Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 4,5%!

Με αυθόρμητη απάντηση σε έρευνα της VPRC

Δύο μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 28.9.08, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,5% έναντι 32,5% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 14% και το ΚΚΕ το 8% των προτιμήσεων. Επίσης, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 4,5%, και έτσι στη Βουλή μπαίνουν έξι κόμματα και δεν συγκροτείται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πρόκειται για τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1012 ατόμων.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της VPRC Χ. Βερναρδάκη, η δημοσκόπηση μέχρι την Πέμπτη έδειχνε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεπερνούσαν το ΛΑΟΣ, που έπαιρνε 3,7%!

-Η προέλευση των ψηφοφόρων των Οικολόγων Πράσινων είναι περίπου:

* Από ΝΔ το 0,8% (της παίρνουν το 2% των ψηφοφόρων)
* Από ΠΑΣΟΚ το 0,6%
* Από άκυρο-λευκό-αποχή το 0,5% (παίρνουν το 7% του συνόλου)
* Από ΛΑΟΣ το 0,3% (του παίρνουν το 7% των ψηφοφόρων του)
* Από ΣΥΡΙΖΑ το 0,2%
* Από ΚΚΕ 0%

Περνάμε σε άλλη εποχή…

Όπως αναφέρει ο Χ. Βερναρδάκης:

- Ο βαθμός συσπείρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης καταγράφεται στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 57%, ενώ οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι σημαντικές προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ, αλλά και προς τους Οικολόγους Πράσινους.

- Το δικομματικό άθροισμα εξακολουθεί να καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλό (67%), αν και εμφανίζει μικρή άνοδο σε σχέση με το 65% που καταγραφόταν ως άνω όριο από τον Νοέμβριο του 2007. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια αν ο δικομματισμός έχει τις αντοχές να ανακάμψει σε ποσοστά κοντά ή άνω του 70% -κάτι που δεν προκύπτει, πάντως, από τις ποιοτικές έρευνες.

- Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν έτσι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι μάλλον εξωκομματική, αφού το ρεύμα των Οικολόγων-Πρασίνων δείχνει να σταθεροποιεί ποσοστά άνω του 3%.

- Μάλιστα, η σημερινή έρευνα φέρνει τους Οικολόγους Πράσινους σε ισοδυναμία με τον ΛΑΟΣ (4,5%), ενώ η τάση είναι στις επόμενες μετρήσεις να βρεθούν μπροστά από αυτό το κόμμα.

- Το ρεύμα των Οικολόγων Πράσινων αποτελεί και τον περισσότερο ρευστό πολιτικό παράγοντα της συγκυρίας. Οι πολυσυλλεκτικές του δυνατότητες είναι μεγάλες, αφού πιστοποιεί τα κέρδη του από σημαντική μερίδα μεσοαστικών στρωμάτων κεντροδεξιάς ιδεολογίας, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα και τη ριζοσπαστική και νεολαιίστικη επιρροή του.

3 Responses to “Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 4,5%!”

 1. viosakis says:

  Καλα τα νεα,νομιζω πως ειναι και περισσοτεροι οι πολιτες που θα μας ψηφιζαν.
  Σε ενα περιβαλλον σαν το σημερινο,που χρειαζομαστε ολο το δυναμικο σε δραση,καλα ειναι να αποδεχτουμε την ρηση:
  “ο εχθρος ειναι εξω”
  Θα μας ειναι εξαιρετικα χρησιμο να αφησουμε τις
  “διαφοροποιησεις” και τις “διαφωνιες χωρις συνορα”για αργοτερα.
  Ποσο μαλλον τις εγωιστικες αποπειρες για προσωπικη προβολη που δειχνουν μικρονοια (και μικρη αντοχη,για αυτα που μας περιμενουν στο αυριο…)
  Η εμπιστοσυνη στα προσωπα μας,καθως και η ταυτιση/αποδοχη ολων μας στους στοχους της πολιτικης οικολογιας,ειναι ο μονοδρομος προς το μελλον.
  Η μικροτερη/λιγοτερη “παρεξιγησιμοτητα” των μελων,παραλληλα με την αποδοχη των αποψεων των αλλων,χωρις φοβο,καχυποψια και αλλα αρνητικα συναισθηματα, θα μας φερει πιο κοντα και θα μας ενισχυσει σε πολλαπλο επιπεδο.

 2. viosakis:”Σε ενα περιβαλλον σαν το σημερινο,που χρειαζομαστε ολο το δυναμικο σε δραση,καλα ειναι να αποδεχτουμε την ρηση:
  “ο εχθρος ειναι εξω””

  Ποιον θεωρεις εχθρο ;

  Εγώ νομιζω οτι στις παρουσες συνθηκες εχθρος της οικονομιας , του περιβαλλοντος ,των μισθωτών, της Κοινωνιας μας ειναι η Κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας , Η Δεξια

  και η Νεοφιλελευθερη Ιδεολογια που βλεπει στο Ξεπουλημα του Δημοσιου χωρου την λύση του προβληματος (των Ιδιωτών )

 3. Ιωάννης says:

  Αλλά επιβάλλεται εκ των πραγμάτων πλέον, μία συζήτηση στους κόλπους των Ο-Π, αλλά και λίγο έξω από αυτούς, για το τι πιθανόν να γίνει, για τις ευθύνες που πάει να θέσει η κοινωνία.
  Γιατί αυτονόητο μου φαίνεται πως μιας και οι Ο-Π, μετέχουν στο θεσμικό παιχνίδι δια των εκλογών, δεν πρέπει να αποστούν και των αναλόγων ευθυνών που το σύστημα και κυρίως οι πολίτες επιβάλλουν.
  Για φαντασθείτε μια ακόμη διάψευση…