Αγροκαύσιμα στη Θεσσαλία -ο κάμπος στο στόχαστρο

Πριν ακόμα η Ελλάδα ξεκαθαρίσει τη στάση της στα βιοκαύσιμα, πριν ακόμα αποσαφηνιστεί το περιβαλλοντικό κέρδος της τεχνολογίας αυτής, στήνονται αποφάσεις βάθους χρόνου. Τεράστιες εκτάσεις ήδη αναζητούνται στη Θεσσαλία, από διεθνείς επενδυτές.

του Νίκου Τακόλα, μέλους της ΟΑ και των ΟΠ

Πριν ακόμα η Ελλάδα ξεκαθαρίσει τη στάση της στα βιοκαύσιμα, πριν ακόμα αποσαφηνιστεί το περιβαλλοντικό κέρδος της τεχνολογίας αυτής, στήνονται αποφάσεις βάθους χρόνου. Προ δυο χρόνων 1.600.000 στρέμματα αναζητούνταν στη Θεσσαλία, από διεθνείς επενδυτές για ελαιοκράμβη (το βασικό φυτό των βιοκαυσίμων). Φέτος οι επενδυτές εμφανίστηκαν και στο Βόλο, ζητώντας 300.000 στρέμματα πεδινής γης για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Εκεί βρήκαν ευήκοον ούς από τον ίδιο τον κ. Πρίντζο, Νομάρχη Μαγνησίας. Διάρκεια μίσθωσης γης 20 χρόνια, ελκυστικές τιμές συνολικού ύψους 200 ευρώ το στρέμμα ετησίως και θα …κάαθεσαι, στην πλατεία κάτ’ απ’ τον πλάτανο, κατά τον κ. Νομάρχη. Μάλιστα… Κι όταν πας στη συνέχεια να αγοράσεις ζαρζαβατικό ή …ψωμί θα το πληρώνεις τριπλάσια και θα …καίγεσαι… Ωστόσο την τελική απόφαση την άφησε στους αγρότες. Επί πλέον όλων, η ζήτηση διπλασιάστηκε σε 300.000 από 150.000 στρέμματα αρχικά, ενώ προκύπτουν συνεχώς …γαμπροί και για τις λωρίδες εκατέρωθεν της Εθνικής για φωτοβολταΪκά, αλλά και καμπίσια γη.

Το τέλος των επιδοτήσεων ΕΕ το 2013 τρομάζει σίγουρα τους αγρότες, αλλά και οι Αμερικανοί τραπεζίτες δεν έφτασαν εδώ για το καλό τους. Ας δούμε ένα σχετικό άρθρο:

