Προσχωρεί στο Ανατολικό μπλοκ η ελληνική πολιτική για το κλίμα;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση να αντισταθεί στο «βρώμικο μέτωπο»

Έκπληκτοι οι έλληνες πολίτες άκουσαν τις πληροφορίες περί «προφορικής συμφωνίας» του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κου Σουφλιά στα σχέδια της Πολωνικής κυβέρνησης να μποϋκοτάρει την υπό διαμόρφωση πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και ειδικότερα την πρόβλεψη για υποχρεωτική αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες σήμερα τα λαμβάνουν δωρεάν.

Για τους Οικολόγους Πράσινους το «Ενεργειακό Πακέτο» της ΕΕ -που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2008- κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά παραμένει εντελώς ανεπαρκές για να μας προστατέψει από ένα κλιματικό χάος. Αυτό που χρειάζεται είναι η υιοθέτηση ακόμα πιο φιλόδοξων και αυστηρών στόχων και μέτρων από αυτά που προτείνονται και στην κατεύθυνση αυτή αγωνίζονται οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του Πακέτου ή άμβλυνσης των προτεινόμενων μέτρων είναι εγκληματική, πολύ περισσότερο από μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ των 27 στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών CO2 και που ταυτόχρονα αντιμετωπίζει καταστροφικές επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος στη γεωργία, τους υδάτινους πόρους, τα δάση, τις παράκτιες περιοχές και τον τουρισμό. Μια τέτοια στάση ταυτόχρονα υποτιμά την κοινή γνώμη της χώρας η οποία σε συντριπτικό βαθμό υποστηρίζει αυστηρά μέτρα για την προστασία του κλίματος.

Η στάση της Πολωνικής κυβέρνησης που, όπως φαίνεται μαζί με την ελληνική, θέλει να προστατέψει τον εγχώριο τομέα ηλεκτρισμού και τη λιγνιτική-ανθρακική βιομηχανία της είναι από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα εκείνης της κοντόφθαλμης νοοτροπίας και πολιτικής που καταστρέφει το περιβάλλον και που το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να αντιστραφεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει δημόσια πως θα στηρίξει κατ’ ελάχιστον τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παλέψει για την ενδυνάμωσή τους με βάση τις προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (δεσμευτικό στόχο μείωσης 30% για το 2020 και επίσπευση της υποχρεωτικής αγοράς όλων των δικαιωμάτων εκπομπής) και να μη συμμετάσχει στις προσπάθειες του «βρώμικου μετώπου» για άνευρα και ακόμα πιο ανεπαρκή μέτρα για το κλίμα.

Comments are closed.