Παρών στη ΔΕΘ στο «μπλοκ της ενέργειας»

Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων και της Οικολογικής Κίνησης

Δυναμικό παρών έδωσε το «μπλοκ της ενέργειας» στις διαμαρτυρίες με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και την εξαγγελία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το νέο χρόνο. Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση, είχαν το Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” και ο Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου –Ρυακίου Κοζάνης.
Η προσυγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, όπου μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών ενώ τη δική τους παρουσία είχαν οι επιμέρους κινήσεις πολιτών από πολλά σημεία της χώρας (Αστακό, Βοιωτία –Αντίκυρα, Κορινθία, Αλιβέρι, Μαντούδι, Χαλκίδα, Βόλο, Καβάλα και αλλού), η πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η κίνηση πολιτών κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, Πολίτες Αττικής για την Ενέργεια, Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα κ.α.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με δικά τους πανό, ενώ μοιράστηκε πλατειά και το παρακάτω Κάλεσμα -τοποθέτηση:

Στηρίζουμε το «μπλοκ της ενέργειας»

Αναζητούμε ένα οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης

Απαιτούμε εξοικονόμηση, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας

Ζητάμε πράσινες θέσεις εργασίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που υποτίθεται προκάλεσε τις εκλογές μόλις πριν ένα χρόνο με δικαιολογία τα θέματα του προϋπολογισμού και της οικονομίας, αντί να προχωρήσει μέσα από διάλογο σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, προχωράει σε μια χωρίς όραμα και στόχο επιδρομή, χωρίς το στοιχείο της αναλογικής, προοδευτικής επιβάρυνσης, ώστε μεγαλύτερα κέρδη και μερίσματα να έχουν μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης.

Ήδη οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που αυξάνει την ακρίβεια, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Τα πρόσφατα μέτρα απλώς επιδιώκουν να γεμίσουν ταμεία που συνεχώς αδειάζουν ως αποτέλεσμα της προεκλογικής σπατάλης, της διαφθοράς και ενός δυσλειτουργικού φορολογικού συστήματος. Ταυτόχρονα, είναι μια κυβέρνηση που υποσκάπτει το μέλλον της χώρας και του πλανήτη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το «μπλοκ της ενέργειας» γιατί είναι ζήτημα κρίσιμο και για το επίπεδο και για την ποιότητα της ζωής μας τώρα και στο μέλλον.

Η λογική που ζητά απλώς φτηνή ενέργεια για όλο το λαό είναι ξεπερασμένη. Πρέπει πια να θέτουμε το ερώτημα ποια ενέργεια, πόση και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Όραμά μας είναι μια κοινωνία στην οποία η κατανάλωση ενέργειας θα περιοριστεί σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), το κοντινότερο δυνατόν στο σημείο χρήσης της.

Το «Ενεργειακό ζήτημα» έχει να κάνει ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αλλά και με ζητήματα εθνικής εξάρτησης. Για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς καταναλώνουμε πιο βρώμικη ενέργεια και με πιο σπάταλο τρόπο σε σχέση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες και ταυτόχρονα εισάγουμε το 71% των ενεργειακών μας αναγκών.

Χτες στηρίξαμε την κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ γιατί είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας. Συμβάλλει καθοριστικά με ρύπους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ευθύνονται για το 35% των συνολικών εκπομπών CO2 της χώρας, είναι δηλαδή κατά 77% περισσότερες από τις εκπομπές ολόκληρου του τομέα μεταφορών. Υποβαθμίζει τη ζωή των πολιτών και έχει ξεχάσει πότε έβαλε την τελευταία ανεμογεννήτρια. Το 16% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του θείου από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ των 15 προέρχεται από την Ελλάδα!

Είμαστε αντίθετοι στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το λιθάνθρακα, το λιγνίτη κτλ, στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και σε κάθε σκέψη για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Ζητούμε αλλαγή του μοντέλου κατανάλωσης, πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινες θέσεις εργασίας.

Δείτε και ένα μικρό video με το εντυπωσιακό πανώ των Οικολόγων Πράσινων, που μετά τη “δυναμική” παρεμπόδιση του ΠΑΜΕ (με ξύλο, ρόπαλα και κράνη δηλαδή) να μπει το μπλοκ στην πλατεία ΧΑΝΘ και την επιστροφή του στην Καμάρα, σηκώθηκε με μεγάλα μπαλόνια γεμάτα ήλιον επί ώρες μπροστά στην Έκθεση, όπου το είδαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των τριών διαδηλώσεων που πέρασαν τελικά από εκεί, καθώς και επισκέπτες της ΔΕΘ.

Τα συνθήματα που ακούγονταν στο οικολογικό μπλοκ ήταν:

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΩΣ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
ΙΔΙΟΣ ΕΙΝ΄ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΙΔΙΑ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ,
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ

5 Responses to “Παρών στη ΔΕΘ στο «μπλοκ της ενέργειας»”

 1. καλή παρουσια ..
  Ναμασταν και λιγο περισσοτεροι…

 2. bioannis says:

  Το βίντεο δεν ανοίγει … (τουλάχστον σε μένα).

 3. ntakolas says:

  Την υπόλοιπη Ελλάδα, από τους Οικολόγους Πράσινους, εκπροσώπησε… ένας Βολιώτης.

 4. candiru says:

  να μην ξεχάσουμε και την κατάληψη του χώρου από τους σούπερ ντούπερ επαναστάτες του ΠΑΜΕ που δεν άφηναν να πλησιάσει στο χώρο άλλη ομάδα με ποινή ξύλου και προπηλακισμού σε συνεργασία με τα ΜΑΤ. Αυτό έγινε μονο όταν τέλειωσε η φιέστα τους και αποχώρησαν για πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

  Ενα από τα καλά της μικρής ομάδας μας ήταν η ευελιξία της να περάσουμε δίπλα τους από το πάρκο και να πάμε στο πλακόστρωτο της έκθεσης όπου απλώσαμε το πανώ