Archive for the ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ’ Category

Σβήνει μετά από 120 χρόνια ζωής

LampΜετά από 120 χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως αποσύρεται σταδιακά στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από εναλλακτικές λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση έως και 50 ευρώ ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.
Διαβάστε το άρθρο της Καθημερινής, του nooz και της Greenpeace

Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στη συγκέντρωση κατά της εκτροπής

TrikalaΑντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, συμμετείχε σήμερα στη συγκέντρωση τοπικών συλλόγων, κατοίκων και πολιτών από διάφορα σημεία της χώρας κατά της εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, η αντιπροσωπεία είχε! συζητήσεις με στελέχη της τοπικής κοινωνίας και δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων που είχε κάνει και ο Μ. Παπαγιαννάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Στο στόχαστρό μας βρίσκεται το αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε η χώρα με ευθύνη των παραδοσιακών κομμάτων. Το οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα της χώρας μας που πάνω από μια εικοσαετία αγωνίζεται ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ξαναθέτει το ζήτημα και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο». (more…)

Στα Τρίκαλα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

DSCF8294aΆτυπη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα (7/8/09) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο κ. Τρεμόπουλος συμμετέχει στην κατασκήνωση εναλλακτικής διαβίωσης του «Ιασώ», στον Κλεινό Καλαμπάκας και επισκέφθηκε για λίγες ώρες την πόλη των Τρικάλων, όπου είχε επαφές με τοπικά στελέχη και φίλους. (more…)

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: καλό, αλλά μισές δουλειές

fukuoka_green_roofΤο αναμενόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται μεν σε σωστή κατεύθυνση και οι Οικολόγοι Πράσινοι το καλωσορίζουμε αλλά είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και στόχο από αυτό που έχει ανάγκη το περιβάλλον και απαιτεί η ελληνική οικονομία και οι ενεργειακά φτωχοί συμπολίτες μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προτείνει τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών των ασθενέστερα οικονομικά συμπολιτών μας πριν περίπου ένα χρόνο από εθνικούς πόρους μια και τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης. Σήμερα, θεωρούν ότι και μετά την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ πρέπει η χώρα να συνεισφέρει χρήματα και από εθνικούς πόρους (πχ από πόρους για κοινωνική πολιτική, για προστασία περιβάλλοντος, για εξοικονόμηση ενέργειας κα) για να διευρυνθεί ο στόχος του προγράμματος που έχει πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ωφέλη. Για παράδειγμα η χρηματοδότηση μέχρι 30-50% της δαπάνης δεν θα βρει ανταπόκριση στους τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας που κάθε χειμώνα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και τη διατροφή τους (περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά ή 12% του πληθυσμού). (more…)

Ταξικότητα της ενέργειας και Οικολογία

Tου Νίκου Τακόλα Μηχ/γου Ηλ/γου MSc, MBA, Μέλους Ο-Π 

Μέσω κάποιου e-mail έφτασε στα χέρια μου, το εταιρικό όραμα της πολυεθνικής ΑΒΒ, για τις ΑΠΕ σε βάθος πενήντα χρόνων. Είναι ένα θαυμάσιο όραμα, που, μεταξύ άλλων, αντικαθιστά συμβατικές πηγές στερεών υδρογονανθράκων και πυρηνικών, με αιολική, υδραυλική και ηλιακή ενέργεια, 1200 GW!!! Σαν ΑΠΕ θα ορίσουμε το σύνολο των μορφών ενέργειας, γνωστών ή ..επερχόμενων, που είναι «πρακτικά» ανεξάντλητες στον πλανήτη και η χρήση τους δεν τον μολύνει ή δεν τον θέτει σε κίνδυνο. (more…)

Ενεργειακή σήμανση ηλεκτρικών συσκευών

Οι ενώσεις καταναλωτών, στην Ευρώπη, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, της 30ης Μαρτίου 2009, που αφορούσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών. Η μορφή της γνωστής ενεργειακής σήμανσης, που εφάρμοζε την κλίμακα A – G, αλλάζει, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, αν οι καταναλωτές κατανοούν τη νέα μορφή

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα πίσω, για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές, που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Επίσης, η αλλαγή της σήμανσης ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών, να γίνει γνωστή η σήμανση, στους καταναλωτές και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους.. (more…)

Οι 10 μεγαλύτεροι ρυπαντές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα για το 2008

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΗ συνεχίζει να ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο δικαιούται σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2008 – 2012. (more…)

Οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη επίδραση στην άγρια φύση


Αναφέρει έκθεση της ROYAL SOCIETY for the PROTECTION of BIRDS – RSPB. (more…)

Οδηγός για τον ηλιακό κλιματισμό


Από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
(more…)

Ημερίδα για Κλίμα+Ενέργεια


Τη διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ηράκλειο στις 14.3.09
(more…)

Το τελευταίο αντίο στους λαμπτήρες πυράκτωσης!

