Πλασιέ όπλων η Ελλάδα;

Δηλώνουμε ότι είμαστε φιλειρηνική χώρα αλλά φιλοξενούμε για 15η φορά το μεγάλο παζάρι των εξοπλισμών, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως σε απόλυτα μεγέθη η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές όπλων. Ταυτόχρονα, σημαντικά ποσά διακινούνται ως νόμιμη προμήθεια σε επιχειρήσεις που διαμεσολαβούν, ξένες κυβερνήσεις επιχειρούν να επηρεάσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα χρησιμοποιώντας τη διπλωματία και τις άμεσες πιέσεις, ενώ πολλά έχουν ακουστεί για μαύρο χρήμα που συνδέεται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την παράδοση και προηγούμενων κυβερνήσεων, και παρά το γεγονός ότι η οικονομία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σχεδιάζει να δαπανήσει μέσα στα επόμενα χρόνια πάνω από 20-23 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέους εξοπλισμούς. Ήδη η χώρα μας ξεκινάει το νέο κύκλο αγοράς πολεμικού υλικού, με την προμήθεια από τη Ρωσία 420 σύγχρονων τεθωρακισμένων, όταν όλες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν «μόλις» 540 από αυτά.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας φιλοξενεί επίσημα στον Πειραιά (7-11 Οκτωβρίου) για 15η φορά την Έκθεση DEFENDORY («Ειδική έκθεση εξοπλιστικών συστημάτων για την εθνική άμυνα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα») με την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για «μια μεγάλη έκθεση των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε πιθανούς αγοραστές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον απολογισμό της «DEFENDORY 2006», σε αυτή συμμετείχαν 439 εταιρίες που σχετίζονται με πολεμικούς εξοπλισμούς, πάνω από 30 χώρες έστειλαν στην έκθεση τα «προϊόντα» τους, 54 επίσημες ξένες αντιπροσωπείες (οι περισσότερες από τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο) και συνολικά 32.000 «εμπορικοί αντιπρόσωποι» (η έκθεση δεν είναι ανοικτή στο κοινό) επισκέφτηκαν την έκθεση κάνοντάς την ένα από τα πιο σημαντικά παζάρια θανάτου παγκοσμίως.Μεταξύ των επισκεπτών ήταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και στρατιωτικοί από τα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ομάν, το Κατάρ, Κίνα, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Σρι-Λάνκα, Αίγυπτος, Κένυα, Καμερούν, Λιβύη, Αγκόλα, Ζάμπια κα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν δημόσια τα παρακάτω ερωτήματα:

· Η συνεισφορά της χώρας μας στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή υπηρετείται από τη διευκόλυνση της προώθησης πολεμικών εξοπλισμών;

· Πώς συνδέεται αυτή η πολεμική έκθεση με την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα μεταξύ κρατών και την ενδυνάμωση των προσπαθειών για ειρήνη;

· Ποιο είναι το όφελος μας ως χώρα από τη διοργάνωση ενός παζαριού πολεμικού εξοπλισμού που επισκέπτονται εκπρόσωποι αυταρχικών καθεστώτων, έμποροι θανάτου και γεράκια από την ευρύτερη περιοχή;

· Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 περίπου χρόνια διευκολύνουν αυτό το παζάρι θανάτου;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι αυτή η έκθεση δεν πρόκειται να ξαναοργανωθεί στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο υπό την αιγίδα της κυβέρνησης. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα ελληνικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια σε αυτή την προκλητική έκθεση, αν πράγματι πιστεύουν σε ένα ειρηνικό μέλλον για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή και τον πλανήτη ολόκληρο. Η ειρήνη απαιτεί προσήλωση, πολιτικό σχέδιο και προετοιμασία και δεν εξασφαλίζεται μέσα από τις κούρσες εξοπλισμών.

Ήδη η χώρα έχει γονατίσει από τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν για την Ολυμπιάδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πόρους για τη στήριξη της περιφέρειας και των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μέσα από την περικοπή του γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 20-23 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί.

2 Responses to “Πλασιέ όπλων η Ελλάδα;”

 1. Αν η διαφθορά και τα παιχνιδακια με τα συμβολαια , τις ανταλλαγες οικοπέδων με το Αγιο οροςς και τους εκει Αγιους ,με τα δομημενα Ομολογα (..αν τα θυμαστε) κλπ ειναι τοσο μεγαλη σε δοσοληψιες οπου υπάρχει (σχετική)διαφανεια ..

  Μπορουμε να φανταστουμε το τι συμβαινει στις εισαγωγές οπλικών συστηματων;

 2. Τάσος Κρομμύδας says:

  Η μείωση των αμυντικών δαπανών για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και διεθνείς είναι απόλυτης προτεραιότητας.

  Πολύ δε περισσότερο όταν η Ελλάδα είναι σε απόλυτα μεγέθη 4η παγκοσμίως σε εισαγωγές όπλων (όχι σε αμυντικές δαπάνες γενικά).
  Δείτε αναλυτικά και ιδιαίτερα σελ 16: http://www.sipri.org/contents/editors/SIPRIYB08summary.pdf

  Το να πληρώνει κάθε 4μελής ελληνική οικογένεια κάπου 2500 ευρώ το χρόνο για “αμυντικές δαπάνες” είναι κάτι που απλά δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου.

  Δείτε και τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το ΝΑΤΟ:
  http://www.nato.int/docu/pr/2007/p07-141.pdf

  Ξεχωρίζω ότι έχουμε 4πλάσιες κατακεφαλήν αμυντικές δαπάνες σε σχέση με την Τουρκία. Ενδιαφέρον έχει και το ότι το 3.4% του ελληνκού εργατικού δυναμικού απασχολείται στις ένοπλες δυνάμεις!

  Σε σχέση με το ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Πίνακα 3 σελ 7 της έκθεσης του ΝΑΤΟ, είμαστε στο 2,8%, δεύτεροι στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.