Archive for the ‘ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ’ Category

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΛΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

                                                                                     Του Νίκου Τακόλα

Σήμερα γιορτάζεται διεθνώς η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, ενώ η χώρα μας δεν το έχει καν αντιληφθεί. Η κίνηση με το ΙΧ δεν αφήνει περιθώριο να δει κανείς τη δωρεάν χρήση των αστικών λεωφορείων, τουλάχιστον.
Την Κυριακή 20.9.2009 πήραμε μέρος, σαν Ο-Π, στο θεματικό σαλόνι ecocars.gr SHOW. Παρουσιάστηκαν μη συμβατικά ποδήλατα και αυτοκίνητα, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου κλπ. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης,

(more…)

Το 7ο τροχαίο με θύμα αρκούδα στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

bear-hubcap-460_793498c

Το 7ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στην Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων.

Η ενήλικη αρσενική αρκούδα ήταν περίπου 25 ετών και κυριολεκτικά πολτοποιήθηκε από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα 3 αυτοκινήτων. (more…)

Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον

1558_treno-storico-002Η απόσταση ανάµεσα στις δύο ράγες των σιδηροδρομικών γραµµών στις ΗΠΑ είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες (143,5 cm).
Μάλλον παράξενος αριθµός.

Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκριµένο διάκενο;
Διότι ο σιδηρόδροµος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε µε τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδροµος στην Αγγλία, από Άγγλους µηχανικούς που µετανάστευσαν, (more…)

Περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ: εξυγίανση ή απαξίωση;

Συνέντευξη του Γ.Παρασκευόπουλου στην Τηλεόραση χωρίς Σύνορα

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ

railway1Διάβημα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών για την κατάργηση του 75% των σιδηροδρομικών δρομολογίων της χώρας από 1ης Αυγούστου, πραγματοποίησαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δημήτρη Πλατή, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία για την υπονόμευση κάθε προοπτικής για βιωσιμότητα των μεταφορών, να ζητήσει την αναστολή του κυβερνητικού σχεδίου και να καταθέσει τις οικολογικές προτάσεις για μια άλλη πολιτική μεταφορών στην Ελλάδα.

Τη συνάντηση είχαν ζητήσει οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον υπουργό Μεταφορών, αλλά ο τελευταίος δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί, παραπέμποντας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου. (more…)

Πόσα νέα ΙΧ φιλοδοξούν να πουλήσουν;

Cars 111Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εμπόρων Αυτοκινήτων χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην ουσία τα μέτρα σχεδιάστηκαν για άλλη μια φορά με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων και την αύξηση της κερδοφορίας των αυτοκινητοβιομηχανιών (που χειροτερεύει το ήδη υπέρογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών) και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. (more…)

Αφήστε το σιδηρόδρομο να δώσει λύσεις

OSE 01ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Έγκλημα κατά της βιωσιμότητας στις μεταφορές χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις δραματικές περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ που ετοιμάζει η κυβέρνηση από 1η Αυγούστου. Πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, καθώς η κυβέρνηση θυσιάζει τη συνεισφορά του τρένου στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ατυχημάτων και τη ρύπανση, για να διασφαλίσει την εκλογική υποστήριξη της από συμφέροντα που ανταγωνίζονται το σιδηρόδρομο, συχνά με αθέμιτα μέσα. (more…)

Αρνείται το βουλευτικό αυτοκίνητο ο Μιχ. Τρεμόπουλος

Tremopoulos Greek EMPΓια λόγους κυρίως συμβολισμού, για να δείξει ότι η χώρα μας πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην προώθηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν θα πάρει το αυτοκίνητο που διαθέτει η ελληνική Βουλή για τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές. (more…)

ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ

Periferiakos 209147-P7Κατά τη διάρκεια του νομαρχιακού συμβουλίου της Πέμπτης 9/7/09 συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της εξωτερικής περιφερειακής, όπου ο ευρωβουλευτής και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέπτυξε τις απόψεις που περιλαμβάνονται στο παρακάτω κείμενο και μαζί με τον Στρατή Πλωμαρίτη και τη Δήμητρα Γωγάκου κατέθεσαν το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση Ψωμιάδη, που ψήφισε μόνη της το δικό της σχέδιο, το οποίο δεν ικανοποίησε τους παραβρισκόμενους πολίτες. (more…)

