Μας προετοιμάζουν για πυρηνικό εργοστάσιο!

Πρόταση από το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής. Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Την «άμεση έναρξη εθνικού διαλόγου» γύρω από την προοπτική κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας, προτείνει το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής. Πρόκειται για άλλη μια πράξη εφαρμογής του σχεδίου προετοιμασίας της κοινής γνώμης.

Το νέο «παράθυρο» άνοιξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Pαφαήλ Mωυσής, ο οποίος, παρ’ όλο που η πυρηνική ενέργεια δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της χώρας για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτροπαραγωγή μέχρι και το 2020, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την πραγματικότητα.

«Έχουμε υποχρέωση να το ξέρουμε, να το παρακολουθούμε το θέμα. Να ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας. Γιατί γύρω μας εγκαθίστανται πυρηνικά εργοστάσια σχεδόν σε κάθε γειτονική χώρα», είπε από το βήμα του 4ου Business Forum της Helexpo και πρόσθεσε: «Και μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να παρακολουθούμε με υπευθυνότητα τι γίνεται και επίσης να έχουμε την ικανότητα, ώστε αν κάποια μέρα αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, να είμαστε σε θέση να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να τις πάρουμε με υπευθυνότητα».

Για τον κ. Mωυσή οι λόγοι που -επί του παρόντος- δεν έχει ενταχθεί η μορφή αυτής της ενέργειας στον προγραμματισμό σχετίζονται με τις μεγάλες αντιδράσεις από τους πολίτες. Μολονότι μεταξύ 2005 – 2008 το ποσοστό των Ελλήνων που διάκεινται θετικά στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας διπλασιάστηκε (από 9% στο 18% βάσει του ευρωβαρόμετρου), το 82% του πληθυσμού εξακολουθεί να λέει όχι στη χρήση της.

«Η χώρα μας είναι 3η από το τέλος, στην Eυρώπη των 27, σε ό,τι αφορά στην αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας από το ευρύ κοινό, πίσω από την Aυστρία και την Kύπρο», παραδέχτηκε ο κ. Mωυσής.

Λόγω της απουσίας της πυρηνικής ενέργειας από το πρόγραμμα, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Mωυσής, απαιτείται προσφυγή σε άλλες μορφές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών περίπου 80.000 GWh (από 58.000 – 59.000 GWh σήμερα) της προβλεπόμενης ζήτησης για ηλεκτρισμό το 2020. Τη λύση, είπε, δίνουν βασικά οι λιγνιτικές μονάδες αλλά σε μειούμενο ποσοστό, λόγω της εξάντλησης αποθεμάτων.

Προετοιμάζουν το έδαφος

Είναι φανερό ότι το σχέδιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης έχει μπει σε εφαρμογή. Έχουμε ήδη κριτικάρει το ότι Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στη Βόρεια Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα, με χρηματοδότηση της ΔΕΗ! Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εκφράζεται θετικά για τα πυρηνικά προγράμματα άλλων χωρών. Ας δούμε πάλι το γενικότερο πλαίσιο όπου αναπτύσσεται αυτή η σαφώς σχεδιασμένη φιλοπυρηνική πολιτική:

Η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό “ευλόγησε” την πυρηνική ενέργεια ήταν στη Βουλγαρία το 2006, όταν είχε δώσει το πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε. Είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την ανάληψη εκ μέρους της Βουλγαρίας της υποχρέωσης να καλύπτονται οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπέλενε ακόμα και από ανώτατους αξιωματούχους (όπως π.χ. του πρώην Προέδρου της Βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) ως υψηλότατου ρίσκου.

Το Φεβρουάριο του 2007 δημοσίευμα -που δεν διαψεύστηκε- έκανε λόγο για απόρρητη εισήγηση προς την ελληνική κυβέρνηση στην οποία αναφερόταν ότι “είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας”. Επιπλέον, ο κ. Κασκαρέλης, πρέσβης μας στην ΕΕ, έφερε το μήνυμα του πυρηνικού λόμπι στη χώρα μας για πυρηνικό εργοστάσιο στον Έβρο: “Πρέπει να ανησυχείτε. Πρέπει να αποκτήσετε πυρηνικά. Ξεχάστε τα ανανεώσιμα. Ξεμείναμε από κέρδη”!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει και στην Ελλάδα σταθμός πυρηνικής ενέργειας άφησε στη Βουλή στις 10.12.07 και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττού, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή επάρκεια του πλανήτη. Υπάρχει την τελευταία διετία ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο για δημιουργία σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Όπως είπε, χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός, και “μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον αλλά προς το παρόν οι συζητήσεις επί του θέματος αυτού έχουν διερευνητικό χαρακτήρα”.

