Archive for the ‘ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ’ Category

Ελευθερία στην πληροφορία και στα μέσα!!!

sfd_2009_banner_web

Την 19η Σεπτεμβρίου, 500 ομάδες, σε 90 κράτη, ενώνουν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν ελεύθερο λογισμικό, που διατίθεται δωρεάν, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, καταργεί τους περιορισμούς. (more…)

ΒΗΜΑ Premium – wtf?

Κείμενο του Ν. Δρανδάκη από το http://www.nylon.gr/social-media/vima-premium-wtf/

Για τον ΔΟΛ διαβάζω εδώ και καιρό ότι ετοιμάζει σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης με όχημα το Βήμα – και αυτό είναι από μόνο του θετικό. Είδα όμως προ ολίγου στο Μediablog την ανακοίνωση τους για τη δημιουργία συνδρομητικής υπηρεσίας με την ονομασία Premium, και αμέσως μου ήρθε το γνωστό wtf? – “τι διάολο” Ελληνιστί. (more…)

Παρακολουθείστε από τον υπολογιστη σας “ζωντανά”, τις εργασίες στην ημερίδα στην Αθήνα

Όσοι/όσες έχετε σύνδεση ADSL μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες στην ημερίδα που οργάνωσε η Θεματική Ομάδα Οικονομίας «Από την οικονομική κρίση και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης, στην Πράσινη Οικονομία και το Green New Deal – Πράσινη λύση στην κρίση» που γίνεται αυτή τη στιγμή και ως τις 21.30 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ (πλατεία Μεταξουργείου) μέσω των EcogreensTV και ΤΒΧΣ (Τηλεόραση χωρίς Σύνορα)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητα

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων Χωρίς Αυτοκίνητα. Συνήθως καμιά πόλη στην Ελλάδα δεν παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη ημέρα, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η ημέρα θεωρείται ως ευκαιρία για προβληματισμό, νέες προτάσεις και νέα μέτρα. Στα καθ’ ημάς, η τυραννία του αυτοκινήτου καταδυναστεύει τις πόλεις και τους ελεύθερους χώρους, χωρίς κανείς υπεύθυνος της Αυτοδιοίκησης να προθυμοποιείται να πάρει μέτρα. Είναι κοινοτοπία να αναφέρουμε ότι τα συμφέροντα που στηρίζουν τη χρήση και την επέκταση της χρήσης του αυτοκινήτου είναι τεράστια. Αν όμως θέλουμε να βάλουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, τότε θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν συμφέροντα, μικρά και μεγάλα.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Όπως λέγαμε και σε προηγούμενο τεύχος, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) περιέχει ένα ριζοσπαστικό περιεχόμενο ανατροπής ολόκληρης της παραδοσιακής εκπαιδευτικής νοοτροπίας, κάτι που διαφαίνεται και σε πρόσφατες εκδόσεις, όπως το περιεκτικότατο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Α. Γεωργόπουλος: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση –ο νέος πολιτισμός που αναδύεται», Εκδ. Gutenberg. Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής και πειραματισμών και στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος τομέας αρχίζει να συζητείται ευρύτερα και να διαμορφώνονται και θεσμικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του, όπως η Ευέλικτη Ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο. Εξ’ ίσου αναπτύσσονται και οι διαδικτυακές πηγές και γι’ αυτό σήμερα παρουσιάζουμε ένα δείγμα.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οικο-κοινότητες και κομμουναλισμός

Η έννοια της κοινότητας (με την ιθαγενή, την πνευματική, την κοινοβιακή ή την ελευθεριακή μορφή της) είναι κεντρική σε μεγάλο μέρος της οικολογικής πολιτικής σκέψης. Στην Ελλάδα λίγα πειραματιζόμενα κοινοτικά κύτταρα υπάρχουν, σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου παρατηρείται μια πληθώρα κοινωνικών πειραματισμών. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε, εισαγωγικά, ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Είναι συντηρητικό το “The Ecologist”;

Το βρετανικό περιοδικό “The Ecologist” είναι ένα από τα πιο σεβαστά περιβαλλοντικά –οικολογικά περιοδικά παγκοσμίως. Πρωτοεκδόθηκε το 1970 από τον Edward Goldsmith και επί 35 χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία της οικολογικής ενημέρωσης. Ωστόσο, το όνομα του ιδρυτή του έχει συνδεθεί από ορισμένους αριστερούς με τη Νέα Δεξιά, τη διανοητική ελίτ της δυτικοευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Ο έντονος διάλογος που αναπτύχθηκε αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πτυχές στον πολιτικό λόγο ορισμένων από τους πιο γνωστούς περιβαλλοντιστές στον κόσμο –και αρκετά ερωτηματικά, όπως και αφορμές πολιτικού προβληματισμού.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Για τη βιολογική γεωργία

