Κατάληψη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη!

Το «μπλοκ της ενέργειας» καλεί το Σάββατο 6.9, στις 6 μ.μ. στην Καμάρα

Κατάληψη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη

Στηρίζουμε το «μπλοκ της ενέργειας» στη ΔΕΘ, Σάββατο 6 μμ, Καμάρα

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη διάρκειας περίπου μιας ώρας προχώρησαν σήμερα το πρωί πολίτες κατά του λιθάνθρακα, οικολόγοι και αντιεξουσιαστές.

Αφού ανήρτησαν πανώ στην είσοδο των γραφείων της ΔΕΗ της περιφέρειας Μακεδονίας και ένα άλλο από τον 4ο όροφο των κτιρίων στην οδό Εθνικής Αμύνης, άδειασαν σακούλες με τέφρα από τις λιγνιτικές μονάδες της Κοζάνης, μίλησαν στα ΜΜΕ και ζήτησαν να δουν τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ, ο οποίος τους δέχτηκε και άκουσε τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων που είχαν την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας, δηλαδή το Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” και ο Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου –Ρυακίου Κοζάνης, με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.

Το «μπλοκ της ενέργειας» εστιάζει στην αποτροπή της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα και τα προβλήματα των περιοχών του λιγνίτη, με βασικό σύνθημα «Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία, όχι για τους παραγωγούς ενέργειας» (ολόκληρο το κείμενο στο http://ecology-salonika.org/lib/?p=2606).

Στις δηλώσεις του ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας. Συμβάλλει καθοριστικά με ρύπους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ευθύνονται για το 35% των συνολικών εκπομπών CO2 της χώρας, είναι δηλαδή κατά 77% περισσότερες από τις εκπομπές ολόκληρου του τομέα μεταφορών. Υποβαθμίζει τη ζωή των πολιτών και έχει ξεχάσει πότε έβαλε την τελευταία ανεμογεννήτρια. Είμαστε αντίθετοι στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το λιθάνθρακα, το λιγνίτη κτλ και σε κάθε σκέψη πυρηνικού εργοστασίου. Ζητούμε αλλαγή του μοντέλου κατανάλωσης, πράσινη ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας και να προστατευθεί το κλίμα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση, που θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην Καμάρα, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και την εξαγγελία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Οι Πολίτες κατά του λιθάνθρακα και ο σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης σε ανακοίνωσή τους προσθέτουν ότι στη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ, οι  διαμαρτυρόμενοι μετέφεραν την αντίθεσή τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ στη στρεβλή και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στην επιμονή της ΔΕΗ στην εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη (σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων μονάδων λιγνίτη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα), αλλά και στην κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα (Αλιβέρι και Λάρυμνα).

Στιγμάτισαν, επίσης, την αδιάφορη και ταυτόχρονα επιθετική πολιτική της ΔΕΗ, απέναντι στους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Μια πολιτική που εκφράστηκε, πρόσφατα, με τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου και με ποινικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων πολιτών. Σημειώνουμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου δικάζονται 9 από τους συλληφθέντες, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ενώ εκκρεμούν οι δίκες άλλων 70 ατόμων.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιοποιήθηκε σαν ένα ακόμη βήμα καταγγελίας της “κεκλεισμένων των θυρών” διαβούλευσης, που χαρακτηρίζει το νέο ενεργειακό σχεδιασμό με βασικά χαρακτηριστικά την επιλογή συνομιλητών, τη μυστικοπάθεια και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Επισημάνθηκε η ανάγκη της συνάντησης και της κοινής δράσης όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.

One Response to “Κατάληψη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη!”

  1. bioannis says:

    Εκφράζω τη χαρά, και την συμπαράστασή μου σε αυτές τις δράσεις.
    Μπράβο σας, μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι. Ραντεβού το Σάββατο.