Βρώμικο μέτωπο στην ΕΕ

Χωρίς την Ελλάδα τελικά το μέτωπο των χωρών που αντιδρούν σε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής

Δημοσίευμα του “Έθνους”, 17.10.08

“Πράσινη ανταρσία στην ΕΕ

Με πρόσχημα την επικείμενη ύφεση, η Ιταλία και 8 χώρες της Ανατ. Ευρώπης επιμένουν σε χαλάρωση των στόχων για την καταπολέμηση του θερμοκηπίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, ηγούνται ενός ακήρυχτου πολέμου, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων του 21ου αιώνα: του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής να επιμείνουν στον στόχο τους για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα.

«Ο αντικειμενικός στόχος παραμένει ίδιος, το χρονοδιάγραμμα επίσης παραμένει το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην επιθυμία της ΕΕ να καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το κλίμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κομισιόν
Η Κομισιόν στηρίζει το νέο, αυστηρότερο Σχέδιο Εμπορίας ρύπων, το οποίο υποχρεώνει τη βαριά βιομηχανία, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανία ενέργειας, να αγοράζει τα δικαιώματα εκπομπής αντί να τα λαμβάνει δωρεάν.

Στόχος του φιλόδοξου «πράσινου» σχέδιο της ΕΕ είναι να μειωθούν οι εκπομπές κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ιταλία και οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Σλοβακία- εμμένουν στη χαλάρωση των στόχων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του υψηλού κόστους.

Οι Ευρωπαίοι «αντάρτες» ζήτησαν από την ΕΕ να μην υιοθετήσει μέτρα τα οποία δεν σέβονται τις διαφορές στις οικονομικές δυνατότητες των κρατών-μελών.

Η Πολωνία, στην οποία το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από γαιάνθρακα, απείλησε να ασκήσει βέτο αν δεν λαμβάνονταν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας, καθώς τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής θα οδηγούσαν σε διπλασιασμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Βέτο απείλησε να ασκήσει και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία (η Ρώμη υπολογίζει τα ποσά σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ και η Γερμανία επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της.

«Οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε χώρα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αυτό φυσικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ

Τι προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Εως το 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 1990. Η μείωση θα μπορούσε να φτάσει το 30%, αν υπάρχει διεθνής συμφωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, έως το 2020 το νέο Σχέδιο Εμπορίας Ρύπων θα αποφέρει ετήσια έσοδα 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης του άνθρακα στους ρυπογόνους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Γιατί η ΕΕ βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο.

Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν να εντάξουν τους «πράσινους» στόχους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία έως το Δεκέμβριο, ώστε η ΕΕ να είναι έτοιμη για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009, όπου η διεθνής κοινότητα θα συμφωνήσει για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Γιατί αντιδρούν οι οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Ιταλία.

Στόχος των «8» (Εσθονία, Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία) είναι να περιορίσουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου, προκειμένου να μη θιγούν οι βαριές βιομηχανίες τους. Γι αυτό ζήτησαν από την ΕΕ να μην υιοθετήσει τα μέτρα τα οποία δεν σέβονται στις διαφορές στις οικονομικές δυνατότητες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ιταλία.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

Comments are closed.