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης, που πιθανόν κρέμονται τώρα στο ταβάνι του σπιτιού σας, θα εξαφανιστούν σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012, σύμφωνα με ένα σχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Μη βιαστείτε όμως να πάτε στα μαγαζιά για να αγοράσετε τεράστιες ποσότητες πριν γίνουν άφαντοι! Οι επιλογές που θα έχετε στο μέλλον ως καταναλωτές είναι οι λάμπες φθορισμού ή αλογόνου που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα! (more…)

145 εκ ευρώ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το 2008

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρισμού 2008 (more…)

Οικολογία και Βιομηχανική Παραγωγή – Η θεωρία του συνολικού κόστους παραγωγής ενέργειας

Πόσο είναι εφικτή και σε τι βάθος χρόνου, η σταδιακή πλήρης αντικατάσταση των συμβατικών ενεργειακών πηγών, με ΑΠΕ τις γνωστές ως τώρα αλλά και τις όποιες διαφαινόμενες, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, 20 χρόνια και μετά;

Αν είναι εφικτή, ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί από σήμερα, περίοδο συνύπαρξης ΑΠΕ και συμβατικών πηγών, στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των δεύτερων από ΑΠΕ; (more…)

“Εγχειρίδιο καταστροφής του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές”

Χαρακτηρίζει η Greenpeace την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (more…)

Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια

Το διοργανώνουν οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21-23/11, στην Αθήνα, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ). (more…)

Ο Ζερεφός για την αγωνία του πλανήτη

Συνέντευξη του διεθνούς φήμης καθηγητή (more…)

Μας προετοιμάζουν για πυρηνικό εργοστάσιο!

Πρόταση από το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής. Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου. (more…)

ΑΠΕ: H ΥΔΡΙΑΔΑ και η δίψα

Αν ταξιδέψει κανείς στις Κάτω Χώρες, θα δει ένα σωρό ανεμογεννήτριες (Α/Γ), χωρίς να υπάρχουν καλώδια δίπλα τους. Ούτε και υπόγεια θα μπορούσαν να ήταν τα καλώδια, αφού υπάρχει πολύ νερό τριγύρω. Η εξήγηση είναι ότι δεν πρόκειται για Α/Γ που παράγουν ρεύμα, αλλά για άλλης χρήσης. Π.χ για προώθηση νερού (Pumping) εκτροπή ροής κλπ. (more…)

Παρών στη ΔΕΘ στο «μπλοκ της ενέργειας»

Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων και της Οικολογικής Κίνησης (more…)

Αγροκαύσιμα στη Θεσσαλία -ο κάμπος στο στόχαστρο

Πριν ακόμα η Ελλάδα ξεκαθαρίσει τη στάση της στα βιοκαύσιμα, πριν ακόμα αποσαφηνιστεί το περιβαλλοντικό κέρδος της τεχνολογίας αυτής, στήνονται αποφάσεις βάθους χρόνου. Τεράστιες εκτάσεις ήδη αναζητούνται στη Θεσσαλία, από διεθνείς επενδυτές. (more…)

Στη Μάκρη Έβρου το τρίτο “πράσινο” σπίτι της ΕΕ

Είναι ένα σπίτι… διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βρίσκεται στη Μάκρη του Έβρου και αποτελεί ένα από τα οικολογικά σπίτια της Ευρώπης.
(more…)

«Πράσινος» ουρανοξύστης στο Ντουμπάι

dubai1.jpgΟ πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης θα κτιστεί στο Ντουμπάι, με στόχο να ενισχύσει την εικόνα που καλλιεργεί το εμιράτο ως πρωτοπόρο στην οικοδομική τεχνολογία. Ο ουρανοξύστης αυτός θα έχει ύψος 312 μέτρων και στο κτήριο θα παράγεται περισσότερη ενέργεια απ αυτή που θα έχει ανάγκη. (more…)

ΑΠΕ Στις ακτές της Νορβηγίας ο πρώτος σταθμός «οσμωτικής ενέργειας»

