ΑΠΕ: H ΥΔΡΙΑΔΑ και η δίψα

Αν ταξιδέψει κανείς στις Κάτω Χώρες, θα δει ένα σωρό ανεμογεννήτριες (Α/Γ), χωρίς να υπάρχουν καλώδια δίπλα τους. Ούτε και υπόγεια θα μπορούσαν να ήταν τα καλώδια, αφού υπάρχει πολύ νερό τριγύρω. Η εξήγηση είναι ότι δεν πρόκειται για Α/Γ που παράγουν ρεύμα, αλλά για άλλης χρήσης. Π.χ για προώθηση νερού (Pumping) εκτροπή ροής κλπ.

Οι προβλέψεις λένε ότι το 2025 3 δις άνθρωποι θα διψούν. Σημερινός πληθυσμός γης 6,5 δις. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, οι κάτοικοι σκάβουν 40 μέτρα μέσα στη γη με πρωτόγονα μέσα, τις Τούλες, για να βρουν νερό. Κι αυτό όχι καθαρό. Το πόσιμο νερό τελειώνει και το αλμυρό για να αφαλατωθεί χρειάζεται ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα η αφαλάτωση ρυπαίνει θάλασσα κι αέρα. Στην Ισπανία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια για αφαλάτωση. Οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι όμως χρησιμοποιούν και χημικά, τα οποία τελικά ρυπαίνουν.

Η ανθρωπότητα δαπανά σήμερα συνολικά 13 TW (Terra Watt) και το 2100 θα χρειάζεται 50 TW. Με τα σημερινά δεδομένα καμμιά πηγή ενέργειας ούτε όλες μαζί αθροιστικά, με την πυρηνική συνυπολογιζόμενη, (θου Κύριε) επαρκούν για τη ζήτηση αυτή. Το πιστεύουν ή δεν το πιστεύουν οι σημερινοί «ρεαλιστές» η λύση βρίσκεται στις …ΑΠΕ. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα; Οι οικολόγοι και μαζί τους αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας ή η «πράσινη επιχειρηματικότητα» – οι πακετάδες που επενδύουν σε ΑΠΕ κλπ; Η απάντηση αφορά, πιστεύω, το μέλλον της οικολογίας.

Η Υδριάδα: Είναι μια πλωτή Α/Γ στημένη σήμερα στην Ηρακλειά, (κοντά στη Νάξο) μεταφερόμενη (περπατάει – πλέει δηλαδή, αν ..χρειαστεί), δεν ρυπαίνει (χωρίς χημικά στην κατεργασία) και κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Υπεύθυνος καθηγητής Νικήτας Νικητάκος. Η απόσβεση είναι γρήγορη, ενάμισυ χρόνος και τελικά όλη η ιδέα αποτελεί μια διεθνή πρωτιά. Μεταφέρεται σε κάθε νησί ή τουριστική μονάδα αν χρειαστεί, παράγει 70 κυβικά νερό την ημέρα και ρίχνει το κόστος κυβικού, στα 0,20 λεπτά. Στοιχίζει 2.870.000 €. Το κόστος των επόμενων μονάδων θα πέσει στα 700.000 ευρώ,
κάνοντάς την πιο προσιτή ακόμα και από ιδιώτες (ξενοδοχειακά συγκροτήματα).

Το όλο έργο θα επεκταθεί με κόστος 4.500.000 € και θα καλύπτει ανάγκες 2000 ατόμων, με 1000 κυβικά τη μέρα, δηλ. έχουμε ραγδαία μείωση κόστους. Τα στοιχεία δίνουν απόδοση Α/Γ στη θάλασσα, 40% περισσότερη από τη στεριά. Βλέπετε κάπου κάπου υπάρχουν και καλά νέα…..

Νίκος Τακόλας, Ομάδα Ενεργειακού ΟΑ

Πηγή: Καθημερινή, 13.07.2008

3 Responses to “ΑΠΕ: H ΥΔΡΙΑΔΑ και η δίψα”

 1. JK says:

  Τέτοιες μικρές Α/Γ για άντληση είναι πολύ συνηθισμένες χρόνια τώρα και στην Ελλάδα.
  Έχω δει πολλές σε χωράφια της Αργολίδας, της Κορινθίας και αλλού.

 2. ntakolas says:

  Ναι, υπάρχουν πολλές Α/Γ παλιότερου τύπου στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε τους ανεμόμυλους άλεσης, (αλλά και τους υδρόμυλους άλεσης και πλυσίματος κουβερτών – ντριστέλες). Το Λασήθι έχει πολλές μικρές Α/Γ προώθησης νερού. Εμείς θα φωνάζουμε ότι οι ΑΠΕ είναι η λύση και θα περιμένουμε να ρθουν οι άλλοι στην άποψη μας, ελπίζω πριν μας αφανίσουν παγκόσμιοι πόλεμοι για την ενέργεια και το νερό…..

 3. ταξιδιωτης says:

  καλα ολα αυτα ομως η υδριαδα ειχε αποτυχει να παραξει νερο στην Ηρακλεια και υπευθυνο γι’αυτο ειναι – ποιος αλλος και παλι το Ελληνικο Δημοσιο. Που εκανε ..2 μηνες να αποκαταστησει 100 μ. σωληνα και που κωλυσιεργησε μεχρι ΑΗΔΙΑΣ το συστημα αποδοχης του φιλτραρισμενου νερου στον κεντρικο ταμιευτηρα του νησιου.. Παντα οπου και να γυρισω αυτο το κωλοδημοσιο εκει -να μας πληγωνει ρε γμτ..