Στη Μάκρη Έβρου το τρίτο “πράσινο” σπίτι της ΕΕ

Είναι ένα σπίτι… διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βρίσκεται στη Μάκρη του Έβρου και αποτελεί ένα από τα οικολογικά σπίτια της Ευρώπης.

Επειδή υπάρχουν και Έλληνες που “την ψάχνουν”

———————————————————–
Είναι ένα σπίτι… διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βρίσκεται στη Μάκρη του ακριτικού Έβρου και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια οικολογικά σπίτια σε όλη την Ευρώπη

της Νικολέτας Μπούκα από την εφημερίδα “Μακεδονία”

Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι ο ιδιοκτήτης του δεν χρειάζεται να “πονοκεφαλιάζει” για τη ΔΕΗ και το πετρέλαιο, καθώς το σπίτι αυτό, που χρειάστηκε πέντε χρόνια, για να ολοκληρωθεί, χρησιμοποιεί τον άνεμο και τον ήλιο, για να έχει ρεύμα και θέρμανση, ενώ ακόμη και τα υλικά κατασκευής του είναι… οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Εμπνευστής και δημιουργός αυτού του πρωτότυπου σπιτιού, που παρόμοιά του υπάρχουν άλλα δύο σε όλη την Ευρώπη, ένα στην Αγγλία και ένα στην Ιταλία, είναι ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, επιχειρηματίας και μέλος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Όπως δηλώνει στη “ΜτΚ”, ο κύριος λόγος που τον οδήγησε στην κατασκευή αυτού του σπιτιού ήταν η μόλυνση που προκαλείται από την κατασκευή και τη λειτουργία των κτιρίων, ενώ το σπίτι, που είναι ανοιχτό και στο κοινό, “δείχνει” το δρόμο για την κατασκευή παρόμοιων κατοικιών στο μέλλον.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του οικολογικού σπιτιού;

Η ενέργεια που καταναλώνεται σήμερα στην Ευρώπη για τη θέρμανση των κτιρίων είναι το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η μόλυνση που προκαλείται από την κατασκευή και τη λειτουργία των κτιρίων είναι ο μεγαλύτερος μολυσματικός παράγοντας πάνω στη γη και είναι ένοχος για το 28% της μόλυνσης του πλανήτη. Έτσι στόχος μας έγινε η κατασκευή ενός κτιρίου που θα επιβαρύνει το περιβάλλον όσο γίνεται λιγότερο και κατά τη διαδικασία κατασκευής του και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Από ποια υλικά είναι κατασκευασμένο;

Οι τοίχοι του υπογείου και τα περιμετρικά τοιχία του κτιρίου είναι χτισμένα με πέτρα, που προέρχεται από κατεδαφισμένα κτίρια, από εξόρυξη θεμελίων άλλων οικοδομών και από το γειτονικό νταμάρι. Ο σκελετός του σπιτιού είναι μεταλλικός και οι τοίχοι από θερμομονωτικό τούβλο. Με τη χρησιμοποίηση τζαμιών χαμηλών απωλειών μειώσαμε τις απώλειες στο 1/3 σε σύγκριση με τα κοινά διπλά τζάμια που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κατοικίες, χωρίς να χάνουμε τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο τρόπος κατασκευής της στέγης αποκαλείται “cool roof”. Ουσιαστικά εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της ηλιακής καμινάδας, για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία σταθερή. Επιπλέον τοποθετήθηκε θερμο-αντανακλαστική θερμομόνωση, δηλαδή ένα ειδικό φύλλο αλουμινίου, το οποίο αντανακλά το 98% της ακτινοβολίας. Το ταβάνι του σπιτιού είναι κατασκευασμένο με γυψοσανίδα και έχει επιπλέον θερμομόνωση από ανακυκλωμένο ΠΕΤ, δηλαδή θερμομονωτικό υλικό από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Πώς λειτουργεί το σπίτι;

