Archive for the ‘ΦΥΣΗ – ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ’ Category

Διαδήλωση κατά του φράγματος του Αχελώου στη Μεσοχώρα

DSCF8364a Διαδήλωση κατά του φράγματος του Αχελώου, που έγινε στη Μεσοχώρα. Η πορεία της διαδήλωσης ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί της Κυριακής 9/8 με αυτοκίνητα, από το κέντρο του χωριού και κατέληξε πάνω στο φράγμα. Στην διαδήλωση συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος (more…)

Ανύπαρκτη σχεδόν η παρακολούθηση της βιοποικιλότητας

biodiversityΕρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Μ. Τρεμόπουλου

Μεγάλο έλλειμμα στη σχετική περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εντοπίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και ζητάει μέτρα και δεσμεύσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των οικοτόπων και των ειδών τους. (more…)

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Κινείται νομικά για την έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης, μετά τις δράσεις των Οικολόγων Πράσινων.

DhmasΣήμερα επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας για την αποτυχία της να λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας της Κορώνειας, ενός από τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς υγρότοπους, παρόλη την προσπάθεια εφησυχασμού της κοινής γνώμης που έγινε χτες από στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να αποσταλεί μια πρώτη γραπτή προειδοποίηση για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα νομικά μέτρα και το πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι απαραίτητα για την περιοχή. (more…)

Κορώνεια: Κινητοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετά την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

Koronia 09-06-20Έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί ειδική συνάντηση για να εξετάσει τις καταγγελίες για τα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Συνοχής έργα και δράσεις. Ταυτόχρονα, έφτασε ήδη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων και προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα. (more…)

Η Κορώνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Στοιχεία για την πορεία των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. (more…)

Πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Ασωπό, την Κορώνεια και τον Κορινθιακό

asopos-affisaΜια πολύ σημαντική πρωτοβουλία οργανώνεται στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλες την Τετάρτη 15/4 για τον Ασωπό, την Κορώνεια και τον Κορινθιακό από την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τους Οικολόγους Πράσινους και το Ινστιτούτο για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό (ΙΤΑΠ-Βοιωτία). (more…)

Εκτροπή του Αχελώου: περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Κοινή ανακοίνωση 6 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS)

Σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να πετάξει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα άχρηστο και περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο: την εκτροπή του Αχελώου. (more…)

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ!

Αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση και ψήφισε μόνος τον κανονισμό του Ν.Σ.
Νέα στοιχεία για τις παρανομίες στο Πανόραμα
Καταγγελίες των εργοληπτών για σκοτεινές μεθοδεύσεις στους διαγωνισμούς
Απαράδεκτη η ακμαιοκτονία των κουνουπιών.
(more…)

Μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών

Για τους φίλους της άγριας ζωής:

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1oς όροφος, Αίθουσα Συνεδρίων) με θέμα «Μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών» από την Μαρία Παναγιωτοπούλου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ε.Ο.Ε. σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Σέιχ Σου

Πραγματοποιήθηκε χθές 15/2, η συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Σέιχ Σου στη Γέφυρα Παιρεβού γύρω στις 12:00, όπου δεκάδες άνθρωποι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των έργων οδοποιίας στο δάσος του Σέιχ Σου. (more…)

Γήπεδα Γκολφ και Υδατικοί Πόροι

Ημερίδα Οικολογικών Οργανώσεων στις 15 Μαρτίου στον Αλμυρό
(more…)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα

«Οι προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής φύσης ως ευκαιρίες εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου»

Την αγωνία τους, τις προτάσεις τους αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της φύσης παρουσίασαν είκοσι (20) προσκεκλημένα ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς, που συμμετείχαν στην Ημερίδα διαλόγου για την κατάσταση των προστατευόμενων περιοχών και για την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας και διαχείρισής τους. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι χθες Σάββατο 7.2.09 στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων. (more…)

Οι προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής φύσης

Ημερίδα διαλόγου και επεξεργασίας θέσεων των Οικολόγων Πράσινων στις 7.2.09 στη Θεσσαλονίκη
(more…)

Ποια προοπτική για την ελληνική φύση;


Ημερίδα διαλόγου, Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, Θεσσαλονίκη
(more…)

Συνεχίζεται η μάχη για το Χωροταξικό του Τουρισμού. Υπόγραψε και εσύ!

Νέα προσπάθεια ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει το Χωροταξικό του Τουρισμού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ όρισε νέα ημερομηνία ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2009. (more…)

Κακή η κατάσταση σε Αξιό, Νέστο, Αλιάκμονα

Μελέτες μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ το αποδεικνύουν (more…)

Στον εισαγγελέα για την Κορώνεια

Η Κορώνεια σκοτώνει τα πουλιά Καταγγελία στον εισαγγελέα κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος για την Κορώνειας, στην οποία καταγγέλλει ότι διαπράττονται σοβαρά ποινικά αδικήματα και ζημίες στο περιβάλλον κατά την κατασκευή της ενωτικής τάφρου Κορώνειας –Βόλβης. (more…)

Η πρώτη νίκη ενάντια στο Χωροταξικό του Τουρισμού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέβαλε επ’ αόριστον την ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. (more…)

Υποβαθμίζουν το Δέλτα Αξιού -Λουδία –Αλιάκμονα

Η πολιτική Σουφλιά βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και τον καλούν να πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά μερίδας κατοίκων, κυνηγών, επιχειρηματιών κ.α. Εκτιμούν ότι όλα αυτά γίνονται με την ανοχή της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος δεν μπορεί να αρθρώσει μια αυτόνομη και απεξαρτημένη από τα κομματικά και τα τοπικά συμφέροντα πολιτική: (more…)

SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η ΚΥΑ, έτσι όπως υπογράφηκε, όχι μόνο περιορίζει την αρχικά προταθείσα απ όλους τους φορείς έκταση αλλά και προβαίνει σε μία σειρά τροποποίηση ζωνών και χρήσεων γης, που καθιστούν το Πάρκο στην πράξη ανενεργό και ανίκανο να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος και αδιατάρακτος βιότοπος, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. (more…)

Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ιδρύεται το «Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης», που περιλαμβάνει και τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την προστασία της περιοχής από αυτά που καλείται να λύσει, τονίζουν σε κοινό δελτίο τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
(more…)

Η νέα τραγωδία της Κορώνειας και οι ευθύνες

Η νέα τραγωδία των μαζικών θανάτων πουλιών στη λίμνη Κορώνεια ήρθε να αναδείξει για μία ακόμη φορά το τρομερό κενό που υπάρχει όσον αφορά την προστασία περιοχών υψηλής οικολογικής αξίας της χώρας μας. Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός πουλιών (πάνω από 7000, σύμφωνα με αναφορές της 9ης Σεπτεμβρίου) αλλά και η εκατόμβη των σπάνιων Αργυροπελεκάνων. Πάνω από 150 άτομα αυτού του διεθνώς απειλούμενου είδους είχαν βρεθεί μέχρι την περασμένη Πέμπτη νεκρά, φέρνοντάς το πιο κοντά στην πλήρη εξαφάνιση.
(more…)