Ακόμη πιο θετικός ήταν ο βουλευτής Ντ. Βρεττός: “Η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας λύνει προβλήματα περιβάλλοντος, να μην είμαστε φοβικοί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας”, είπε και ανάφερε ανάλογες δραστηριότητες στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία. “Επιπλέον, το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας είναι στα όριά του και είναι επιβεβλημένο να διερευνήσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας” υπογράμμισε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πυρηνικά εργοστάσια γίνονται προθάλαμος για τη διασπορά των πυρηνικών όπλων (Ισραήλ, Πακιστάν, Βορ. Κορέα) το Ιράν μπαίνει στο στόχαστρο μιας πιθανής νέας εισβολής, την ίδια ώρα που οι Η.Π.Α. παρέχουν με επίσημη συμφωνία στην Ινδία τις διευκολύνσεις-κλειδιά που απαγορεύει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, την οποία η Ινδία δεν αναγνωρίζει ενώ αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα στηρίζει την Ινδία στο πυρηνικό της πρόγραμμα;

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Ινδία (9-13.1.08), τα κανάλια έπαιξαν τις επίσημες τελετές, κάποιες δηλώσεις, τις επισκέψεις στα μνημεία, τους μαχαραγιάδες κλπ. Πουθενά όμως δεν υπάρχει αυτό που τα ινδικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ως πρώτη είδηση κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ινδικά πρακτορεία ειδήσεων ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να υποστηρίξει το αίτημα της Ινδίας για διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Γιατί ζητάει διεθνή συνεργασία η Ινδία; Η Ελλάδα, είναι μέλος -μαζί με άλλες 44 χώρες- του Nuclear Suppliers Group (NSG), που δημιουργήθηκε το 1975 ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή και μεταφορά πυρηνικών υλικών ή εξοπλισμού ή τεχνολογίας. Στη μαύρη λίστα των αποκλεισμένων χωρών είναι η Ινδία, η οποία μαζί με άλλες 3 χώρες (Ισραήλ, Πακιστάν, Β. Κορέα), είναι οι μόνες που δεν έχουν υπογράψει την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT).

Με την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού και τη διευκόλυνση που παρέχεται στην Ινδία, αχρηστεύεται στην ουσία η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος χωρίς επιστροφή. Ευθυγραμμίζεται, έτσι, η Ελλάδα με την υποκρισία που χαρακτηρίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις -με πρώτες τις ΗΠΑ- στα θέματα των πυρηνικών.

Δημοσιεύματα στο “Ποντίκι” (10.1.08) και στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” (13.1.08) κάνουν λόγο για σχέδια δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες και εμφανίζουν στελέχη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” στις 13.1.08, “το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να συζητείται -προς το παρόν ανεπισήμως- στα υψηλά κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην “Κ.Ε.” κυβερνητικός αξιωματούχος, “το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το θέσει και επισήμως στην κυβερνητική ατζέντα…”.

Την αντίστοιχη συζήτηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού τροφοδότησε η ΔΕΗ. Προσεκτικά, σε πολυσέλιδη ανακοίνωση (24.1.2008) για το ρόλο του άνθρακα στη στρατηγική της παραγωγή, έκανε για πρώτη φορά επίσημη αναφορά στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο. “Υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες λιγνιτικές μονάδες (Eλασσόνα, Δράμα), μονάδες φυσικού αερίου, ανθρακικές, πετρελαϊκές ή και πυρηνικές μονάδες”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι “στην παρουσίαση αυτή δεν εξετάζονται πετρελαϊκές και πυρηνικές μονάδες”.

Σε 12σέλιδο “κείμενο αρχών” για την ενεργειακή πολιτική η ΔΕΗ προσδιόρισε ως υποψήφιες μονάδες και τις πυρηνικές, δίπλα στις λιγνιτικές και τις μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ΔΕΗ, έτσι, διέψευσε τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια, που μόλις πριν από έξι μέρες δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν συζητείται καν η κατασκευή πυρηνικής μονάδας. Η αναφορά αυτή της ΔΕΗ ήρθε σε διάψευση όσων υποστήριξε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης στις 19.1. Απαντώντας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ισοτιμία” με τίτλο “Πυρηνικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Θράκη!”, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριξε ότι “ουδέποτε τέθηκε ζήτημα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας, ούτε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ούτε από οιαδήποτε εποπτευόμενη υπηρεσία και αρχή”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποψήφια περιοχή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού είναι η Κομοτηνή, καθώς θεωρείται περιοχή μηδενικής ή μικρής σεισμικότητας. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στις αντλητικές μονάδες του Θησαυρού στη Δράμα και της Σφηκιάς στη Βέροια (πλησίον των πυρηνικών σταθμών εγκαθίστανται αντλητικές μονάδες που τροφοδοτούνται με την ενέργεια που παράγεται κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να αντλούνται με φθηνή ενέργεια τα ύδατα από τους ταμιευτήρες). Όπως αναφέρει, το θέμα έχει ήδη φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γενικώς αντιμετωπίζει θετικά την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια.

