Ψηφοφόροι 16 ετών

Στις σημερινές εκλογές στην Αυστρία.
Οι Πράσινοι, με αντιπρόεδρο την Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, ξεκινούν από το 11,05%.

Τοποθέτηση των Ευρωπαίων Πράσινων

Με όλες τις εκδοχές, ως προς την έκβασή τους αλλά και ως προς τις κατόπιν δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να παραμένουν ανοικτές, διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι – περισσότεροι απ’ ότι ποτέ στο παρελθόν – καλούνται να εκλέξουν από τους υποψήφιους δέκα κομμάτων, τα 183 μέλη της νέας Βουλής.
Καινοτομία των εκλογών αποτελούν η για πρώτη φορά συμμετοχή δεκαεξάχρονων ψηφοφόρων – η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που από φέτος καθιερώνει την ψήφο στα 16 – η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, και η επέκταση της κοινοβουλευτικής θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8.00 ώρα Ελλάδας και κλείνουν στις 18.00, οπότε και αναμένεται η πρώτη πρόβλεψη από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ενώ το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20.30 ώρα Ελλάδας και θα ακολουθήσουν οι επίσημες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.
Τη μάχη για την πρώτη θέση δίνουν τα δύο μέχρι τώρα συγκυβερνώντα μεγαλύτερα κόμματα του αποκαλούμενου «μεγάλου συνασπισμού», το Σοσιαλδημοκρατικό του 48χρονου υπουργού Υποδομών Βέρνερ Φάιμαν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του 53 ετών αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Βίλχελμ Μόλτερερ. Η διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας βρισκόταν στις δύο μονάδες, έχοντας κατά μέσο όρο οι Σοσιαλδημοκράτες ένα 29% και το Λαϊκό Κόμμα 27%.
Αθροιστικά, τα δύο αυτά μεγαλύτερα κόμματα αναμένεται να βρεθούν, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Αυστρία, κάτω του 60%, ενώ, πάνω από το 25%πιστεύεται πως θα συγκεντρώσουν τα δύο ακροδεξιάς και ξενοφοβικής απόκλισης κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, του «Κόμματος των Ελευθέρων» και του «Συνασπισμός-Μέλλον της Αυστρίας», που προήλθαν από τη διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του λαϊκιστή Γιεργκ Χάιντερ.
Αιτία της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της δύναμης των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων αποτέλεσε η αδυναμία παρουσίασης κυβερνητικού έργου από το συνασπισμό τους – στους μόλις 18 μήνες παραμονής του στην εξουσία – και η επικρινόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, απροθυμία συνεργασίας από μέρους του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο και κατήγγειλε τον κυβερνητικό συνασπισμό στις αρχές Ιουλίου οδηγώντας στη διάλυσή του και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν με ένα μέσο όρο της τάξης του 18% και ο Συνασπισμός-Μέλλον της Αυστρίας με ένα 8%, ενώ το τρίτο σε δύναμη κόμμα στη μέχρι τώρα Βουλή, το Κόμμα των Πρασίνων, πλησίαζε το 14%.
Από τα άλλα πέντε υποψήφια κόμματα, τα οποία δεν εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή, πιθανότητες να πετύχει το εκλογικό μέτρο του 4%, φέρεται να έχει μόνον το Φιλελεύθερο Φόρουμ.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή υψηλό, γύρω στο 15%, παρέμενε το ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως ανοικτό θεωρείται και το θέμα της συνολικής συμμετοχής, και για το λόγο αυτό, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ απηύθυνε χθες έκκληση για προσέλευση στις κάλπες. Στις προηγούμενες εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 2006 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 78,5%, το χαμηλότερο σε εκλογές στη μεταπολεμική Αυστρία.
Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, που υπήρξε πρωτοφανής σε σκληρότητα για τα αυστριακά δεδομένα και ιδιαίτερα εντατικός τον τελευταίο μήνα, βρέθηκαν τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παιδείας, αλλά και των ξένων και της μετανάστευσης, θέμα που εκμεταλλεύτηκαν, με τη ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα τους, το Κόμμα των Ελευθέρων και ο Συνασπισμός -Μέλλον της Αυστρίας.
Στις τελευταίες εκλογές, πριν δύο χρόνια, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 35,3%, το Λαϊκό 34,3, οι Πράσινοι 11,05%, το Κόμμα των Ελευθέρων 11% και ο Συνασπισμός-Μέλλον της Αυστρίας 4%.
ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ψηφίζουν και οι δεκαεξάχρονοι στην Αυστρία

Το προλεταριάτο πάει ακροδεξιά!, άρθρο της εφημερίδας The Guardian στην Καθημερινή

One Response to “Ψηφοφόροι 16 ετών”

  1. [...] Ψηφοφόροι 16 ετώνΣτις σημερινές εκλογές στην Αυστρία. Οι Πράσινοι, με αντιπρόεδρο την Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, ξεκινούν από το 11,05% Με όλες τις εκδοχές, ως προς την έκβασή τους αλλά και ως προς τις κατόπιν δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων … [...]