Archive for the ‘ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ’ Category

Πορεία-διαμαρτυρία της ΔΕΘ 2009

09-09-05 De8 Oikologoi PrasinoiΠραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες Σάββατο 5/9/09 η πορεία στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου φορείς και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και οι Οικολόγοι Πράσινοι διαδηλώσαμε μαζί ενάντια στις απαράδεκτες πολιτικές της Κυβέρνησης Καραμανλή. (more…)

Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ.

ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

1106019

Η Τοπική Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων υποστηρίζει περισσότερο τη λύση της Σίνδου παρά εκείνη του Λαγκαδά για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ για λόγους περιβαλλοντικούς, συγκοινωνιακούς και αστικού σχεδιασμού.

Επίσης, θεωρεί απαραίτητη και την περαιτέρω διαβούλευση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της πόλης της Θεσσαλονίκης. (more…)

Αλλαγή Κλιματιστικών: Το κύριο είναι η μόνωση των κτηρίων

Tο μήνυμα λέει “Ο αέρας που δροσίζει το σπίτι σας, υπερθερμαίνει τη γη”. Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από μια αφίσα εταιρίας ενδυμάτων και έχει τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά ενός κτηρίου. Στην φωτογραφία παρατηρούμε πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή από τις πλημμύρες στην Ασία, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ένας από τους λόγους του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι και η υπερβολική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που προκαλείται και από την χρήση κλιματιστικών.

Αποσπασματικό και ανεπαρκές θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το μέτρο της επιδοτούμενης απόσυρσης κλιματιστικών χαμηλής απόδοσης. Υπογραμμίζουν ότι αφήνει άθικτο το κύριο πρόβλημα που προέρχεται από την ανεπαρκή (ή ανύπαρκτη στο 80% των κτιρίων) μόνωση των κτιρίων. Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το μέτρο να αποδειχθεί συνολικά αρνητικό για το περιβάλλον καθώς δεν φαίνεται να έχει ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι τα ψυκτικά αέρια των κλιματιστικών που αποσύρονται δεν θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας περισσότερο στην κλιματική αλλαγή ή την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος.

(more…)

Διεθνής Διαφάνεια: Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2009

Το νέο βαρόμετρο δείχνει ότι παγκοσμίως τα πολιτικά κόμματα και η δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο διεφθαρμένοι τομείς.

Το «Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009», μια έρευνα που διενεργήθηκε από τη Gallup και άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων για την παγκόσμια οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», πραγματοποιήθηκε σε 69 χώρες, με 73.132 συμμετέχοντες πολίτες.

logo_el-GRΤα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται παγκοσμίως, με βαθμολογία 3.9 (στην κλίμακα 1 έως 5, όπου 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας, ακολουθούμενος από τη δημόσια διοίκηση. (more…)

Για την Αλληλέγγυα Οικονομία

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στην Αθήνα (more…)

Βαλκανική Συνδιάσκεψη

Πράσινοι από όλες τις βαλκανικές χώρες θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16.5.09, σε μια συνδιάσκεψη με στόχο τη συνεργασία για πιο πράσινα και ειρηνικά Βαλκάνια. Μια συνεργασία ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια, στην κλιματική αλλαγή, στα μεταλλαγμένα, στη ρύπανση των ποταμών, την υποβάθμιση των λιμνών και των προστατευόμενων περιοχών, την καταστροφή των δασών κ.α.

(more…)

Με αφορμή την Πρωτομαγιά…

Μίνιμουμ εθνικό μισθό για να μπορούν να ζουν ανθρώπινα όλοι οι πολίτες, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
(more…)

Για μια βιώσιμη έξοδο από τον φαύλο κύκλο του χρέους

Τοποθέτηση της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων (more…)

Χωρίς προοπτικές η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκτιμούν ότι η Ε.Ε. έχει χάσει την ευκαιρία να κάνει κάτι ουσιαστικό.
(more…)

Οικολογική προσέγγιση στην ανάπτυξη;

Οι αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνες τους με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Εισήγηση του Χάρη Τοπαλίδη στην Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων για την οικονομία.
(more…)

Βιωσιμότητα, ανάπτυξη και “πράσινος” καπιταλισμός

Προοπτικές και όρια μιας δύσκολης σχέσης.
Εισήγηση του Δημήτρη Φουτάκη στην Ημερίδα για την Οικονομία των Οικολόγων Πράσινων.
(more…)