Πολυεθνικές ψάχνουν εκτάσεις στον κάμπο

Οι δραματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη με τις ραγδαίες ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής, που έχουν καταστήσει προβληματική τη σίτιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου λόγω της αντικατάστασής τους από την καλλιέργεια τεράστιων εκτάσεων με ενεργειακά φυτά για την παραγωγή των βιοκαυσίμων, έφτασαν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στη Μαγνησία…
Αποκαλυπτικός για το ζήτημα ήταν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί αντιπροσώπους από πολυεθνικές εταιρίες, που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν τεράστιες εκτάσεις στον κάμπο, προκειμένου να τις καλλιεργήσουν με ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Ο κ. Πρίντζος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση δεν ήταν μία, αλλά τρεις!!!
Σε διερεύνηση που έκανε, όπως είπε, για να εντοπίσει την ταυτότητα και την προέλευση των ενδιαφερομένων που ήλθαν στο γραφείο του, διαπίστωσε ότι και οι τρεις προσφορές είναι από πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής βιοαιθανόλης για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Πρίντζος, χρηματοδότες των εταιριών αυτών είναι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι των Ηνωμένων Πολιτειών!!!
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ήταν ακόμη πιο διαφωτιστικός στη συνέχεια, αφού όπως είπε, ζητούν στη Μαγνησία να νοικιάσουν συνολικές εκτάσεις 150.000 στρεμμάτων για 20 χρόνια και μάλιστα προσφέρουν πολύ ελκυστικές τιμές συνολικού ύψους 200 ευρώ το στρέμμα. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Πρίντζος, διασφαλίζουν και τα δικαιώματα που έχουν αγρότες που θα νοικιάσουν τα χωράφια τους και τα οποία ειδικά για το βαμβάκι ανέρχονται στα 90 ευρώ το στρέμμα (Σ.Σ. μέχρι το 2013 είναι διασφαλισμένα αυτά τα δικαιώματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Σύμφωνα με πληροφορίες το φυτό το οποίο ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν οι συγκεκριμένοι διεθνείς οίκοι λέγεται «αναγέννηση», είναι δενδρώδης καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε ύψος επτά μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ίδιοι οίκοι θέλουν να προχωρήσουν και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαιθανόλη και μάλιστα ζήτησαν πληροφορίες και διερεύνησαν τη δυνατότητα αγοράς του πρώην βιομηχανοστασίου της ΝΙΣΣΑΝ στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου…
Ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για να ταχθεί υπέρ ή κατά των παραπάνω κινήσεων, μεταθέτοντας τη λήψη της τελικής απόφασης στους ίδιους τους αγρότες. Εγώ, είπε, έχω την υποχρέωση να τους ενημερώσω. Να τους πω τα υπέρ και τα κατά. Η τελική απόφαση, σημείωσε, ανήκει στους ίδιους, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών τον έχουν προσκαλέσει τον επόμενο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια ενός αντίστοιχου εργοστασίου παραγωγής βιοκαυσίμων σε αμερικανική Πολιτεία.

Φωτοβολταϊκά πάρκα
Εκτός όμως από την παραγωγή βιοκαυσίμων ενδιαφέρον υπάρχει και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο κ. Πρίντζος είπε ότι τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες τεχνικές εταιρίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις, ένθεν και ένθεν της νέας εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας και σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από το δρόμο. Οι εταιρίες αυτές προσφέρουν ενοίκιο 150 ευρώ το χρόνο ανά στρέμμα με ενοικίαση των εκτάσεων για 20 χρόνια. Πληροφορίες μάλιστα από αγρότες των παρακάρλιων περιοχών ανέφεραν χθες ότι έχουν ήδη υπογραφεί και τα πρώτα σχετικά συμφωνητικά.
ANT. TΣ.

Πηγή: http://www.magnesia-online.gr/portal/modules/news/article.php?storyid=1188

3 Responses to “Αγροκαύσιμα στη Θεσσαλία -ο κάμπος στο στόχαστρο”

  1. Γεώργιος Λιαγκώνης says:

    Αν και μπαίνω πρώτη φορά σε αυτό το site μπορώ να πω ότι τα άρθρα του είναι ενδιαφέροντα! Παράκληση μόνο να μπει και άρθρο, όσον αφορά με το βιοντίζελ!

  2. ευα says:

    οκ. ενδιαφεροντα ειναι αυτα που γραφετε αλλα δν μπορω να καταλαβω γιατι δν μπορω να βρω αναν απλο ορισμο για το το ειναι αγροκαυσιμα????????

  3. ntakolas says:

    Αγροκαύσιμα είναι τα βιοκαύσιμα, όπως βιοντίζελ, βιοαιθανόλη κλπ. Δηλαδή παρόμοια υγρά με το πετρέλαιο και τη βενζίνη, που παράγονται από καλλιεργούμενα φυτά. Τέτοια είναι η ελαιοκράμβη αλλά και γνωστότερα μας όπως τα τεύτλα, το καλαμπόκι, ο φοίνικας (φοινικέλαιο) κλπ. Στην αρχή θεωρήθηκαν ως η λύση του ενεργειακού στις μεταφορές. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε την επίπτωση της καλλιέργειας τους στη διατροφή και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.