Οικολογικά αντι-βραβεία 2008

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

 

1. Βραβείο της πυρηνοκίνητης αυθαιρεσίας

Απονέμεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για τις θέσεις του υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, για το νέο Χωροταξικό Σχέδιο, για το όργιο ανάπτυξης και υπερεκμετάλλευσης για τουριστικούς λόγους κάθε φυσικής γωνιάς της χώρας (χιονοδρομικά, τουριστικά θέρετρα, διάνοιξη δρόμων, κλπ), για τη συμβολή του στα νέα εργοστάσια καύσης λιγνίτη και για την επέκταση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, με σοβαρές επιπτώσεις στο Θερμαϊκό. Επίσης για την ανικανότητα του Υπουργείου του να εγκαταστήσει ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπών, κάτι που οδήγησε στην εξευτελιστική τρίμηνη αποβολή της χώρας μας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο”.

2. Βραβείο της ασύμμετρης πυρόσβεσης

Απονέμεται στον πρώην Υπουργό Δημόσιας τάξης κ. Β. Πολύδωρα, για την ανεπάρκεια στο περσινό ολοκαύτωμα της Πελοπονήσου και της υπόλοιπης Ελλάδας και για τη βίαιη «πυρόσβεση» των διαδηλωτών στην Πάρνηθα, ενάντια στον αποχαρακτηρισμό υπέρ του καζίνου μέρος των καμμένων δασών

3. Βραβείο της τσιμεντένιας κακογουστιάς

Απονέμεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για τη δραματική ελάττωση των χώρων πράσινου στην πόλη και ειδικά στο μέτωπο της παραλίας, το οποίο έχει πλημμυρίσει από μπετόν, με ανάθεση της διαμόρφωσης πάρκων σε κατασκευαστικές εταιρείες.

4. Βραβείο της δασικής λαμπαδηφορίας

Απονέμεται στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδη, για την τοποθέτησή του υπέρ της αντιδασικής «τακτοποίησης» του ζητήματος των ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου.

5. Βραβείο της ανυπόφορης ανάπτυξης

Απονέμεται στον εταιρεία Minoan Group, που επιδιώκει με διάφορες μεθοδεύσεις να οικοπεδοποιήσει τουριστικά το μοναδικό Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, υλοποιώντας το μοντέλο της άγριας ανάπτυξης, κόντρα στην τοπική κοινωνία.

One Response to “Οικολογικά αντι-βραβεία 2008”

  1. Γκιώνη Ιωάννα says:

    Το υπ’αριθμόν 3ο βραβείο, όχι μόνο εκφράζει την “τσιμεντένια κακογουστιά”, αλλά και την άλογη στέρηση χώρου για περίπατο στην παραλία. “Στενέψαμε” για το μπετόν?! Προς τι η ταλαιπωρία των πεζών? Προς τι τα εκατομμύρια €? Κρίμα που δεν βγαίνουμε στο εργοτάξιο για μαζική διαμαρτυρία!!