Κλείνει το Το Altromercato, το κατάστημα της Fair Trade Ελλάς στη Θεσσαλονίκη

Από το http://www.fairtrade.gr/

(more…)

Πράσινη Λύση στην κρίση

Πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή 22/2 η ημερίδα της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: “Από την οικονομική κρίση και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης στην Πράσινη Οικονομία και το Green New Deal” με την παρουσία αρκετών φίλων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος ενόψει των ευρωεκλογών οι πανεπιστημιακοί Γ. Καλλής, καθηγητής (more…)

Παρακολουθείστε από τον υπολογιστη σας “ζωντανά”, τις εργασίες στην ημερίδα στην Αθήνα

Όσοι/όσες έχετε σύνδεση ADSL μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες στην ημερίδα που οργάνωσε η Θεματική Ομάδα Οικονομίας «Από την οικονομική κρίση και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης, στην Πράσινη Οικονομία και το Green New Deal – Πράσινη λύση στην κρίση» που γίνεται αυτή τη στιγμή και ως τις 21.30 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ (πλατεία Μεταξουργείου) μέσω των EcogreensTV και ΤΒΧΣ (Τηλεόραση χωρίς Σύνορα)

«ΕΚΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα «Πλαίσιο διαλόγου με προτάσεις για διέξοδο από την οικονομική κρίση: Πράσινη στροφή στην οικονομία, ριζική απάντηση στην κρίση», υποστηρίζοντας ότι «ουσιαστική διέξοδος υπάρχει μόνο αν απαντήσουμε στην οικονομική κρίση με πολιτικές που απαντούν παράλληλα και στην κρίση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην απειλή για το κλίμα». Ο βασικός άξονας των προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων είναι επενδύσεις μεγάλης έκτασης, κίνητρα και αντικίνητρα που θα δημιουργήσουν 50.000-100.000 πράσινες θέσεις εργασίας (more…)

Ημερίδα για την οικονομική κρίση και την Πράσινη Οικονομία

Ημερίδα με θέμα “Οικονομική Κρίση και Πράσινη Οικονομία/Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” διοργανώνει η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονικη την Κυριακή 22/2, ώρα 10.00-14.30 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27) (more…)

Πράσινη Οικονομία

Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων, Αθήνα 20/2, Θεσσαλονίκη 22/2:
«Από την οικονομική κρίση και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης στην Πράσινη Οικονομία και το Green New Deal» – Πράσινη λύση στην κρίση (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική) (more…)

Ο Πράσινος Γιαν Μουλιέ-Μπουτάν μιλά για την οικονομική κρίση

Σε σεμινάριο στις 14 Φεβρουαρίου, 6.00 μμ στη Θεσσαλονίκη (ΕΔΟΘ)
(more…)

Η ασυδοσία των Τραπεζών

Δεν ενσωματώνουν τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, καταγγέλει το ΚΕ.Π.ΚΑ. (more…)

Η αναλγησία των Τραπεζών δεν έχει όρια…

Οι καταναλωτές, τις τελευταίες μέρες, λαμβάνουν επιστολές, από τις τράπεζες, με τις οποίες ενημερώνονται ότι, από τον επόμενο μήνα, αυξάνονται οι χρεώσεις, για τις πιστωτικές τους κάρτες. Καταγγελία του ΚΕΠΚΑ. (more…)

Θα μετατραπεί η χρηματοπιστωτική σε συστημική κρίση;

Άρθρο του Γ. Κολέμπα (more…)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την οικονομική κρίση

Προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για να μη γίνει η χρηματοπιστωτική κρίση αιτία για βαθιά οικονομική κρίση αλλά ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα και τον κόσμο, για να αναζητηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, οικολογικό, αντικαταναλωτικό και κοινωνικά αλληλέγγυο. (more…)

Υπάρχει κρίση του καπιταλισμού;

Γράφει ο Γιώργος Πασχαλίδης (more…)

Υποκρισία Ψωμιάδη για τη ΒΙΑΜΥΛ

Εγκρίνει την κατεδάφιση του εργοστασίου ενώ μιλάει για τη σωτηρία του! (more…)

Γιατί δεν χτύπησε η κρίση τις ελληνικές τράπεζες;

Η “ψαλίδα” ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων φτάνει στο εξωφρενικό 19%. (more…)

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Η περίπτωση της μονής Βατοπεδίου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως «αναπτύχθηκε» η χώρα, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος και προς όφελος των πολυποίκιλων συμφερόντων. (more…)