Archive for the ‘ΥΓΕΙΑ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ’ Category

Εμείς Είμαστε το Εμπόρευμα! (Όχι, Δε Θα Εμβολιαστώ!)

boyΑγαπητοί φίλοι,

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησα αυτή την καμπάνια στο facebook (http://apps.facebook.com/causes/329030?m=6b07e9f9)
έχοντας ανάγκη να εκφράσω ΚΑΠΟΥ την αγανάκτησή μου για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος στο θέμα της περίφημης ‘γρίπης’.
Φαίνεται ότι την αγανάκτησή μου τη μοιράζονται κι άλλοι πολίτες χρήστες του facebook, αφού σε 24 ώρες μέσα στο κατακαλόκαιρο γίναμε ήδη 120!

Δε μπορώ να σταματήσω να αισθάνομαι ότι το εμπόρευμα δεν είναι καν τα 8.000.000 εμβόλια που αγόρασε ο υπουργός μας.
Αισθάνομαι ότι το εμπόρευμα είμαστε εμείς. Δεν αγόρασε τα εμβόλια για μας, πούλησε εμάς, εκατομμύρια έλληνες, στη φαρμακευτική εταιρία! (more…)

Ψεκαζόμαστε με… εντομοκτόνο!

Ta neaΗ εντομοαπωθητική ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο στα προϊόντα που προστατεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων, η DΕΕΤ, εμφανίζεται στο εργαστήριο τοξική για το νευρικό σύστημα των θηλαστικών και πρέπει να θεωρηθεί εντομοκτόνος αντί εντομοαπωθητική, ώστε να ελέγχεται αυστηρότερα, υποστηρίζουν ερευνητές. (more…)

Να βάλουμε τα θέματα υγείας στη σωστή τους βάση

Απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση, ολοκληρωμένο σχέδιο, υποδομές, σοβαρότητα και ψυχραιμία για τα θέματα δημόσιας υγείας

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη πανδημία γρίπης από το 1918. Τα χαρακτηριστικά της νέας γρίπης δεν εμπνέουν, όμως, ανησυχία παρά μόνον όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία σε διεθνές επίπεδο -αλλά και από τη Νότια Αμερική όπου κλείνει μάλλον ο πρώτος κύκλος της εξάπλωσής της- τις ανακοινώσεις επιστημονικών ενώσεων και διεθνών οργανισμών αλλά και από πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ γιατρών. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος υστερίας και μετατροπής του θέματος σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση και κινδυνολογία. Τα κόμματα είναι καλό να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις και τα ΜΜΕ να ενημερώνουν και να συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος αντί να πανικοβάλουν τους πολίτες.

(more…)

Εγκυμονώ Γεννώ Επιλέγω

Egymono
Εκστρατεία για τις Επιλογές Τοκετού στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η υποστήριξη και προώθηση του φυσικού τοκετού και η κατάδειξη από τη μια της συνεχώς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης των μαιευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και από την άλλη της έλλειψης ενημέρωσης για τις διαφορετικές δυνατότητες τοκετού που υπάρχουν.

Περισσότερα http://www.birthchoices.gr/

Για τη γρίπη των “χοίρων”

Ακούστε και ένα μουσικό σχόλιο για το νέο ιό της ανθρώπινης γρίπης, που έχει και στοιχεία των ιών της γρίπης των χοίρων και των πτηνών και θα πρέπει απλά να ονομασθεί “Αμερικάνικη γρίπη”.

Κείμενο του Γιώργου Κολέμπα για τον “Τόπο της Οικολογίας”.
(more…)

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Αρκεί η υπεράσπιση των επιδομάτων;

Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στις 28 Ιανουαρίου 2009, στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (more…)

SΟS για τον εθισμό των Ελλήνων στα αντιβιοτικά

Η υπερκατανάλωση καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά και τους ασθενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις. (more…)

Αποκάλυψη εμπορίου προστατευόμενων ερπετών

Η Ορνιθολογική αποκαλύπτει παράνομη κατοχή και εμπορία οκτώ Αφρικανικών Χαμαιλεόντων (more…)

Γιατί δεν χρειάζονται φάρμακα

Η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ αντιπροτείνει καλή διατροφή και άσκηση σε 7 κοινά νοσήματα. (more…)

