Archive for the ‘ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ’ Category

Ανακοίνωση- ντροπή για τη νέα διαδικασία ασύλου

Αιτούντες άσυλο συνωστίζονται  στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη  © Γιώργος Μουτάφης

Αιτούντες άσυλο συνωστίζονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη © Γιώργος Μουτάφης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. (more…)

Σκούπα στους φασίστες, όχι στους μετανάστες

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, 7 ΙΟΥΛΗ, 6.30 ΜΜ, ΚΑΜΑΡΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Στις 7 Ιούλη εργαζόμενοι και νεολαία, μετανάστες και πρόσφυγες όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά βγαίνουμε στο δρόμο, ξεσηκωνόμαστε για να μην γίνει η Ελλάδα Γκουαντάναμο για τους μετανάστες. Ανάλογη διαδήλωση οργανώνεται στις 9 Ιούλη και στην Αθήνα. (more…)

Κλείνουν ένα στόμα, ανοίγουμε χιλιάδες!

antiratsistiko-festivalΌταν ξεκινούσαμε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μόλις βγαίναμε από το μεσαίωνα της δεκαετίας του ’90: τότε που η «φιλόξενη» Ελλάδα υποδεχόταν τους πρώτους μετανάστες με σκούπες και απελάσεις, οι «αγανακτισμένοι πολίτες» πυροβολούσαν ανθρώπους για ένα καρπούζι και τα κανάλια έφριτταν με τους «αλβανούς κακοποιούς». Μετανάστες και ντόπιοι δουλέψαμε πολύ από τότε για να σπάσουμε το φόβο, να σπείρουμε την αλληλεγγύη και να παλεύουμε μαζί σήμερα για ίσα δικαιώματα.

(more…)

H διαφορά μεταξύ δεξιάς και αριστερής στάσης για το Μεταναστευτικό

ContentSegment_10943843$W200_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg Η μεν Αριστερά (με την ευρεία έννοια) έχει ως κεντρικό πυρήνα της στάσης της την ένταξη / βοήθεια / ενσωμάτωση / αποδοχή.

Η δε Δεξιά την αποτροπή (της περαιτέρω μετανάστευσης). Έτσι για παράδειγμα η Δεξιά (π.χ. η ακροδεξιά ) προσπαθεί να χαρακτηρίσει κάθε ευγενική-ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους μετανάστες ως πρόσκληση και σε άλλους να ‘ρθουν (“αφού τους φερόμαστε με το γάντι”)

Το υπόρρητο μήνυμα: Φερθείτε τους άσχημα, τρομοκρατήσετε τους με τραμπουκισμούς κλπ ώστε να αποτραπούν όσοι ετοιμάζονται να έρθουν..

Φυσικά μια κοινωνία που εξωθείται σε βαρβαρότητες απ-ανθρωποποιείται και η ίδια. Και η βαρβαρότητα δεν θα μείνει μόνο εναντίον των ξένων … Θα στραφεί αρχικά εναντίον και όσων συμπαραστέκονται τους ξένους … Αλλα θα γενικευτεί (η μάλλον κινδυνεύει να γενικευτεί) και ως μοντέλο συμπεριφοράς που είχε και έχει ένα όνομα: Φασισμός!

Το κυριότερο και πιο επικίνδυνο είναι ότι γενικεύεται ένα συναίσθημα: Ο Φόβος…

Από το ιστολόγιο: Στη σπηλιά του Νοσφεράτου

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Ο πλανήτης μας εκπέμπει “SOS”

US-EARTHΣτους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ερημοποίησης, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επισημαίνοντας ότι καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή συμβάλλουμε στην αναστροφή της ερημοποίησης, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Σήμερα, υπάρχουν 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες που ενδεχομένως θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια έως το 2050, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. (more…)

Μεταναστευτικό: «Σκουπίζοντας» απλά κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι…

Forteress EuropeΤο θέμα της μετανάστευσης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και δεν λύνεται ούτε με αστυνομικά μέτρα και επιχειρήσεις σκούπα, ούτε και με χιλιάδες επαναπροωθήσεις. Τα μέτρα που ετοιμάζονται μοιάζουν στοχευμένα μόνο στην προσωρινή ικανοποίηση μερίδας πολιτών που λόγω της πλήρους ανυπαρξίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής νοιώθουν ότι κινδυνεύουν στην ίδια τους τη χώρα. (more…)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Γερμανία

Ο Μ. Τρεμόπουλος στη Στουτγκάρδη, στο συνέδριο των εκλεγμένων Πράσινων στην Αυτοδιοίκηση. (more…)

Για τα “γκέτο” μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Απουσία μεταναστευτικής πολιτικής βλέπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. (more…)

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

Εγώ όταν γεννήθηκα ήμουν μαύρος,
όταν μεγάλωσα ήμουν μαύρος,
όταν κάθομαι στον ήλιο είμαι μαύρος,
όταν κρυώνω είμαι μαύρος,
όταν τρομάζω είμαι μαύρος,
όταν πεθάνω είμαι μαύρος…

Εσύ όταν γεννήθηκες ήσουν ροζ,
όταν μεγάλωσες ήσουν άσπρος,
όταν κάθεσαι στον ήλιο είσαι κόκκινος,
όταν κρυώνεις είσαι μπλε,
όταν τρομάζεις είσαι κίτρινος,
όταν αρρωσταίνεις είσαι πράσινος,
όταν πεθάνεις είσαι γκρι…

Και έχεις το θράσος να λες εμένα “Έγχρωμο”; (more…)

Ξανάγινε Τούρκος ο Ναζίμ Χικμέτ!

Η Τουρκία επιστρέφει την ιθαγένεια του ποιητή, την οποία στερήθηκε από το καθεστώς το 1951 λόγω της αριστερής ιδεολογίας του.
(more…)