Απαράδεκτη η Ρυθμιστική για το Κυνήγι

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία απαγορεύεται το κυνήγι κατά τη μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο.

Απογοητευτική η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008 – 2009

Την πεπατημένη ακολούθησε και εφέτος η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008-2009, αγνοώντας όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά και τις βασικές αρχές διαχείρισης περιβάλλοντος. Παρά τη διάθεση και πρόθεση διαλόγου που εκφράζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρακτική, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένει διαφορετική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά το κυνήγι κατά τη μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο και αποκλείει τις κλιμακωτές ημερομηνίες. Ωστόσο, όπως επανέλαβαν και εφέτος η ΕΟΕ και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η συγκεκριμένη νομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζεται μέσω της εφαρμογής κλιμακωτών ημερομηνιών, οι οποίες δημιουργούν ένα σωρό εξαιρέσεις και «παραθυράκια.»

Εφέτος, αντίθετα με τις συνήθεις πρακτικές, η πρόσκληση για συμμετοχή σε συζητήσεις και υποβολή προτάσεων για το κυνήγι από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΑΑΤ απεστάλη εγκαίρως προς τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ωστόσο, η προσέλευση των ΜΚΟ στο διάλογο εφέτος ήταν απογοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενη, καθώς το Υπουργείο δεν εντάσσει εδώ και χρόνια καμία από τις απόψεις των ΜΚΟ στις εκδιδόμενες ρυθμιστικές διατάξεις. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να αγνοεί και τις συστάσεις/άποψη του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου.

Όπως δηλώνει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «οι καλές προθέσεις που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνοδευθούν και από αντίστοιχες καλές πράξεις. Η ρυθμιστική για το κυνήγι πρέπει να σέβεται πάνω από όλα της ανάγκες διαχείρισης περιβάλλοντος και όχι να εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες.»

Comments are closed.