Απορρίψτε τη «βρώμικη συμφωνία»!

Αυτό απαιτούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι από την Ελλάδα, αποδεχόμενοι ομόφωνα σχετική πρόταση ψηφίσματος των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων

Καταστρεπτική για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι την προσπάθεια να υπονομευτεί το ενεργειακό σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδεχόμενοι, ομόφωνα, τη σχετική πρόταση ψηφίσματος των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων, έκλεισαν τις εργασίες της τριήμερης 9ης συνόδου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο Παρίσι (Montreuil).
Το σχετικό ψήφισμα είναι το εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα χαιρετίζει με ικανοποίηση την πρόσφατη ομόφωνη ψηφοφορία στις 7.10.2008 στην Επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των αποτελεσματικών κανόνων της ΕΕ για τις απαραίτητες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι τέτοιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Συμβούλιο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σοβαρολογεί όσον αφορά την κατανομή των δεσμεύσεων για το κλίμα στην ΕΕ. Είμαστε ευτυχείς για το ότι οι προσπάθειες να υπονομευτεί η αυτόματη αύξηση του στόχου δεν ήταν επιτυχείς.
Εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ανησυχεί βαθειά για την πιθανότητα μποϊκοταρίσματος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ από την Πολωνία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.
Έχοντας κατά νου τις πρόσφατες αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς επίσης και τις δηλώσεις των ίδιων των Πολωνών ανώτερων υπαλλήλων, που αναγνώρισαν την ύπαρξη μιας προφορικής συμφωνίας μεταξύ του Πολωνού και του Έλληνα υπουργού περιβάλλοντος για να καθυστερήσουν την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καλεί τις κυβερνήσεις αυτές και όλες τις άλλες που μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν ένα τέτοιο καταστρεπτικό παράδειγμα, να αρνηθούν επίσημα αυτά τα υποτιθέμενα σχέδια και αντί αυτών να θέσουν όλες τις προσπάθειές τους στην υπηρεσία της εφαρμογής και της επιτυχίας της Συμφωνίας –πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα.
Εμείς οι Πράσινοι σεβόμαστε τους κανονισμούς της ΕΕ που είναι στη σωστή κατεύθυνση -αν και ανεπαρκείς- εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα κλιματικό χάος, και απαιτούμε πιο φιλόδοξους στόχους και πιο αυστηρά μέτρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονομευτεί το ενεργειακό σχέδιο θα ήταν καταστρεπτική όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Έχοντας κατά νου ότι η Ελλάδα είναι χώρα με μερικά από τα φτωχότερα δεδομένα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μια χώρα όπου χρησιμοποιείται ακόμα -όπως στην Πολωνία- μια από τις χειρότερες ρυπογόνες ενεργειακές πηγές, ο λιγνίτης, αν και υπάρχει τεράστια δυνατότητα για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μια τέτοια «ανίερη συμμαχία» θα οδηγούσε σε ακόμη πιο σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή στη γεωργία, τους υδατικούς πόρους, τα δάση και τις παράκτιες περιοχές.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την ελληνική και την πολωνική κυβέρνηση να διευκρινίσουν πλήρως το ζήτημα αυτό, να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε ιδέα για μια τέτοια «βρώμικη συμφωνία» και να υποστηρίξουν τη Συμφωνία –πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα της ΕΕ».

Comments are closed.