«Βουλιάζει» η υποθαλάσσια

8es-niki paraliaΠαρελθόν πάει να γίνει η υποθαλάσσια αρτηρία, ένα από τα δύο έργα-«σημαία» της Θεσσαλονίκης -το άλλο είναι το μετρό. Η κοινοπραξία, στην οποία το 2006 είχε κατακυρωθεί το έργο, απέλυσε χθες τους 20 από τους 22 εργαζόμενους -επιστημονικό προσωπικό- του έργου, γιατί πλέον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Είχε προηγηθεί, πριν από 2 εβδομάδες, συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας κι ενώ εκκρεμεί αίτημα των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο για συνάντηση μαζί του έως τις 9 Ιουλίου.

(more…)

Ο …νόμος των Ελλήνων οδηγών

large_traffic_jamΚαλοκαίρι είναι και σύντομα όλοι και όλες τα ΣαββατοΚύριακα θα αποζητούμε “ξεκούραση” μακριά από τις πόλεις και την καθημεριμότητά μας. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για μετακίνηση με δημόσια μέσα συγκοινωνίας… Εννοείται ότι ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ θα πάμε κάπου με ΙΧ αυτοκίνητο. Συμβουλές λοιπόν για τους / τις οδηγούς… (more…)

Ζώα και μέσα μαζικής μεταφοράς

Στην Ελλάδα τα κατοικίδια και κυρίως οι σκύλοι δεν επιτρέπται να έχουν πρόσβαση στα περισσότερα Μ.Μ.Μ. Τουλάχιστον 1.500.000 Έλληνες έχουν σκύλο και (more…)

Όχι άλλη επιδότηση των αυτοκινήτων

Κριτική στη δραστική μείωση στο τέλος ταξινόμησης για τα νέα αυτοκίνητα από τους Οικολόγους Πράσινους. (more…)

Οι πόλεις μας, ένα απέραντο γκαράζ και αυτοκινητοδρόμιο

Θέλουμε οι πόλεις που ζούμε να μοιάζουν με τη Ζυρίχη, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη ή με το Καράτσι, το Λάγκος και το Κάιρο; -Κείμενο: ΠΕΖΗ – Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών.
(more…)

Το βοδινό είναι το πιο ρυπογόνο κρέας

Οι αγελάδες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου
(more…)

Κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αέρα!

Tα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο όπως και το διοξείδιο του άνθρακα. Τα εμπορικά αεριωθούμενα αεροσκάφη παράγουν σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερα από 600 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Δείτε στο βίντεο μια εντυπωσιακή αλλά απειλητική εικόνα.

(more…)

Πεζός εναντίον τζιπ και μετά στο …εδώλιο

Οδηγός κατέφυγε στα δικαστήρια γιατί πεζός πάτησε πάνω στο καπό του παράνομα παρκαρισμένου τζιπ του σε πεζοδρόμιο. (more…)

Για την ανασυγκρότηση του σιδηροδρόμου

Οι θέσεις του ΕΠΙΒΑΤΗ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο σήμερα, σε σχέση και με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε το ΥΜΕ. (more…)

Ημέρα λευκού μπαστουνιού

Στις 15 Οκτωβρίου διαμαρτυρία ενάντια στη στάθμευση Ι.Χ. αυτοκινήτων πάνω στα πεζοδρόμια (more…)

Μετακίνηση ανθρώπων και όχι αυτοκινήτων

Άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου (more…)

Εβδομάδα κινητικότητας

Κινήσεις Πολιτών συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις (more…)

Ποιοι ακρωτηριάζουν το μέλλον του σιδηρόδρομου;

Η απάντηση στα ελλείμματα του ΟΣΕ δεν είναι να «ξεφορτωθούμε» το σιδηρόδρομο αλλά να τον εκσυγχρονίσουμε ώστε να δημιουργήσει έσοδα αποσπώντας μεταφορικό έργο από το αυτοκίνητο αλλά και από το αεροπλάνο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για ανικανότητα των κυβερνήσεων και τη βαθιά τους εξάρτηση από συμφέροντα που ανταγωνίζονται το σιδηρόδρομο. (more…)

Μην εξοντώνετε το σιδηρόδρομο!

