Νίκη των Φινλανδών Πράσινων

Δεύτεροι με 23.3%, ήρθαν οι Πράσινοι στο Ελσίνκι, αφήνοντας πίσω τους και τους σοσιαλδημοκράτες

Με 23.3% στην πρωτεύουσα της χώρας οι Πράσινοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.
Σ’ ολόκληρη τη Φινλανδία οι Πράσινοι εξασφάλισαν 8.9%, το μεγαλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά τους και έγιναν το 4ο μεγαλύτερο κόμμα, πάνω από την Αριστερή συμμαχία κατά 0.1%.
Τα αποτελέσματα και σε άλλες πόλεις ήταν επίσης αρκετά υψηλά.
Αρνητική εξέλιξη είναι η άνοδος των αποκαλούμενων «αληθινών Φινλανδών», ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα.

Οι Φινλανδοί Πράσινοι δημιουργήθηκαν το 1987 και από το 1991 συμμετέχουν στο κοινοβούλιο.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα για τους Φινλανδούς Πράσινους και τις θέσεις τους στα αγγλικά

4 Responses to “Νίκη των Φινλανδών Πράσινων”

 1. Ως μέλος των Φινλανδών πράσινων αλλά δραστήριος και ενεργός πολιτικά με τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους για την Ελλάδα,βλέπω μ΄ένα μάτι εκεί κι ένα στην Ελλάδα και νοιώθω διπλά περίφανος: Από την μιά οι Φινλανδοί έφτασαν σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της ιστορίας τους αλλά από την άλλη, οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν ότι έχουν όλες τις δυνατότητες να τους ακολουθήσουν σύντομα. Το ύψος δεν είναι πιά δυσθεώρητο, όπως έμοιαζε πριν έναν χρόνο. Ανταποκρινόμαστε πλέον ως κόμμα συνολικά και παγκόσμια σε μια πραγματική ανάγκη για στροφή της πολιτικής εξέλιξης, προς το οικολογικότερο, για την οποιά πολλοί μιλούν, αλλά μόνο οι πράσινοι μπορούν να διασφαλίσουν την πράξη και την εφαρμογή. Χάρις, ανάμεσα σε άλλα, στην ανεξαρτησία τους από πολιτικές πελατειακές σχέσεις, έχουν πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 2. ntakolas says:

  Οικολόγοι Πράσινοι: Ιστορική νίκη των Φιλανδών Πράσινων

  Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγχαίρουν τους συνάδελφούς τους στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Φιλανδούς Πράσινους (Vihrea Liito) για την ιστορικής σημασίας νίκη τους στις Δημοτικές εκλογές της χώρας τους.
  Η νίκη τους βασίστηκε στο σύνθημα «Υπάρχει Θάρρος… για λιγότερες προκαταλήψεις, πιο δίκαιη κοινωνία, λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερη συγκοινωνία, αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή…» και απέδειξε ότι σήμερα πραγματικά οι πολίτες έχουν βρει πια το θάρρος.
  Είναι μια νίκη ιστορικής σημασίας για πολλούς και σημαντικούς λόγους:
  Στην περιοχή του Ελσίνκι, με ποσοστό 23,3% οι Πράσινοι αναδείχθηκαν για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα, μετά τη Δεξιά, ξεπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες, (κόμμα της προέδρου Tarja Hallonen και του Martti Ahtisaari, που φέτος πήρε το νόμπελ ειρήνης).
  Ακόμη, για πρώτη φορά, με ποσοστό 8,9% αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας τον συνασπισμό της αριστεράς κατά 0,1%.
  Ο πρώην πρόεδρός τους, Osmo Soininvaara, αναδείχτηκε ο πρώτος πολιτικός από όλα τα κόμματα σε αριθμό σταυρών προτίμησης.
  Τα πράσινα κόμματα εκφράζουν μια πραγματική ανάγκη του καιρού μας για στροφή της πολιτικής προς πιο πράσινες θέσεις, κάτι για το οποίο πολλοί μιλούν αλλά μόνο οι Πράσινοι μπορούν να διασφαλίσουν στην πράξη. Ένας από τους λόγους για τους οποίους σε όλη την Ευρώπη οι Πράσινοι κερδίζουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη είναι ότι δεν έχουν σχέσεις εκλογικής πελατείας ούτε και υποκύπτουν σε διάφορα λόμπι, αντίθετα παρεμβαίνουν με θετικές ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, αποφεύγοντας μια αυτάρεσκη και στείρα κριτική.
  Η νίκη των Φιλανδών είναι προοίμιο μιας ευρύτερης μεταστροφής των πολιτών σε όλον τον κόσμο προς ένα όλο και πιο αναγκαίο διαφορετικό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

 3. Ενδιαφέρον θα είχε να ακούσουμε απόψεις για τη συμμετοχή των Φιλανδών Πράσινων από το 2007 σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ενώ αποτελούν (κατά δικό τους αυτο-χαρακτηρισμό) ένα κεντρο-αριστερό κόμμα. Τι τους έκανε να ενταχθούν σε μια τέτοια κυβέρνηση και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν ως τώρα; Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα που όμως θα μπορούσε να καταλήξει και πολύ στραβά ή να παρεξηγηθεί. Ωστόσο, οι πολίτες της Φιλανδίας διαφέρουν κατά πολύ από αυτούς της Ελλάδας και εκεί φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση (μεταξύ κέντρου και σοσιαλδημοκρατών) έχει κάνει τους Πράσινους να αρχίσουν να φαίνονται ίσως πιο ελκυστικοί από τους Σοσιαλδημοκράτες.

  Βλ. και http://en.wikipedia.org/wiki/Green_League

 4. μακάρι να γινομασταν κι εδώ λιγουλάκι ..Σκανδιναυβια