Archive for the ‘ΕΝ ΟΙΚΩ’ Category

Διαλέξτε το εξώφυλλο του Οικολογικού Ημερολόγιου!

Δείτε τα προτεινόμενα σχέδια εξωφύλλου για το Οικολογικό Ημερολόγιο του 2009 και πείτε τη γνώμη σας. (more…)

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του “Εν Οίκω”

240208_02.jpg

Από το τεύχος 78 του «Εν Οίκω» της εφημερίδας της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης επιλέγουμε:

– Πυρηνικός κλοιός για την Ελλάδα
– Πως όριζε την οικολογία ο Αντρέ Γκορζ
– Yπάρχουν «πράσινες» αξίες;
– Λιμάνι δημόσιου χαρακτήρα
– Συγκροτήθηκε ο πράσινος πολιτικός πόλος
– Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όλοι για την Κορώνεια
– Σκέχεις για ένα εναλλακτικό μοντέλο άμυνας
– Το κίνημα του Fair Trade και οι συνεταιρισμοί

ΟΙΚΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Ένας συνδυασμός πράσινης και αριστερής σκέψης

230108.jpg Του Σ. Αιγαιοπελαγίτη

Ο οικο-σοσιαλισμός αποτελεί ένα ρεύμα σκέψης που συνδυάζει στοιχεία από μαρξισμό, σοσιαλισμό, πράσινη πολιτική, οικολογία και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Κεντρική πεποίθηση αποτελεί ότι η επέκταση του καπιταλιστικού συστήματος είναι η αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, μέσω της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού, υπό την επίβλεψη των καταπιεστικών κρατών και των διακρατικών δομών. (more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.75

Προγράμματα για την αποδοχή των μεταλλαγμένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη περσινή της Συνέλευση στη Βιέννη, έχει ενεργοποιηθεί με προγράμματα για το «διάλογο με τους πολίτες» και προκαλεί σύγχυση με τους όρους «βίο» και «βιοτεχνολογία», ανακοινώνοντας ότι δίνει βάρος στη «προώθηση μιας ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής, αειφορικής οικονομίας που βασίζεται σε μια Βιο-οικονομία». Στη συνέντευξη Τύπου της Ε. Επιτροπής IP/07/484 της 11.04.07, αναφέρεται επίσης η γενετική μηχανική ως «βιοτεχνολογία, η οποία υπήρξε ήδη πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια».

(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.74

Απειλείται η απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού στην Ουγγαρία

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαναγκάσει την Ουγγαρία να άρει την απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού MON 810. Στη ψηφοφορία τις 18.09.06 δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία, μετά από το πολύπλοκο σύστημα καταγραφής των ψήφων, αν και υπερψήφισαν τη πρόταση δεκατέσσερα κράτη μέλη και με μόνο πέντε κατά (και με έξη αποχές).
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.73

ΓΤ ρύζι της Bayer στην αγορά χωρίς έγκριση

Στις 18 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων FDA και από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ότι βρέθηκε μια μολυσμένη με ΓΤΟ ποικιλία του αμερικανικού long grain ρυζιού, από μια ποικιλία της εταιρίας BAYER Crop Science (με χαρακτηριστικά LL601, ανθεκτικής σε ζιζανιοκτόνο).
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.72

Οι ΓΤΟ της δεύτερης και τρίτης γενεάς

Μετά την αμετάβλητη απόρριψη των στόχων της γενετικής τροποποίησης με «αγρονομικά πλεονεκτήματα» στα καλλιεργήσιμα φυτά, γίνεται τώρα με μεγάλες υποσχέσεις η προσέλκυση στο τομέα των «non food», για να επιτευχθεί η αποδοχή της γενετικής μηχανικής από τους καταναλωτές.
(more…)

Μεταλλαγμένο καλαμπόκι στην Ε.Ε.

Μπορεί οι ευρωπαίοι καταναλωτές να αρνούνται τα μεταλλαγμένα αλλά στην Ε.Ε. κάποιοι γεωργοί άρχισαν να στρέφονται προς τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Το 2005 ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος καλλιεργήθηκε σε συνολική έκταση 550 χιλιάδων στρεμμάτων στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Τσεχία και στη Γερμανία. Αυτή η έκταση αντιστοιχεί στο 0,5% της συνολικής παραγωγής αραβόσιτου στην Ε.Ε. Ο γενετικά τροποποιημένος (ΓΤ) αραβόσιτος στην Ε.Ε. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφές. Το 2006 η καλλιέργεια του ΓΤ αραβόσιτου συνέχισε να αυξάνει, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Γαλλία, στην Τσεχία και στη Γερμανία.
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.70

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.69

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.68

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ
(more…)

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ – Ρεπορτάζ από το Βερολίνο

Ενότητα και αισιοδοξία από το Συνέδριο των απαλλαγμένων από μεταλλαγμένα περιοχών

Από την Πάολι Μάιερ

«Η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίνεται στη νέα πρόκληση και δικτυώνεται», είναι το συμπέρασμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου στις 14-15.1.2006. Στην αίθουσα του Συνεδρίου, υπό την παρουσία αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης συζητούσαν 250 αντιπρόσωποι από 38 χώρες, για το πως θα αντιμετωπισθεί η εισβολή των μεταλλαγμένων (Γ.Τ.Ο.) στην Ευρώπη και για το δικαίωμα των καταναλωτών και των αγροτών να διεκδικήσουν μια γεωργία απαλλαγμένη από ΓΤΟ. Εκεί συναντήθηκαν τα «βασικά στελέχη» του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα από την Ισλανδία έως την Κένυα και τη Βραζιλία, από την Ιρλανδία έως τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
(more…)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.67

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ
(more…)