Ανοικτή επιστολή του Δικτύου Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. προς τον Υπουργό Μεταφορών για την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών σιδηροδρόμων (more…)

Η διάβρωση καταστρέφει την ακτή του Θερμαϊκού

Όχι στην επέκταση του διαδρόμου 10/28
Οι αρνητικές επιπτώσεις των έργων επέκτασης του διαδρόμου 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» με μπάζωμα προς τη θάλασσα ήδη άρχισαν, με έντονη διάβρωση της ακτογραμμής.
Δείτε φωτογραφίες.
(more…)

Ξεγυμνώσαμε τους σεμνότυφους!

Τεράστια η προβολή της 1ης “γυμνής” ποδηλατοπορείας

gimni-podil-11.jpgΙσχυρό ράπισμα έδωσε η άλλη Θεσσαλονίκη σε όλους τους δήθεν φύλακες της ηθικής και των χρηστών ηθών, που έβαλαν τον εισαγγελέα να απαγορεύσει την πρώτη διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα. Η πορεία έγινε με τεράστια κάλυψη από τα ΜΜΕ και οι αποφασισμένοι ποδηλάτες απαίτησαν και η αστυνομία αναγκαστικά απελευθέρωσε έναν ποδηλάτη που τα λαγωνικά της απέσπασαν από το πλήθος. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες. (more…)

Σήμερα η ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ!

στη Θεσσαλονίκη, στη περιοχή μετά του FIX στο ΛΙΜΑΝΙ
ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PORTO PALLAS (more…)

1η γυμνή ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα

27 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, η 1η διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα, για ένα STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη, στα αυτοκίνητα και στην ρύπανση που δημιουργούν.

(more…)

«Κυκλοφορία για όλους, ποδηλάτες, πεζούς, άτομα με κινητικές δυσκολίες»

Αυτό τονίστηκε και πάλι, 25 χρόνια μετά την 1η ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα

p1011592.jpg
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα 1.6.08, πολύχρωμη ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 25 χρόνια από την πρώτη ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα.
Με αφετηρία το Λευκό Πύργο, στις 11.00 π.μ. ποδηλάτες όλων των ηλικιών, με πολύχρωμα μπαλόνια και χτυπώντας τα κουδούνια τους, μέσω των οδών Ν. Γερμανού, Τσιμισκή, Σαλαμίνας και Λ. Νίκης μετέφεραν το μήνυμα της διεκδίκησης των δρόμων από τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας, γίνονταν στάσεις σε διάφορα κομβικά σημεία και οι ποδηλάτες αποτύπωναν στο δρόμο το σήμα του ποδηλάτου, σε μια συμβολική κίνηση για τη διεκδίκηση ποδηλατόδρομων μέσα στην πόλη.

(more…)

Στροφή των πολιτών προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 28-05-08

Εκατομμύρια οδηγοί αυτοκινήτων μετακινούνται, πλέον, με μετρό λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης, ενώ στις ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη μαζική εισροή επιβατών.

(more…)

«Πάρτε την πόλη στα πόδια σας»

280508_012.jpg

Κυριακή 1 Ιουνίου: Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, ώρα 11:00
25 χρόνια από την 1η ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα

Διαδηλώσεις με ποδήλατα, με αιτήματα για διευκόλυνση της κίνησής τους και για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα (ή έστω το κέντρο τους) υλοποιούνται εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αρκετοί πολίτες άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι με το ποδήλατό τους σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν το χώρο της πόλης από τα αυτοκίνητα. Σταδιακά οι διαδηλώσεις με ποδήλατα γίνονται μαζικές και οι οργανώσεις πολιτών και ποδηλατών επιβάλλουν στις αρχές τουλάχιστον κάποιες από τις θέσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπου οι ποδηλάτες γίνονται πια ένα υπολογίσιμο κίνημα.

(more…)