ΑΠΕ: H ΥΔΡΙΑΔΑ και η δίψα

Αν ταξιδέψει κανείς στις Κάτω Χώρες, θα δει ένα σωρό ανεμογεννήτριες (Α/Γ), χωρίς να υπάρχουν καλώδια δίπλα τους. Ούτε και υπόγεια θα μπορούσαν να ήταν τα καλώδια, αφού υπάρχει πολύ νερό τριγύρω. Η εξήγηση είναι ότι δεν πρόκειται για Α/Γ που παράγουν ρεύμα, αλλά για άλλης χρήσης. Π.χ για προώθηση νερού (Pumping) εκτροπή ροής κλπ. (more…)

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Εκδήλωση την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008, στις 7:30, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32.
με ομιλήτρια τη διακεκριμένη μαία CLARE LOPRINZI.
(more…)

“Δίνοντας ζωή στο μέλλον”

Η εκστρατεία για τις επιλογές τοκετού πραγματοποιεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Δίνοντας ζωή στο μέλλον. Τοκετός: προκλήσεις και επιλογές» την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 7 μμ στο City College [Stein Building Auditorium, 1ος όροφος, Κτίριο Στέιν, οδός Καλαποθάκη, στρίβοντας από την Πλατεία Ελευθερίας. (more…)

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τα πυρηνικά

                                                         Της Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου

Γιατρού, συγγραφέα, προέδρου της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής»)

Η έκθεση στην ακτινοβολία ενός ζώντος οργανισμού δημιουργεί προβλήματα υγείας τόσο στα άτομα που εκτέθηκαν σε αυτή όσο και τους απογόνους τους. Γενικά παρατηρούνται δυο κατηγορίες συνεπειών στην υγεία, οι στοχαστικές και οι μη στοχαστικές συνέπειες. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από μια τυχαιότητα και το μέγεθός τους είναι πάντα το μέγιστο δυνατόν. (more…)

Ναρκωτικά: Πόσο μας προστατεύουν οι απαγορεύσεις;

020508_03.jpgΟι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Δράσης για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, καλούν σε αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τις ψυχοτρόπες ουσίες και σε συμμετοχή στο αντι-απαγορευτικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Μαΐου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η νοοτροπία και η πολιτική της ολοένα αυστηρότερης καταστολής κα αστυνόμευσης η οποία «θα μας απαλλάξει από το πρόβλημα των ναρκωτικών» δεν φέρνει αποτελέσματα πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, χώρα με μια από τις αυστηρότερες προσεγγίσεις στην Ευρώπη στο θέμα αυτό.

(more…)

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ): 25 Aπριλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) υποδέχονται με μεγάλη ικανοποίηση τα νέα ότι παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού των κρουσμάτων ελονοσίας σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ενώ μερικοί μίλησαν ανοιχτά για την πιθανότητα πλήρους εξαφάνισης της ελονοσίας.

Η διανομή προστατευτικών κουνουπιέρων σε συνδυασμό με τα εντομοκτόνα μείωσαν σημαντικά τους θανάτους που οφείλονται σε αυτή την ασθένεια, σε χώρες όπως η Ρουάντα και η Αιθιοπία, (more…)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Πρόταση για ένα νέο κίνημα οικο-καταναλωτών

Οι καταναλωτικές συμπεριφορές συμβάλλουν σημαντικά στην απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Η δύναμη των πολιτών ως καταναλωτών έχει οικονομική βάση και γι’ αυτό μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων αλλά και το ίδιο το μέλλον του πλανήτη.
Οι πολίτες ολοένα και περισσότερο κατανοούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά απλώς τη διατήρηση κάποιων φυτικών ή ζωικών ειδών αλλά την ίδια τη βιολογική τους υπόσταση. (more…)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν διαδικτυακή εκστρατεία κατά της παιδικής θνησιμότητας

030208_02.jpgΓια σχεδόν δέκα εκατομμύρια παιδιά φέτος, η ζωή θα τελειώσει πριν φτάσουν στα πέντε τους χρόνια. Η ελονοσία, η ιλαρά, οι αναπνευστικές και οι διαρροϊκές λοιμώξεις, ο υποσιτισμός και το AIDS αφανίζουν κάθε χρόνο μια ολόκληρη «χώρα παιδιών».

