/energy-revolution

Δείτε την περίληψη της Ενεργειακής Επανάστασης στα ελληνικά εδώ:

http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/energy-revolution-summary

Η Έκθεση, η οποία εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2008, αποτελεί ένα λεπτομερή οδηγό για ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν μέχρι το 2015 και ακολούθως θα μειώνονται με γοργούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι οι ταχεία αναπτυσσόμενες οικονομίες (π.χ. Κίνα, Ινδία) θα έχουν πρόσβαση στην ενέργεια που χρειάζονται. Η Έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Τεχνικό Ινστιτούτο Θερμοδυναμικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR), το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ecofys και περισσότερους από 40 ανεξάρτητους επιστήμονες από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και την βιομηχανία ΑΠΕ από όλο τον κόσμο.

2. Δείτε τα σχόλια της Greenpeace για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα εδώ: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/ccs

3. Δείτε γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση στις κλιματικές αλλαγές εδώ: http://www.greenpeace.org/greece/news/nuclear-power-is-not-the-answer

Comments are closed.