Για το ηλεκτρικό ρεύμα σχεδιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα, στο οποίο συνεργάζονται φωτοβολταϊκά και μία ανεμογεννήτρια. Δεν έχουμε σύνδεση με τη ΔΕΗ, είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι. Για το σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιήσαμε ενδοδαπέδιο σύστημα με θέρμανση του ζεστού νερού από τον ήλιο. Χρησιμοποιώντας φύλλα αλουμινίου σαν αγώγιμο υλικό επιταχύνουμε γρήγορη μεταφορά θερμότητας και χαμηλότερη θερμοκρασία εισαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ζεσταίνουμε το χώρο με το νερό στους 30 βαθμούς, ενώ για τα καλοριφέρ απαιτούνται 70 βαθμοί. Η υποβοήθηση του συστήματος σε περίοδο παρατεταμένης έλλειψης ηλίου γίνεται με τον καυστήρα βιομάζας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σπιτιού;

Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν πληρώνεις λογαριασμούς ρεύματος, δεν σε απασχολεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος είναι πολύ καλύτερη από τις συμβατικές κατοικίες. Το μεγάλο όμως κέρδος είναι για το περιβάλλον, καθώς δεν έχουμε εκπομπές καυσαερίου από τη θέρμανση και από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκπομπές καυσαερίου από την παραγωγή και τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών, ενώ μεγάλο μέρος των υλικών θα μπορεί να ανακυκλωθεί, εάν το σπίτι κατεδαφιστεί στο μέλλον.

Είναι εύκολο στη χρήση του;

Δεν υπάρχουν διαφορές στη λειτουργία του σπιτιού. Η μόνη απαίτηση από τον ιδιοκτήτη είναι να μπορεί να ελέγχει τα δύο συστήματα, το ηλεκτρικό και της θέρμανσης. Αυτό είναι ευκολότερο από τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ποιο είναι το κόστος κατασκευής του σπιτιού;

Το κόστος της κατασκευής ελάχιστα διαφέρει από την κατασκευή μιας συμβατικής κατοικίας σωστά κατασκευασμένης. Αυτό που κοστίζει είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως, για να συγκριθούν με τις συμβατικές, πρέπει να μετρηθούν σε βάθος χρόνου. Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσβεστεί σε δεκαπέντε χρόνια, εάν οι τιμές της ΔΕΗ μείνουν σταθερές, όμως αυτό είναι αδύνατον. Το λογικό είναι τα δέκα χρόνια, με χρόνο ζωής των φωτοβολταϊκών τα 25 και μηδενικό κόστος συντήρησης.

Αν χαλάσει κάτι στο σπίτι, πόσο εύκολα επισκευάζεται;

Ένα τέτοιο σπίτι είναι σωστά κατασκευασμένο, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για συντήρηση. Επιπλέον τα συνεργεία που ασχολούνται με τέτοιες κατασκευές αναγκαστικά είναι και τα καλύτερα της αγοράς, άρα υπάρχει και ο επαγγελματισμός για την υποστήριξη των προϊόντων. Η μόνη δυσκολία είναι ότι αυτοί οι τεχνικοί είναι πολύ λίγοι.

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να υιοθετήσει έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής;
Η ελληνική κοινωνία ζει και φέρεται λες και η χώρα μας έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, όλοι οι κάτοικοι είναι πλούσιοι και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές. Αυτοί που αγοράζουν ή κατασκευάζουν σπίτια ελάχιστα ασχολούνται με το πώς κατασκευάζεται το σπίτι τους. Μάλιστα προτιμούν να δώσουν επιπλέον 10.000 ευρώ στα έπιπλα κουζίνας, παρά να δώσουν 2.000 ευρώ, για να αλλάξουν τα τζάμια, που θα μειώσουν στο 1/3 τις απώλειες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επερχόμενη πετρελαϊκή κρίση με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μας υποχρεώσει να κατασκευάσουμε τέτοια κτίρια, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τις ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα.

Πηγή: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=19627

One Response to “Στη Μάκρη Έβρου το τρίτο “πράσινο” σπίτι της ΕΕ”

  1. babinos says:

    Υπάρχει κάποιο mail επικοινωνίας με τον κύριο Δημητρακόπουλο ή κάποια ιστοσελίδα που μπορεί κανείς να επισκευθεί για πιο πολλές πληροφορίες;

    Ευχαριστώ.