(more…)

Νερό με χρώμιο σε Συκάμινο και Αυλίδα

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 10-04-08

Ενδείξεις ότι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τον Ασωπό έχει φθάσει στο Συκάμινο και την Αυλίδα προκύπτουν από πρόσφατη απόρρητη μελέτη που πραγματοποιείται στην περιοχή. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησαν χθες επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οι οποίοι καταγγέλλουν την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των υδατικών πόρων της χώρας. (more…)

Πρωτοφανής επίθεση στην Ομοιοπαθητική

Προσπάθεια δυσφήμησης της Ομοιοπαθητικής από τον Ιατρικό Σύλλογο

Μετά από μια εξίσου απαράδεκτη επίθεση 62 επιστημόνων στην ομοιοπαθητική εξαιτίας του μεταπτυχιακού που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ακολούθησε και ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος μάλλον θέλει να μονοπωλεί ο ίδιος το θέμα της υγείας στην χώρα μας. (more…)

Η ρύπανση ανεβάζει την πίεση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/02/2008

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η αρτηριακή πίεση βρέθηκε να είναι αυξημένη σε ημέρες όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη σε μετρήσεις που έγιναν σε πόλεις όπως το Σάο Πάολο και η Βοστόνη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από αμιγώς καρδιαγγειακά αίτια και μάλιστα αναλογικά με τη συγκέντρωση σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα. (more…)

Τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες

310108_02.jpgΈνα θέμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει σοβαρά είναι η έκταση και ο τρόπος χρήσης της κινητής τηλεφωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η επικοινωνία και έχουμε μια αλματώδη ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.
Η επικοινωνία των ανθρώπων βεβαίως είναι καλό πράγμα. Πρέπει όμως να προσεχτούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με την επέκταση της κινητής τηλεφωνίας. (more…)

Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα

290108_01.jpg

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσκαλούν στην παρουσίαση με θέμα: Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα (more…)

Τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA

Τώρα που τα κινητά μπήκαν στη ζωή μας ανεπιστρεπτί, μαθαίνουμε, τεκμηριωμένα πλέον, ότι μπορούν να προκαλέσουν και ανεπιστρεπτί βλάβες στο DNA.
«Σήμα κινδύνου για την υγεία ενηλίκων και -κυρίως- παιδιών εκπέμπουν έλληνες επιστήμονες που προχώρησαν πρόσφατα σε μια σημαντική ανακάλυψη: η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων καταστρέφει το DNA των κυττάρων! Καθώς οι ειδικοί συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες από τη λεγόμενη «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση», το εύρημα αυτό αποτελεί το τελευταίο, χρονικά, επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. (more…)

Τα ντεσιμπέλ “ύπουλη απειλή” για τις μεγαλουπόλεις

«Ε» 15/01/08

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς ο θόρυβος θεωρείται η πιο ύπουλη απειλή για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπου με βάση πρόσφατα στοιχεία στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη 140 εκατ. άνθρωποι ζουν σε μη ανεκτά επίπεδα θορύβου και 110 εκατ. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και τον ύπνο τους. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 20-25% του πληθυσμού είναι θύματα της ηχορύπανσης και το οικονομικό κόστος φτάνει έως τα 100 δισ. ευρώ το χρόνο. (more…)

Aνησυχητικά τα εμφράγματα στους νέους, στη χώρα μας. Ας προσέξουμε λίγο!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Δεκεμβρίου 2007 4:40:00 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Όλο και πιο νέοι άνθρωποι υφίστανται καρδιαγγειακά επεισόδια στην Ελλάδα. Πριν από δέκα χρόνια (more…)

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

galen.jpgΈνα άρθρο του καθηγητή Λ. Λιαροπουλου, μέλους των Οικολόγων Πράσινων, που δημοσιεύθηκε στο Βήμα του Σαββάτου.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ της 8ης (more…)

Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε

ΟΖΟΝ

Είναι το βασικό συστατικό του φωτοχημικού νέφους στην ατμόσφαιρα των πόλεων. (more…)

HIV/ AIDS, η πρόσβαση στη θεραπεία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη

Τη στιγμή που μιλάμε για νέες στρατηγικές ενάντια στο HIV/ AIDS, η πρόσβαση στη θεραπεία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη (more…)

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Εκδήλωση για την ημέρα του Aids, 29.11.2007

(more…)

Μεσογειακή Διατροφή. Τι λέτε; Εδώ είναι Βαλκάνια!

Γεμιστά, τέλος. Μόνο πίτσα, σουβλάκι Οι πολίτες της μεσογειακής δίαιτας τρώνε όλο και περισσότερο α λα αμερικέν, γρήγορα και σε ακατάλληλες ώρες. (more…)