Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια

Το διοργανώνουν οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21-23/11, στην Αθήνα, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ).

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να καταθέσουν και τη δική τους συμβολή στον, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας και του νέου μακροχρόνιου σχεδιασμού, που κρατιέται, συνειδητά, μακριά από την κοινωνία των πολιτών.

Στις συζητήσεις αυτές θα επιχειρηθεί να φωτιστούν οι λιγότερο προβεβλημένες απόψεις, αυτές που δεν συμβαδίζουν με τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αλλά, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μια νέα λογική για τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, για την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν καταξιωμένοι επιστήμονες, αλλά και οι συλλογικότητες, που πρωτοστατούν στην αντιμετώπιση μιας σειράς βίαιων επεμβάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας για την εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και, ιδιαίτερα, των λιθανθρακικών. Θα υπάρξει αποτίμηση του εφαρμοζόμενου ενεργειακού μοντέλου, καθώς και του σχεδίου για το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και θα διερευνηθεί η δυνατότητα διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης.

Μια ιδιαίτερη στιγμή στο τριήμερο θα είναι η παρουσία του εκπροσώπου του δικτύου κινήσεων πολιτών του Ensdorf της Γερμανίας, ο οποίος θα μεταφέρει την εμπειρία του κινήματος κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα της RWE. Μιας μονάδας που επιχειρήθηκε, στη συνέχεια, να εγκατασταθεί στην Ελλάδα (Καβάλα ή Αλμυρό), κάτι που, επίσης, αποτράπηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε το πρόγραμμα του τριημέρου (με την επιφύλαξη μικροαλλαγών που μπορεί να υπάρξουν):

Παρασκευή 21/11, 7.30 μ.μ

Άνοιγμα εργασιών – εισαγωγική ομιλία

Επιδίωξη του τριημέρου – τι σημαίνει η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (Κ. Χαϊνάς, “Ενεργοί πολίτες Εύβοιας”)

Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf

· Κλιματική αλλαγή και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού: κίνδυνοι και προκλήσεις (Σεβ. Μoιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών)

· Αιολική ενέργεια, εναλλακτική ή συμπληρωματική ενέργεια; (Αλ. Μαβής, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου)

· Η εμπειρία των πολιτών του Ensdorf κατά της μονάδας λιθάνθρακα της RWE (Karl Heinz Winkler, Δίκτυο κινήσεων πολιτών περιοχής Ensdorf)

Σάββατο 22/11, 7.30 μ.μ.

Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό

· Εξόρυξη λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα – Μύθοι και πραγματικότητες (Λ. Ιωαννίδης, μέλος Δ.Σ. Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)

· Φυσικό αέριο: Ανθρωποκεντρική ορθολογική χρήση κατά της σπατάλης στην ηλεκτροπαραγωγή και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (Δ. Παπανίκας, τ. καθ. Παν. Πάτρας – Δ. Μάργαρης, αν. καθ. Παν. Πάτρας)

· Η πρόκληση της πυρηνικής ενέργειας (Όλγα Αθανίτου, Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο)

· Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα (Γ. Χονδρός – Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου)

Κυριακή 23/11, 7.30 μ.μ.

Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών

· Μια διαφορετική προσέγγιση: το ζήτημα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής από τη σκοπιά των πολιτών (Τ. Κεφαλάς, “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”)

· Κίνημα για την ενέργεια: Αναγκαιότητα(;) και η εμπειρία των πρώτων πρωτοβουλιών (Δ. Σπανούδη, “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”) – Στόχοι, προοπτική, στρατηγική (Ηλ. Γεωργαλής, “Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο” )

· Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως η χαρακτηριστικότερη έκφανση σε παγκόσμιο επίπεδο του δυτικού “υποδείγματος” οργάνωσης του κοινωνικού βίου. Αναζήτηση προοπτικών (Γ. Σακελλάρης, διδάσκων στο Heriot Watt University – Edinburg, United Kingdom)

Εμβόλιμες συζητήσεις (πρωινά Σαββάτου 22/11 και Κυριακής 23/11)

Θα γίνουν παρεμβάσεις από διάφορες συλλογικότητες, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το ζήτημα της ενέργειας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν προγραμματιστεί οι εξής παρεμβάσεις:

· Καμπάνια για την κλιματική δράση – 2009 (F.A.R.M.A.)

· Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό και κοινωνικές διεκδικήσεις 2002 – 2008 (Π. Τότσικας, “Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού”)

· Μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς, καταναλωτισμός – υπερκατανάλωση κλπ.

One Response to “Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια”

  1. [...] Τριήμερο διαλόγου για την ενέργειαΤο διοργανώνουν οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21-23/11, στην Αθήνα, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ). Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να καταθέσουν και τη δική τους συμβολή στον, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένο δημόσιο διάλογο … [...]