Η βιολογική γεωργία (ή σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία «οργανική» γεωργία) μπορεί να είναι η απάντηση στα αδιέξοδα της χημικοδίαιτης και γενετικά τροποποιημένης γεωργίας αλλά στον παραζαλισμένο αγροτικό κόσμο της Ελλάδας δεν έχει περάσει ακόμη ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση ευρείας εφαρμογής. Ούτε βέβαια και τα -ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος- κυβερνητικά κλιμάκια αντιλαμβάνονται αυτή την επιλογή σε όλες της τις διαστάσεις, παρά ίσως σε ότι είναι συμβατό με την οικονομία της αγοράς και με την προώθηση των ποιοτικών τροφίμων ως «το φαΐ των πλούσιων» και μια από τις λίγες προοπτικές της Ελλάδας για εξαγωγές. Ωστόσο, στην οργανική γεωργία βρίσκεται ένα εκρηκτικό δυναμικό κοινωνικής μεταβολής, που εστιάζεται στη σύνδεση του μικρομεσαίου αγροτόκοσμου με το οικολογικό κίνημα και τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης -ακριβώς όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση περιέχει ένα ριζοσπαστικό περιεχόμενο ανατροπής ολόκληρης της παραδοσιακής εκπαιδευτικής νοοτροπίας.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οι Πράσινοι των ΗΠΑ

Συνήθως, όταν μιλάμε για τους Πράσινους των ΗΠΑ, έχουμε στο νου μας ένα μόνο κόμμα σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη και επειδή το επίπεδο της πολιτικής οικολογίας σ’ αυτή τη χώρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και των πιο ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη, επιλέξαμε να δώσουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες και αφορμές για περισσότερη αναζήτηση. Κατά κύριο λόγο θα αναφερθούμε στα δυο πιο γνωστά «Πράσινα κόμματα» των ΗΠΑ: στους Πράσινους (Greens/Green Party USA –G/GPUSA) και στο Πράσινο Κόμμα (Green Party of the United States –GP-US).

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Κόμματα της “νέας” αριστεράς

Η πολιτική οικολογία διατηρεί αρκετά αριστερά χαρακτηριστικά, κάτι που είναι εμφανές σε αρκετά Πράσινα κόμματα της Ευρώπης (όπως το GroenLinks της Ολλανδίας) και της Αμερικής (Πράσινοι των ΗΠΑ – www.gp.org). Ωστόσο, υπάρχει και η αντίστροφη τάση, με αρκετά αριστερά κόμματα να έχουν περιλάβει στοιχεία πολιτικής οικολογίας και περιβαλλοντισμού στα προγράμματά τους, μετατρεπόμενα σε «κοκκινοπράσινα» κόμματα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τέτοιων κομμάτων αποτελούν τα σκανδιναβικά κοκκινοπράσινα κόμματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει και τη συμμαχία Nordic Green Left Alliance, η οποία στο Ευροκοινοβούλιο είναι ενταγμένη στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), επειδή μόνη της δεν έχει αρκετά κόμματα – μέλη ώστε να συγκροτήσει αυτόνομη πολιτική ομάδα. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε τις σελίδες και τα χαρακτηριστικά αυτών των κομμάτων, τα οποία, αν και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από κομμουνιστικά κόμματα, έχουν διαφοροποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου σε κόμματα της «ανανεωτικής» ή της «νέας» αριστεράς, με αρκετές επιρροές από τα κινήματα νεολαίας της δεκαετίας του 1960, θεωρώντας ότι παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Άγρια πτηνοπανίδα

Λόγω της επικαιρότητας της γρίπης των πτηνών, παρουσιάζουμε σ’ αυτό το τεύχος περιβαλλοντικές ιστοσελίδες που έχουν σχέση με την άγρια πτηνοπανίδα και την προστασία της. Τα άγρια πουλιά αποτελούν και αυτά θύματα στην υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδόθηκε στα άγρια είδη από εκτρεφόμενα από τον άνθρωπο πουλερικά. Οι συνθήκες εκτροφής συχνά είναι απαράδεκτες και υπεύθυνες για σωρεία προβλημάτων. Οι πληθυσμοί των άγριων πουλιών επηρεάζονται για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Σήμερα που η φύση βιώνεται και πάλι ως απειλή από τον άνθρωπο, είναι ανάγκη, όσοι αγαπούμε τα πουλιά και το περιβάλλον, να υπενθυμίσουμε την αξία των ισορροπημένων και ήπιων σχέσεων αντί της υπερεκμετάλλευσης. Ωστόσο, στις σελίδες που παρουσιάζουμε υπάρχουν και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα, όπως π.χ. για τη σχέση των πουλιών με τη γεωργία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οικολογική Πληροφόρηση on-line

Επειδή η οικολογική πληροφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στα έντυπα Μέσα, από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με οικολογικό, περιβαλλοντικό, ειρηνιστικό, αντιρατσιστικό, ανθρωπιστικό, φεμινιστικό, κριτικό στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών, αντιαυταρχικό και γενικότερα ενδιαφέρον (κατά τη γνώμη μας) περιεχόμενο. Ξεκινάμε σ’ αυτό το τεύχος με ορισμένες ελληνικές οικολογικές ιστοσελίδες σχετικά συγγενικές μεταξύ τους και με πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια ευρεία βάση για όποιον/αν θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με την οικολογική πληροφόρηση και δράση.
Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
(more…)