Μας άρεσε πολύ σαν ιδέα και το ….κατακλέψαμε από το in.gr. Πρόκειται για μια μορφή ενέργειας, χαμηλού (αρχικά) μεγέθους, που βασίζεται στην τάση του νερού, να ρέει από το αλμυρότερο στο γλυκύτερο. Αυτή η συνεχής κίνηση, μπορεί π.χ να γυρίζει μια τουρμπίνα κλπ. Υπάρχει πάντα σκεπτικισμός στους φίλους των ΑΠΕ, για χαμηλές ποσότητες ενέργειας. Κοιτάζοντας την εξέλιξη, μπορούμε να πούμε: ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ -ΑΠΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΕΣ (ΤΙΣ AΠE). (more…)

Εφαρμοσμένη Οικολογία: Ένα εντελώς πράσινο σπίτι

Μία ανεμογεννήτρια και τρία φωτοβολταϊκά συστήματα, μία γεώτρηση και ένας υπολογιστής με δορυφορική σύνδεση στο Ίντερνετ τούς εξασφαλίζουν δωρεάν φως, νερό και τηλέφωνο!

Έκαναν το σπίτι τους 100% «πράσινο»!

«Φτιάξαμε το δικό μας ενεργειακά ανεξάρτητο… κρατίδιο»
«Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, και ενώ το θερμόμετρο στην αυλή μας έδειχνε 45 βαθμούς, η θερμοκρασία εντός του σπιτιού δεν ξεπερνούσε τους 29», (more…)

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΤΟΝ ΑΛΛΟΤΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

lignites.jpgΣτην ηλεκτρονική εφημερίδα της Κοζάνης http://www.kozani.net γίνεται δημοσκόπηση για την εγκατάσταση ή όχι νέων λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή.

Πάρετε μαζικά μέρος και ψηφίστε ΟΧΙ στις νέες λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες μας απομακρύνουν από το δρόμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ήπιας ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας. (more…)

ΑΠΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Οικολογικό εργαλείο ή (ένας ακόμα) τζόγος;

wind_pic.jpgΟ Αίολος, θεός του ανέμου, φαίνεται να κυριαρχεί στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τις ΑΠΕ δηλαδή. Η μορφή ενέργειας αυτή, φαινόταν ασθενέστατη τη δεκαετία του 1970, κάπως ασθενής στη δεκαετία του 1980, κάπως αξιόλογη στα 1990 και …η ισχυρότερη εναλλακτική πηγή στη δεκαετία του 2000. Από τις 4 ανεμογεννήτριες της Σαμοθράκης του 1981, με 55 KW η καθεμιά, εγκαθίστανται στην Ελλάδα μεγέθη των 3 MW (3000 KW) ανά ανεμογεννήτρια, μαζικά και 5 MW (5000 KW) σύντομα, 100 φορές μεγαλύτερες δηλαδή ως προς τις πρώτες. Μα και τα μεγέθη ύψους αλλάζουν, η επίδραση στο περιβάλλον κλπ. (more…)

Πορτογαλία – Ελλάδα 1:0 (στα ηλιακά). Με φιλοδοξία 45% ενέργεια από ΑΠΕ, ως το 2010

pv_portugal.jpgΌταν η χώρα μας βγήκε από το γύψο 7ετίας (της χούντας) το 1974, η Πορτογαλία έβγαινε από το γύψο των δικτατόρων Σαλαζάρ – Καετάνο, 42ετίας. Η χώρα έπασχε από οικονομικό μαρασμό και τριτοκοσμική εκμετάλλευση.

Πολλές παραλίες της ήταν μολυσμένες από τα διεθνή καράβια, εκτάσεις της αγορασμένες από ξένους (ως κι ο …δικός μας Τιερύ Ρουσέλ – της Ωνάση κατείχε τσιφλίκια), (more…)

ΑΠΕ Βιοκαύσιμα: Υπάρχουν και ….αντιοικολογικές χρήσεις της οικολογίας

eleocramvi.gifΗ καλλιέργεια βιοενεργειακών φυτών, φαινόταν ότι είναι η ελπίδα της φτωχής ανθρωπότητας. (more…)

20% ΑΠΕ, ως το 2020 αποφάσισε η ΕΕ. Οριστική δέσμευση ή άλλη μία πομφόλυξ;

To σύμπλοκο ζήτημα: Κλιματική Αλλαγή – Μη πυρηνική Ενεργειακή Επάρκεια – ΑΠΕ – Αειφόρος Ανάπτυξη
(more…)

ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΙΧ…

ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΡΥΠΑΝΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Κι από επίσημα «χείλη» η αυξημένη ρύπανση, των πολλών κυβικών και των τζιπ

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εφαρμόζει εθελοντικά standards για τη μείωση των ρύπων, που αποκλίνουν 50% από τη συμφωνία με την ΕΕ.

To πλήρες άρθρο από το In.gr: Όρια στη ρύπανση από τα αυτοκίνητα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή