Archive for the ‘ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-GMO’ Category

25% αύξηση των καταγγελιών για τον τουρισμό

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, από την 1η Ιουλίου 2009 έως και το Δεκαπενταύγουστο, δέχτηκε 230 καταγγελίες – παράπονα των καταναλωτών, που αφορούσαν τις τουριστικές υπηρεσίες. Οι καταγγελίες, φέτος, είναι αυξημένες, κατά 25%, σε σχέση με πέρυσι (184 καταγγελίες).

Η πλειοψηφία των παραπόνων των καταναλωτών αφορούσε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα (98 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν: (more…)

Πρόγραμμα Διανομής Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία

Προτεραιότητα στα βιολογικά προϊόντα και τις τοπικές παραγωγικές δομές

fruitesΗ προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, με τη νέα σχολική χρονιά, βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν πρέπει να ειδωθεί μόνο σαν μέτρο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά σαν ευκαιρία για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην ελληνική γεωργία και για τη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης των αυριανών πολιτών. (more…)

Η επανεμφάνιση των κυρτών αγγουριών!!

armenian-striped-and-lemon-cucumbers-150x150Επιτρέπεται και πάλι η πώληση, από την 1 η Ιουλίου, οπωροκηπευτικών ακανόνιστου σχήματος που είχε απαγορευτεί σύμφωνα με τις προηγούμενες προδιαγραφές εμπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν το μέγεθος και το σχήμα πολλών οπωροκηπευτικών.

Διαβάστε περισσότερα: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1059&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στους μαθητές από το Σεπτέμβριο

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές των σχολείων εγκαινιάζουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. (more…)

Ρωσικό μπλόκο στα ελληνικά οπωροκηπευτικά

Το έχουν βάλει οι ρωσικές Αρχές, καθώς ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που ξεπερνούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές της ρώσικης αγοράς. (more…)

Γιατί δεν μοιράζεται δωρεάν γάλα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης;

Γνωρίζατε ότι από το 2006 θα μπορούσε να μοιράζεται δωρεάν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία όλου του Νομού Θεσσαλονίκης με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Απίστευτο, κι όμως αληθινό: Πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση των υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά και τη νεολαία. Κι όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο μεγάλης σημασίας σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, αύξησης της φτώχειας, διάλυσης του κτηνοτροφικού και αγροτικού τομέα στη χώρα μας, κυριαρχίας των ανθυγιεινών συνηθειών διατροφής από φαστ φουντ, παραμένει άγνωστο στην πόλη μας και σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης! (more…)

Πυροτεχνήματα: Πόσα θα είναι, φέτος, τα θύματα της χαράς;

Ανακοίνωση του ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών)
Είδη πυροτεχνίας ή πυροτεχνουργήματα είναι τα προϊόντα, που περιέχουν εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικό μείγμα και που προορίζονται να παράγουν θερμότητα, φως, ήχο, αέρια ή καπνό ή ένα συνδυασμό των προαναφερόμενων εφέ. (more…)

Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας!

Η Greenpeace ζητάει επειγόντως τη βοήθεια σας, γιατί αν πετύχει η Bayer να καλλιεργηθεί το μεταλλαγμένο ρύζι της, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας! (more…)

Μεγάλη νίκη ενάντια στα μεταλλαγμένα!

Η Γερμανία απαγορεύει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto. Εχθές (14/4/09), η Υπουργός Γεωργίας Ilse Aigner της Γερμανίας ανακοίνωσε επισήμως ότι απαγορεύεται η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON 810 της Monsanto στη χώρα!

Η Υπουργός πιστεύει πως τα νέα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως το MON810 είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον. Τώρα πια, μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON810, που είναι μάλιστα το μόνο μεταλλαγμένο φυτό που έχει άδεια να καλλιεργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα καλύτερα, όλα αυτά συμβαίνουν τον καιρό που λήγει αυτή η δεκαετής άδεια και πρέπει να αποφασιστεί αν θα δοθεί ανανέωση! Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβει η Monsanto πως το εννοούμε όταν λέμε “δεν θέλουμε μεταλλαγμένα”;

Ενεργειακή σήμανση ηλεκτρικών συσκευών

Οι ενώσεις καταναλωτών, στην Ευρώπη, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, της 30ης Μαρτίου 2009, που αφορούσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών. Η μορφή της γνωστής ενεργειακής σήμανσης, που εφάρμοζε την κλίμακα A – G, αλλάζει, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, αν οι καταναλωτές κατανοούν τη νέα μορφή

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα πίσω, για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές, που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Επίσης, η αλλαγή της σήμανσης ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών, να γίνει γνωστή η σήμανση, στους καταναλωτές και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους.. (more…)

Η ΦΑΓΕ βάζει σε «κίνδυνο» την υγεία των καταναλωτών!

Μοιράζει στους δρόμους δωρεάν γιαουρτάκια στους καταναλωτές, χωρίς να πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων. (more…)

Φυτά & σπόρους μοιράζει η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι στην Κομοτηνή

Το ενδιαφέρον μας για την τροφή και το νερό και ιδιαίτερα για την τύχη της γεωργίας, δεν μπορεί να περιορίζεται φυσικά στην παρουσίαση των “κακώς κειμένων” ανά τον κόσμο και να παραλείψει την αναφορά στις αξιόλογες δράσεις και κινήσεις που γίνονται στη χώρα μας. (more…)

Απεργία πείνας ενάντια στα μεταλλαγμένα

Στη Πολωνία κάνουν απεργία πείνας ενάντια στα μεταλλαγμένα. Εκφράστε τη συμπαράστασή σας με κάθε τρόπο. (more…)

Γεωργία και Τρόφιμα – Η Οικολογική Πρόταση

Στο συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θήβας την Κυριακή 5 Απριλίου, 11 π.μ. (more…)

Meat οut Day

Παγκόσμιες εκδηλώσεις για τα οφέλη της φυτικής διατροφής στις 21 Μαρτίου.
(more…)

Απαγόρευση του ΜΟΝ 810 -Βιολογικά με μηδέν Γ.Τ.Ο.

Άρθρο του Γ. Κολέμπα
(more…)

Και βιολογικά και μεταλλαγμένα;

Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν κινδυνεύουν στη χώρα μας με επιμολύνσεις. Γιατί λοιπόν να υπαναχωρήσει στο 0,9% παρουσίας ΓΤΟ και για τα βιολογικά ο κανονισμός της Ε.Ε.;
(more…)

Να μπει έλος στις διαφημίσεις σκουπιδοτροφών!

Η διαφήμιση τροφίμων, που είναι «πλούσια», σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, πρέπει να απαγορευτεί.
(more…)

Βοήθησε στην απαγόρευση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού!

Υπόγραψε για τη διατήρηση της απαγόρευσης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού!
Προθεσμία: 2 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα)!
(more…)

Στηρίξτε τα 4 ευρωπαϊκά «ΟΧΙ» στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!

Στείλτε την παρακάτω επιστολή στις πρεσβείες των δέκα χωρών που σύντομα θα αποφασίσουν για το μέλλον της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Ζητήστε τους να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας να διατηρήσουν το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών τους και τη γεωργία τους απαλλαγμένη από μεταλλαγμένα! (more…)

Κλείνει το Το Altromercato, το κατάστημα της Fair Trade Ελλάς στη Θεσσαλονίκη

Από το http://www.fairtrade.gr/

(more…)

Το βοδινό είναι το πιο ρυπογόνο κρέας

Οι αγελάδες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου
(more…)

Τρόφιμα και Περιβάλλον

Η εισήγηση των Οικολόγων Πράσινων στο Συνέδριο “Τρόφιμα και Περιβάλλον” (more…)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύεται για «ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα»

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων σήμερα 28/1/09 με τον υφυπουργό κ. Κιλτίδη
\"Επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων στον Υφυπουργό Γεωργίας\"
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος για το θέμα Υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης, δήλωσε σήμερα πως «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να επιτρέψει την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός της». (more…)

Η ασυδοσία των Τραπεζών

Δεν ενσωματώνουν τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, καταγγέλει το ΚΕ.Π.ΚΑ. (more…)

Πράσινο φως για το «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι;

Ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της Ελλάδας για το «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι (more…)

Μεγάλη αύξηση πείνας στις ΗΠΑ

Αύξηση περί το 30% (!) των αναγκών διατροφής στις ΗΠΑ διαπιστώνει η οργάνωση Feeding America. (more…)

Η αναλγησία των Τραπεζών δεν έχει όρια…

Οι καταναλωτές, τις τελευταίες μέρες, λαμβάνουν επιστολές, από τις τράπεζες, με τις οποίες ενημερώνονται ότι, από τον επόμενο μήνα, αυξάνονται οι χρεώσεις, για τις πιστωτικές τους κάρτες. Καταγγελία του ΚΕΠΚΑ. (more…)

Εκστρατεία υπέρ των μεταλλαγμένων!

Στην Ευρώπη σχεδιάζουν να επιταχύνουν την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών (more…)

Ισχυρά δικαιώματα στους καταναλωτές

Νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τις «πωλήσεις υπό πίεση», το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α. (more…)