Ακολουθεί και μακροσκελής επιστολή της ΔΕΗ προς τους 300 της Βουλής, την οποία υπογράφει ο διευθυντής Επικοινωνίας Κίμων Στεριώτης, όπου η ΔΕΗ κάνει λόγο για πυρηνικές μονάδες, επιχειρώντας να πείσει και για την καύση λιθάνθρακα και για θερμοηλεκτρική μονάδα στο λιγνιτικό πεδίο Δράμας. Είναι σαφές ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τα επόμενα βήματά της, λέγοντας ότι “υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες Λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα, Δράμα), μονάδες Φυσικού Αερίου, Ανθρακικές, Πετρελαϊκές ή και Πυρηνικές μονάδες” (kavalanet, 1.2.08).

Τα “Νέα” (19-20.1.08) έκαναν λόγο για την Κοζάνη, η οποία θεωρείται υποψήφια για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, γιατί έχει τις υποδομές και τα δίκτυα ενώ κρίνεται και σχετικά ασεισμική!!

Στο χορό μπήκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με τη δήλωσή του (6.5.08) ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη» ενέργεια. Φιλοπυρηνικά κείμενα έχουν αρχίσει και δημοσιεύονται σε έντυπα και blogs, (πρόσφατο στο “Βήμα” 11.5.08) ενώ δημοσκοπήσεις εμφανίζουν υψηλό ποσοστό υποστηρικτών.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ήρθε και στη χώρα μας ο γνωστός πλασιέ πυρηνικών εργοστασίων κ. Σαρκοζί, επιδιώκοντας μια γρήγορη εξαργύρωση της υποστήριξής του στο θέμα της FYROM.

Το πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται, εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθούν έτσι να εμφανίσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση. Όμως, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα!

Ποιος θα μας προστατέψει από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα; Ποιος θα ελέγχει την ασφάλεια ενός τέτοιου εργοστασίου; Ποιος θα μας προστατέψει από την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος; Πότε και ποιος θα μας ειδοποιήσει, αν συμβεί ένα ατύχημα; Εμπιστευόμαστε την όποια εταιρεία ή την όποια κυβέρνηση πως θα παραδεχτεί ότι έγινε ατύχημα ή ότι υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας: Θυμίζουμε ότι το μεγάλο ατύχημα του Τσέρνομπιλ δεν το μάθαμε από την κυβέρνηση της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης αλλά από τη γειτονική Σουηδία. Η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να το παραδεχτεί με μεγάλη καθυστέρηση, που στην περίπτωση της ραδιενέργειας, σημαίνει απώλεια ζωών, άνθρωποι που κυκλοφορούν αμέριμνοι, τρώνε μολυσμένα τρόφιμα και πίνουν ραδιενεργό νερό!

Τι θα γίνονται τα πυρηνικά απόβλητα; Θα τα φουντάρουμε στη θάλασσα ή θα τα θάβουμε; Πού και με ποια μέτρα ασφαλείας; Ποιος θα ήθελε δίπλα του μια χωματερή αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων;

Πρέπει να προωθούμε τη συγκέντρωση ενέργειας, που σημαίνει και συγκέντρωση εξουσίας και αυστηρό αστυνομικό κράτος για την αποφυγή τρομοκρατικών χτυπημάτων, που θα οδηγήσουν σε διαρροή ραδιενέργειας; Ή μήπως πρέπει να στραφούμε σε αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό; Οι ήπιες μορφές ενέργειας, τα μικρά μεγέθη, η αποκέντρωση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η λύση. Η Ελλάδα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να στραφεί προς αυτές τις μορφές ενέργειας, οι οποίες και από το κλίμα μας ευνοούνται και κανέναν κίνδυνο δε δημιουργούν.

Η Ελλάδα ήδη έχει μια αναπτυσσόμενη εξαγωγική βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων και πρωτοπορεί διεθνώς στον τομέα αυτό. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μην κατασπαταλήσει τεράστια ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια σε σχέδια για πανάκριβα πυρηνικά εργοστάσια, που θα παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή μας καθημερινά αλλά, αντίθετα, να δώσει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη των ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στη χώρα μας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην προστασία και όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο αντιπυρηνικός αγώνας τώρα είναι περισσότερο από ποτέ πανευρωπαϊκός και παγκόσμιος. Γι΄ αυτό και αποτελεί ένα από τα σοβαρά μέτωπα της επόμενης περιόδου.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

One Response to “Μας προετοιμάζουν για πυρηνικό εργοστάσιο!”

 1. viosakis says:

  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ…ΜΠΟΥΜ ΜΜ!!!
  ας ειμαστε ετοιμοι για την χειροτερη εξελιξη στο θεμα αυτο,δηλ. του χειρισμου του θεματος της πυρηνικης ενεργειας απο την κυβερνηση του Καραμανλη…Η της επομενης ΝΔΣΟΚ.
  Τα νεα ειναι εφιαλτικα,οπως εφιαλτικη και ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ειναι και η ατομικη ενεργεια.
  ΑΠΕ και μονον ΑΠΕ για ολα τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ και την ευρυτερη περιοχη.
  Ενας ακομη σοβαροτατος κυνδυνος που θα πρεπει να μας ενωσει,σε μια προσπαθεια εκλογης Πρασινου Ευρωβουλευτη/τινας,για πιεση στα κεντρα αποφασεων της Ευρωπης.